23948sdkhjf

Danish Crowns Japan-fabrik gør klar til yderligere vækst

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Danish Crown har stor succes på det japanske marked - så stor, at koncernen har en decideret Japan-fabrik i Ringsted og vil åbne endnu en i Blans

Da Danish Crowns såkaldte Japan-afdeling - internt i organisationen benævnt Fabrik 3 - rykkede fra Hadsund til Ringsted for seks år siden, var der 14 medarbejdere. I dag er der 120.

Det siger noget om det fodfæste, som Danish Crown - og den danske slagteribranche generelt - har fået på det japanske marked qua højt specialiserede og ofte meget dyre udskæringer.



I 2016 eksporterede DC over 100.000 ton grisekød til Japan til en samlet værdi af tre milliarder kroner. I mængder er det under halvt så meget af eksporten til Kina, men til sammenligning havde de 260.000 ton svinekød til Kina en værdi på mellem fire og fem milliarder kroner.

Japanerne vil nemlig gerne betale ekstra for kvalitet, og den slags specielle udskæringer er Fabrik 3 på Danish Crowns Ringsted-slagteri specialister i at levere. Endda i en grad, så afdelingen - internt i koncernen ofte benævnt en fabrik i fabrikken - også leverer udskæringer til markeder i Hong Kong, Qatar, Frankrig og England. Ofte direkte til slutbrugere som restauranter og fastfood-kæder.

Ungarn ramt af svinepest 
- Vi kan håndtere stort set alle typer ordrer. Selvfølgelig afhængigt af kapaciteten, lyder det fra fabrikschef Jesper Frandsen, som blandt andet har to produktudviklere siddende til udelukkende at udvikle nye produkter til de udenlandske markeder.

Særligt i disse måneder har der været fuldt drøn på, efter at et udbrud af svinepest i Ungarn - et af de lande som Danmark traditionelt konkurrerer med om japanernes gunst - har sat al handel med svinekød mellem Japan og Ungarn på standby.

- Kombinationen af øget interesse og udbrud af afrikansk svinepest andre steder i Europa gør, at vi skal levere til endnu flere markeder. Så vi leder efter folk og skal inden for de kommende måneder øge medarbejderstaben med cirka 15 mand, siger fabrikschef Jesper Frandsen.

Udligningstold har stået i vejen 
Lidt længere ude i horisonten lokker den i foråret indgåede frihandelsaftale mellem EU og Japan med løfter om yderligere vækst. Den kan bane vejen for yderligere eksport af svinekød til Japan, som i forvejen udgør i omegnen af 30 procent af den samlede danske eksport til Japan.

Med frihandelsaftalen udfases den minimumsimportpris, som er den pris, en vare skal koste, hvis man vil undgå at betale en udligningstold ved import til Japan. Helt lavpraktisk har det haft den konsekvens for Danish Crown, at man har været nødt til at fylde containerne op med en blanding af dyre varer og så standard bulkvarer for at regulere gennemsnitsprisen så meget op som muligt. Derfor er Fabrik 3’s produktion afgørende for Danish Crowns Japan-eksport, selvom fabrikken kun producerer en brøkdel af de 100.000 ton, som koncernen i alt sender til Japan hvert år.

- Uden Fabrik 3 var der ikke den samme eksport til Japan. For det er de specielle varer her fra fabrikken, der er med til at trække gennemsnitsprisen op, så vi kan sende bulkvarer derover, fastslår Jesper Frandsen.

Flere hundrede nye arbejdspladser 
Hvad Japan-aftalen på sigt kommer til at betyde for Fabrik 3, vil Jesper Frandsen ikke gætte på. Men Danish Crowns topchef Jais Valeur har tidligere vurderet, at aftalen kan skabe mellem 100 og 300 nye arbejdspladser i Danmark.

Som en direkte konsekvens af frihandelsaftalen meddelte Danish Crown for nylig, at koncernen etablerer endnu en japansk produktion på slagteriet i Blans i Sønderjylland. Den skal dog i modsætning til Fabrik 3 specialisere sig i hakket svinekød. 

Japan er i dag Danmarks næststørste eksportmarked for grisekød efter Storbritannien.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Kæmpeprojekt: Her vil To Øl brygge mange øl

Dencon dykker på bundlinjen

Bryggeri køber kæmpestor Orkla-fabrik

Næsten 9.000 besøgte FoodTech

Og prins Joachim fik smagt på mejeriprodukter

Danish Crown giver Kurt Beier otte uger mere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Først kun flæskesvær - nu også mejerier og fisk

Jysk foodtech-virksomhed har sågar også kig på slikbranchen

Online Avis Arkiv

Flere fede fotos fra FoodTech

Mennesker, maskiner og mad går op i en højere enhed

Årets danske bryggeri skal findes

22 innovative, konservative, nyskabende og klassiske, danske bryggerier fra hele landet er med i slutfeltet, der kæmper om at blive Årets Danske Bryggeri 2018

Amazon vil sætte skub i online fødevaresalg i Danmark

Ingrediensboss: Det er ikke filantropi – det er penge

Sun Lolly-producent køber op i Kina

1

Døde kakerlakker i bagerbutik

Danæg får bøde for Fitness-æg

Formuleringen er nu fjernet fra hjemmeside

- Hold da op: En robot, der kan skænke øl

Vidt forskellige årsager til, at gæster går på FoodTech

Hartmann vokser på kerneforretningen

Smartbake: Patent giver ro i maven

Erfaren produktionschef i spidsen for ny produktion

Smartbake har samlet al produktion i Hasselager, så udviklere og bagere kan gå klos op ad hinanden

Billedserie: FoodTech er i gang

Se Food Supplys stemningsbilleder

Her er årets vinder-mejerier

Lige i plet, lige i skabet og op i en højere enhed

Thise Mejeri rydder (næsten) præmiebordet i mejeridyst

Mejeriet fra Salling vandt fire ud af syv kategorier til International Food Contest

Sjællandere fik pris for ny, spændende filtrering

FoodTech Award gik til lille firma med perspektivrigt membranprincip

Lær mere om fødevaretrends på Foodtech

Brød-iværksætter spejder mod udlandet

Efter bare halvandet år på det danske marked lufter bageropkomlingen Smartbake ambitioner om at kopiere sin succesopskrift til udlandet

Ny markeds-undersøgelse om miljørigtig hygiejne

1

Frugt og grønt er fyldt med pesticidrester

Dagrofa bøvler med plastik i cheddarposer

Lantmännen køber australsk bageri

Hanegal dropper aluminium i postejbakken

Fryseeksperter får nyt navn

Foodtech
Stort messeprogram giver optimisme i Herning

Varm sommer gav Carlsberg solidt salg

TekniClean solgt til finsk koncern

Rigmand er købt ud af juicefirma

Slut med vegansk danser-restaurant

Krisestab skal reagere hurtigt på fødevarekriser

Se alle Medlemmernes egne nyheder

En kunde på Færøerne manglede et farvebånd, til en over 20 år gammel printer

INOXPA siger tak for besøget på FoodTech 2018

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hewikut afholder reception i nye lokaler

Invitation til seminar om 3D - laserscanning

Korrosionsbeskyttelse og to-trins-keglehjulsgear

Automatiseringsbølgen ruller lige nu ind over e-handelen

Undgå dyre og forstyrende driftstop

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kontorrobotterne indtager dine processer – vær på forkant med fremtiden nu

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

Mobile salgsboder til København Zoo

Designet til rummet

De bedste fødevarer og produkter hyldes på FoodTech

Se verdensnyhed på FoodTech messen!

ZF Danmark leverer Planetgear i høj kvalitet

Buet glas til mange formål, i høj kvalitet

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Fibox’ standardproduktudvalg udgør mere end 1000 forskellige løsninger

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Marton Gazelle som er den 4 på stribe er kommet i hus ved Process Engineeri...

Din logistik specialist i Danmark

Vil din fødevarevirksomhed eksportere til det globale madmarked?

Nyt samarbejde med Danmarks førende bagerikoncern om teknologisk hygiejneko...

MultiAir leverer filtersystem til Bording Fronts A/S

Send til en kollega

0.219