23948sdkhjf

Sushi-fisk fra Thy i stor skala

| Af Lone Lærke Krog, Nordjyske | Tip redaktionen om en historie

Opdræt: Sashimi Royal, der opdrætter Yellowtail Kingfish i et saltvandsbrug i Hanstholm, er i omdrejninger

Det friske saltvand strømmer rundt i de to ringe inde i produktionshallen, og fiskene står i stimer og bevæger sig opstrøms - fuldstændig som de ville gøre det i naturen.

Hver anden time er der røre i hvert kar, for så er det fodringstid. Ved hjælp af et automatisk anlæg sprøjtes pillerne ud i vandet, og fiskene guffer i sig.

- Det var i juni sidste år, at vi lukkede vand herind i anlægget. Der er sket så meget, så det er lidt svært at forstå, egentlig, siger administrerende direktør i Sashimi Royal Claus Rom.

Sashimi Royal, der ligger på Nordre Strandvej i Hanstholm, er et af Danmarks første saltvandsbrug - og det første til produktion af Yellowtale Kingfish, der er særdeles velegnet til sushi og sashimi - retter med rå fisk.

Det er en fisk, der kan sælges til 100 kroner pr. kilo.

Sashimi Royal har moderfisk gående i anlægget Maximus ved Gudnæsstrand, og herfra hentes ynglen. I Hanstholm går der 11-12 måneder, før fiskene er oppe på den ideelle vægt på fire kilo.

Endnu er produktionsanlægget kun 50 procent udnyttet, men efterspørgslen frister virksomheden til at afhænde nogle af fiskene, endnu inden de har nået den optimale salgsvægt.

I dag, fredag, slagtes 310 fisk, der hver kun vejer godt tre kilo.

- Kunderne kan bruge alle dem, vi kan lave, siger Claus Rom.

Målet er at komme op på 6.000 slagtninger om ugen - i dag slagtes der minimum en gang ugentligt.

- Vi ved alt om fisken
Fiskene aflives på en skånsom måde, og de lægges straks i isvand og køres til filetering i Hanstholm. Salget varetages af Nordic Seafood - til kunder i hele Europa.

Claus Rom understreger, at virksomheden stadig er i en opstartsfase, men han er ikke i tvivl om, at der er store perspektiver i en produktion som den hos Sashimi Royal - fordi den er bæredygtig, og fordi fremstillingen af fisken er fuldstændig sporbar.

- Der er intet plastik eller parasitter i et anlæg som vores. Vi ved alt om fisken, hvor den kommer fra og hvad vi putter i den, siger han.
Det er også derfor, at fisken kan koste en tredjedel mere end laks.

- Der er mange højt respekterede kokke, der står med den her fisk i den sidste ende. Og det er klart, at kvaliteten og leveringsstabiliteten skal være i orden, siger Lenette Blaabjerg, ansat i administration, salg og marketing.

Sashimi Royal drives ud fra en filosofi om dyrevelfærd, bæredygtighed og miljøbevidsthed.Eksempelvis genbruges havvandet 20-30 gange. 7.000 kubikmeter vand sendes hver time gennem rensningsanlægget, hvor partikler, CO2 og kvælstof tages ud af vandet, der tilføres ilt, før det kommer tilbage til fiskene.

- Hemmeligheden her er at styre vandets kvalitet. Så har du den gode fisk, siger Claus Rom.

Der har været en del udfordringer undervejs - som at bygge et slot af Lego-klodser uden vejledning.

Men nu kører det, og lige nu er den største udfordring at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Vi leder efter folk, der evner at passe dyr. For her er det dyrenes tarv, der sætter opgaven.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Madiværksættere får chancen hos Irma

Otte projekter er med opløbet

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Det vælter ind med nyheder til Madværkstedet

- Det kan vi lære af Big Mac-sagen

Fødevarevirksomheder i Thy rotter sig sammen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Dansk pepperoni-producent bekymret over nej til brexit-aftale

Online Avis Arkiv

Chr. Hansens salg går mindre frem end ventet

Chr. Hansen Holding, der laver enzymer og ingredienser til flere industrier, sælger fortsat for mere

Kokkelandsholdet skal have ny direktør

Fik du læst: Ekstremløber skal hjælpe Easyfoods medarbejdere

Rekord: Over 200 bryggerier i Danmark

Ny vidensportal for fødevarefagfolk

Arla vil selv lave sine reklamer

DI håber på alternativ Brexit-løsning efter nej til aftale

L&F: Nej til Brexit-aftale skaber stor usikkerhed

Lantmännen Unibake er nu ejer af australsk bageri

Danske Liverpool-fans får egne øl

Har bestilt to specialøl hos Hvide Sande Bryghus

Mistanke: Både gæring og histamin i makrelsalat

Kopisucces: Han har solgt 500.000 kaffekapsler på 10 uger

Alkoholfri øl er Carlsbergs nye guldåre

Fødevarevirksomheder ruster sig til hård brexit

Bryggeri flytter og får udskænkning

Fødevarestyrelsen bag nyt partnerskab i fødevarebranchen

King Food fik nyt kølelager på 14 dage

Hov-hov - glutenfri havremel afsløret med gluten

Hov - blåt plast i hakket grisekød

- Stort potentiale for vækst i den danske ingrediensbranche

Fiskeriet i Skagen Havn rundede en milliard i 2018

Pølser med metal trukket retur

Direktør har forladt Løgismose Meyers

SPX Flow Technology nærmer sig flytning

Royal Unibrew lander stor hotelaftale

Royal Unibrew har en ny plan

Just Eat begyndte året med rekord

Rejefabrik hårdt ramt af oversvømmelse

Mayonnaise kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NYHED! Prolink Serie 13-0 CTP og Serie 13-34 FLT

Nu skyder vi fødselsdagsåret i gang

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

”Med så mange medarbejdere er det afgørende at vælge det rigtige virksomhedsledelsessystem.”

Faldsikring på den nemme måde - Fyns Kran Udstyr A/S

RS Components lagerfører nu motorstyringsanalysatorer fra Fluke

Skyd dit nytår i gang med en lidt skævere ansøgning

Siemens har den rigtige softstarter til enhver applikation

Webinar 21/1: Introduktion til PCSCHEMATIC Automation

Terasakis TEMBREAK 2 fra Ara-El

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Høj hastighed og høj opløsning med 3D smart inline inspektion

Januar nyhedsmail fra KE Fibertec

Ion luftkniv fra EXAIR fjerner statisk elektricitet

LinkedIn, Twitter, Facebook og Instagram.

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bedre plantebaserede alternativer til kød med citrusfibre

ROTEX elastisk klo-kobling fra KTR

Gibotech sætter ny medarbejderrekord

Ta’ med CP på tur til Carlsberg Byen

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Endnu en nyhed i vores produktsortiment hos Carl Stahl A/S: Dynamometer med...

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

Ny svingkran? Gør som Budweg Caliper A/S - start med at få branchens hurtig...

Bliv opdateret på det seneste nye om bioplast

Send til en kollega

0.139