23948sdkhjf

Sushi-fisk fra Thy i stor skala

| Af Lone Lærke Krog, Nordjyske | Tip redaktionen om en historie

Opdræt: Sashimi Royal, der opdrætter Yellowtail Kingfish i et saltvandsbrug i Hanstholm, er i omdrejninger

Det friske saltvand strømmer rundt i de to ringe inde i produktionshallen, og fiskene står i stimer og bevæger sig opstrøms - fuldstændig som de ville gøre det i naturen.

Hver anden time er der røre i hvert kar, for så er det fodringstid. Ved hjælp af et automatisk anlæg sprøjtes pillerne ud i vandet, og fiskene guffer i sig.

- Det var i juni sidste år, at vi lukkede vand herind i anlægget. Der er sket så meget, så det er lidt svært at forstå, egentlig, siger administrerende direktør i Sashimi Royal Claus Rom.

Sashimi Royal, der ligger på Nordre Strandvej i Hanstholm, er et af Danmarks første saltvandsbrug - og det første til produktion af Yellowtale Kingfish, der er særdeles velegnet til sushi og sashimi - retter med rå fisk.

Det er en fisk, der kan sælges til 100 kroner pr. kilo.

Sashimi Royal har moderfisk gående i anlægget Maximus ved Gudnæsstrand, og herfra hentes ynglen. I Hanstholm går der 11-12 måneder, før fiskene er oppe på den ideelle vægt på fire kilo.

Endnu er produktionsanlægget kun 50 procent udnyttet, men efterspørgslen frister virksomheden til at afhænde nogle af fiskene, endnu inden de har nået den optimale salgsvægt.

I dag, fredag, slagtes 310 fisk, der hver kun vejer godt tre kilo.

- Kunderne kan bruge alle dem, vi kan lave, siger Claus Rom.

Målet er at komme op på 6.000 slagtninger om ugen - i dag slagtes der minimum en gang ugentligt.

- Vi ved alt om fisken
Fiskene aflives på en skånsom måde, og de lægges straks i isvand og køres til filetering i Hanstholm. Salget varetages af Nordic Seafood - til kunder i hele Europa.

Claus Rom understreger, at virksomheden stadig er i en opstartsfase, men han er ikke i tvivl om, at der er store perspektiver i en produktion som den hos Sashimi Royal - fordi den er bæredygtig, og fordi fremstillingen af fisken er fuldstændig sporbar.

- Der er intet plastik eller parasitter i et anlæg som vores. Vi ved alt om fisken, hvor den kommer fra og hvad vi putter i den, siger han.
Det er også derfor, at fisken kan koste en tredjedel mere end laks.

- Der er mange højt respekterede kokke, der står med den her fisk i den sidste ende. Og det er klart, at kvaliteten og leveringsstabiliteten skal være i orden, siger Lenette Blaabjerg, ansat i administration, salg og marketing.

Sashimi Royal drives ud fra en filosofi om dyrevelfærd, bæredygtighed og miljøbevidsthed.Eksempelvis genbruges havvandet 20-30 gange. 7.000 kubikmeter vand sendes hver time gennem rensningsanlægget, hvor partikler, CO2 og kvælstof tages ud af vandet, der tilføres ilt, før det kommer tilbage til fiskene.

- Hemmeligheden her er at styre vandets kvalitet. Så har du den gode fisk, siger Claus Rom.

Der har været en del udfordringer undervejs - som at bygge et slot af Lego-klodser uden vejledning.

Men nu kører det, og lige nu er den største udfordring at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Vi leder efter folk, der evner at passe dyr. For her er det dyrenes tarv, der sætter opgaven.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
2

Restaurantkæde får bøde for genbrug i salatbaren

To danske restauranter er blandt verdens fem bedste

De danske restauranter Noma og Geranium placerer sig blandt verdens fem bedste restauranter ved prisuddeling

Direktørdatter overtager styringen af Harboes Bryggeri

Efter et år med økonomisk tab i Harboes Bryggeri forlader den mangeårige direktør Bernhard Griese sin post

Turismechef: Maden lokker turister til vores lille land

Det er særligt vigtigt for Danmark, når danske restauranter markerer sig internationalt, mener VisitDenmark

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Nyhedsbrev

15.078 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Online Avis Arkiv

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Chokoladefabrik satser på nyheder

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Marel gearer sig til øget vækst

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hent din fribillet til DiaLabXpo – helt gratis

Driftsprincippet er den afgørende faktor - TÜV Süd

SMC's europæiske markedsandel vokser

Ole Gregers Jensen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Forhandlere søges!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Elastiske fødevaregodkendte PU remme fra Forbo Siegling

Safirglas, det hårde glas - næsten ligeså hårdt som diamant

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vas...

Send til en kollega

0.163