23948sdkhjf

Maden skal være social

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Fællesskabet og længslen efter at være sammen bliver det nye sort indenfor fødevarer, spår fremtidsforsker Birthe Linddal fra foodfuture.dk

En af vor tid mest interessante modtrends, er længslen efter mere fællesskab. En længsel, der i den grad også kommer til udtryk, når vi ser på fødevarescenen og det, der foregår der. Sagen er nemlig, at mad skal kunne meget andet end mætte. Og hvad er mere fælles for mennesker gennem hele historien, end netop måltidet, og ikke mindst kampen for at skaffe fødevarer? I årtusinder var kampen for føden og livets opretholdelse det, som bandt mennesker sammen.

Og selvom moderne forbrugere mest af alt gerne vil nyde godt af den individuelle frihed og de mange muligheder, vil de åbenbart også gerne det sociale. Her følger 3 eksempler på, hvordan maden igen er blevet social:

Fællesspisninger
Social Dining vinder an. Moderne forbrugere er vilde med fællesspisninger. Fra Vesterbro til Vestjylland har man de seneste år set en lang række initiativer, der skal få folk til at spise sammen.

Der er folkekøkkener og sociale projekter, som vil skabe større social integration og samvær mellem folk. Der er landbyer, som vil skabe rum for det fælles. Og senest melder stadig flere restauranter sig på banen. Familie-fællesspisninger på ugens hverdage, social dining og langborde kan i den grad bruges til at fylde lokalerne op og holde sig relevant og interessant, i et marked med øget konkurrence.

Socialising supermarkets
Wholefoods i USA er et andet eksempel på, at fremtidens supermarked ikke, som mange ellers forventer, blot skal være et højteknologisk, strømlinet og minimalistisk supermarked, der hurtigt og effektivt kan sikre forbrugerne deres vare. Derimod ønsker forbrugerne en levende og inspirerede markedshal, som summer af liv og sanseindtryk, lokker folk til huse og inviterer til fællesskab.

Allerede nu ser vi flere steder, hvordan begrebet socialising supermarkets/sociale supermarkeder vinder an.

Fremtidens supermarked skal som i gamle dage være et sted, hvor folk kan mødes, handle, spise og mærke, at de er en del af noget større. Stadig flere supermarkeder indretter kaffebarer, spisehjørner, sofaer, snakke-spots og steder at hænge ud. Det handler i den grad om at få folk til at komme.

Fødevarefællesskaber
Landet rundt opstår der stadig flere fødevarefællesskaber, hvor folk går sammen om en fælles fødevareproduktion, urtehave, dyrehold, fællesspisninger og erfaringsudveksling omkring produktionen og maden. En ofte romantisk drøm om fortidens selvforsynende enheder lever i bedste velgående og danner inspiration.

Det er i fællesskaber sammen med andre, at den drøm bedst realiseres i en travl og moderne hverdag anno 2018. Derfor de mange fødevarefællesskaber og bofællesskaber, der vægter det at være sammen om at frembringe maden, distribuere, tilberede og spise maden sammen.

Summa summarum er, at fremtiden helt sikkert kommer til at byde på mange flere nye fælles fødevareoplevelser og tiltag, sociale som kommercielle og en masse midt imellem. En kreativ fødevareverden byder allerede på masser af eksempler.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Skagenfood: Ægtepar sælger endnu en bid

Han har investeret millioner i ny chokoladefabrik

Succesrig kødduo har tjent 100 millioner

Kyllingeslagteri med nyt underskud

1

Farvestoffer i maden gav bøde til takeaway-restaurant

11

Nyt kyllingeslagteri er "bestemt ikke" halal

Nyhedsbrev

15.060 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Slagtere fjollede fridagen væk

Online Avis Arkiv

Ugens grin: Arbejdskammerater

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Fiskefabrik ramt af brutal vold

Hopballe har en helt særlig underlårsmaskine

Ølsnyd: To mænd idømt fængsel og bøder på 118 millioner

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Vaffelbaroner har fart på

Hard Rock hårdt ramt på pengekassen

To Øl brygger på store planer for nyindkøbt fabrik

Bryggeriet To Øl har købt enorm fabrik på Sjælland og gør klar til at etablere både et bryggeri og et destilleri ... med mere

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Aalborg får ny ølfestival

Automatisering må vente

Cateringfirma dropper lille køkken

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Det her er de mange muligheders land

Meget mere end to øl

Bryggeriet To Øl vil være mere synligt i Danmark

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Seminar: Sådan måler man madspild

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ønsker du intuitiv, intelligent og hygiejnisk ventilstyring?

Undgå nedetid i pakkeriet

Få Adgang Til Vores Webshop Nu →→→→ Og få hele pakken, uden nogle forpligtelser!

Tryksensor med IO-Link

Vær dig selv – også før du søger job

Shitstorm og influencer marketing..

Nyansættelse: Signe Agnethe Back

NYT! Halal-certificerede specialsmøremidler

Ara El præsenterer Lovatos knap- og switchserie

Ny medarbejder i JKS CAREER

Industri Udvikling ser frem til et godt samarbejde med Wila

PanPac indgår aftale med newzealandsk firma

PRO-CONSULT ønsker Bjarne tillykke med 20-års jubilæum

HCP Maskincenter har nu både showroom og lager på den halve plads

Ny SNYPER-LTE Graphyte signaltester - analyserer flere netværk samtidig

Mange blæse-applikationer er overdimensionerede og ineffektive

Nyhed hos Brd. Klee: Elesa+Ganter RE.F2 letløbende PU-hjul.

Produktfokus: Svingkraner

Vi holder dine processer kørende

Blockchain - Veldokumenteret vej fra jord til bord

Modulært ventilsystem til temperaturregulering

RPC Superfos giver Cariocas tuschspande et nyt udseende

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Temperering af chokolade fra Salicath ApS

Indstilling til Danish Retail Award 2019

Send til en kollega

0.18