23948sdkhjf

Maden skal være social

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Fællesskabet og længslen efter at være sammen bliver det nye sort indenfor fødevarer, spår fremtidsforsker Birthe Linddal fra foodfuture.dk

En af vor tid mest interessante modtrends, er længslen efter mere fællesskab. En længsel, der i den grad også kommer til udtryk, når vi ser på fødevarescenen og det, der foregår der. Sagen er nemlig, at mad skal kunne meget andet end mætte. Og hvad er mere fælles for mennesker gennem hele historien, end netop måltidet, og ikke mindst kampen for at skaffe fødevarer? I årtusinder var kampen for føden og livets opretholdelse det, som bandt mennesker sammen.

Og selvom moderne forbrugere mest af alt gerne vil nyde godt af den individuelle frihed og de mange muligheder, vil de åbenbart også gerne det sociale. Her følger 3 eksempler på, hvordan maden igen er blevet social:

Fællesspisninger
Social Dining vinder an. Moderne forbrugere er vilde med fællesspisninger. Fra Vesterbro til Vestjylland har man de seneste år set en lang række initiativer, der skal få folk til at spise sammen.

Der er folkekøkkener og sociale projekter, som vil skabe større social integration og samvær mellem folk. Der er landbyer, som vil skabe rum for det fælles. Og senest melder stadig flere restauranter sig på banen. Familie-fællesspisninger på ugens hverdage, social dining og langborde kan i den grad bruges til at fylde lokalerne op og holde sig relevant og interessant, i et marked med øget konkurrence.

Socialising supermarkets
Wholefoods i USA er et andet eksempel på, at fremtidens supermarked ikke, som mange ellers forventer, blot skal være et højteknologisk, strømlinet og minimalistisk supermarked, der hurtigt og effektivt kan sikre forbrugerne deres vare. Derimod ønsker forbrugerne en levende og inspirerede markedshal, som summer af liv og sanseindtryk, lokker folk til huse og inviterer til fællesskab.

Allerede nu ser vi flere steder, hvordan begrebet socialising supermarkets/sociale supermarkeder vinder an.

Fremtidens supermarked skal som i gamle dage være et sted, hvor folk kan mødes, handle, spise og mærke, at de er en del af noget større. Stadig flere supermarkeder indretter kaffebarer, spisehjørner, sofaer, snakke-spots og steder at hænge ud. Det handler i den grad om at få folk til at komme.

Fødevarefællesskaber
Landet rundt opstår der stadig flere fødevarefællesskaber, hvor folk går sammen om en fælles fødevareproduktion, urtehave, dyrehold, fællesspisninger og erfaringsudveksling omkring produktionen og maden. En ofte romantisk drøm om fortidens selvforsynende enheder lever i bedste velgående og danner inspiration.

Det er i fællesskaber sammen med andre, at den drøm bedst realiseres i en travl og moderne hverdag anno 2018. Derfor de mange fødevarefællesskaber og bofællesskaber, der vægter det at være sammen om at frembringe maden, distribuere, tilberede og spise maden sammen.

Summa summarum er, at fremtiden helt sikkert kommer til at byde på mange flere nye fælles fødevareoplevelser og tiltag, sociale som kommercielle og en masse midt imellem. En kreativ fødevareverden byder allerede på masser af eksempler.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Rødvin og søde sager er en klimasynder ligesom rødt kød

Massiv svindel med moms: Slikfuskere får friere spil

Myndighederne har svært ved at dæmme op for de mange ton slik, der langes over disken uden moms og afgifter

Ny Kohberg-direktør lover hurtige sorte tal

Kigger på sortiment, produktion og logistik

Foss præsenterer endnu en rekordomsætning

Ugens grin: Forvirret lærling

Coop leder igen efter de bedste lokale varer

Nyhedsbrev

Legesyge ølfolk bag Årets danske Ølnyhed

Online Avis Arkiv

200 mejerifolk vil opdateres på ny forskning

Delika ramt af metal i kylling

Sådan overlever fødevarebranchen med bæredygtighed

Man er nødt til at tro på det, fastslog en stribe fødevarefolk

Solstrålehistorie: Hun har reddet ny emballagekomet

Årets Food Innovator Award gik til kvinden bag bæredygtig omlægning

Kæmpekoncern vil have fat i danske veganere

Stigende råvarepriser gør ondt på fiskefabrik

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør

Fagfolk deler viden ud om sunde fødevarer

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Cateringbranchen opruster med ny forening

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi leverer minimum én ny kranløsning på alle hverdage!

Sidste chance for tilmelding til 'Plast og 3D måleteknik 2019'

SEEPEX Nordic A/S er flyttet!

Gratis tilmelding til teknologimesse i Billund

Politikere på besøg hos RPC Superfos: Ja tak til en mere nuanceret plastdebat

Sig det med æblekage

Generationsskifte i EL:CONs termograferingsafdeling

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

HOPE får bæredygtige og eksklusive poser fra Scanlux Packaging

Krympeskive RLK 608 fra RINGSPANN

Saint-Gobain bidrager til Swecos DGNB guld-certificering

Hvordan går leverandørstyring og bæredygtighed hånd i hånd?

Wila A/S ansætter save- og lagermedarbejder

Gratis download af e-paper: Den adaptive maskine

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Guldpakken - Messeudstyr

Enkel integration af små nyttige tools i din Siemens HMI-konfiguration

Ara-el præsentere F400 væg monteret stikkontakt til tunnel ventilatorer

RASCH forhandles af Salicath ApS

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

PRO-CONSULT skaffer direkte erstatning for udgået Ring luftblæseren

Spar på vandet

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos...

Send til en kollega

0.2