23948sdkhjf

Danish Crowns Japan-fabrik gør klar til yderligere vækst

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Danish Crown har stor succes på det japanske marked - så stor, at koncernen har en decideret Japan-fabrik i Ringsted og vil åbne endnu en i Blans

Da Danish Crowns såkaldte Japan-afdeling - internt i organisationen benævnt Fabrik 3 - rykkede fra Hadsund til Ringsted for seks år siden, var der 14 medarbejdere. I dag er der 120.

Det siger noget om det fodfæste, som Danish Crown - og den danske slagteribranche generelt - har fået på det japanske marked qua højt specialiserede og ofte meget dyre udskæringer.



I 2016 eksporterede DC over 100.000 ton grisekød til Japan til en samlet værdi af tre milliarder kroner. I mængder er det under halvt så meget af eksporten til Kina, men til sammenligning havde de 260.000 ton svinekød til Kina en værdi på mellem fire og fem milliarder kroner.

Japanerne vil nemlig gerne betale ekstra for kvalitet, og den slags specielle udskæringer er Fabrik 3 på Danish Crowns Ringsted-slagteri specialister i at levere. Endda i en grad, så afdelingen - internt i koncernen ofte benævnt en fabrik i fabrikken - også leverer udskæringer til markeder i Hong Kong, Qatar, Frankrig og England. Ofte direkte til slutbrugere som restauranter og fastfood-kæder.

Ungarn ramt af svinepest 
- Vi kan håndtere stort set alle typer ordrer. Selvfølgelig afhængigt af kapaciteten, lyder det fra fabrikschef Jesper Frandsen, som blandt andet har to produktudviklere siddende til udelukkende at udvikle nye produkter til de udenlandske markeder.

Særligt i disse måneder har der været fuldt drøn på, efter at et udbrud af svinepest i Ungarn - et af de lande som Danmark traditionelt konkurrerer med om japanernes gunst - har sat al handel med svinekød mellem Japan og Ungarn på standby.

- Kombinationen af øget interesse og udbrud af afrikansk svinepest andre steder i Europa gør, at vi skal levere til endnu flere markeder. Så vi leder efter folk og skal inden for de kommende måneder øge medarbejderstaben med cirka 15 mand, siger fabrikschef Jesper Frandsen.

Udligningstold har stået i vejen 
Lidt længere ude i horisonten lokker den i foråret indgåede frihandelsaftale mellem EU og Japan med løfter om yderligere vækst. Den kan bane vejen for yderligere eksport af svinekød til Japan, som i forvejen udgør i omegnen af 30 procent af den samlede danske eksport til Japan.

Med frihandelsaftalen udfases den minimumsimportpris, som er den pris, en vare skal koste, hvis man vil undgå at betale en udligningstold ved import til Japan. Helt lavpraktisk har det haft den konsekvens for Danish Crown, at man har været nødt til at fylde containerne op med en blanding af dyre varer og så standard bulkvarer for at regulere gennemsnitsprisen så meget op som muligt. Derfor er Fabrik 3’s produktion afgørende for Danish Crowns Japan-eksport, selvom fabrikken kun producerer en brøkdel af de 100.000 ton, som koncernen i alt sender til Japan hvert år.

- Uden Fabrik 3 var der ikke den samme eksport til Japan. For det er de specielle varer her fra fabrikken, der er med til at trække gennemsnitsprisen op, så vi kan sende bulkvarer derover, fastslår Jesper Frandsen.

Flere hundrede nye arbejdspladser 
Hvad Japan-aftalen på sigt kommer til at betyde for Fabrik 3, vil Jesper Frandsen ikke gætte på. Men Danish Crowns topchef Jais Valeur har tidligere vurderet, at aftalen kan skabe mellem 100 og 300 nye arbejdspladser i Danmark.

Som en direkte konsekvens af frihandelsaftalen meddelte Danish Crown for nylig, at koncernen etablerer endnu en japansk produktion på slagteriet i Blans i Sønderjylland. Den skal dog i modsætning til Fabrik 3 specialisere sig i hakket svinekød. 

Japan er i dag Danmarks næststørste eksportmarked for grisekød efter Storbritannien.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
2

Restaurantkæde får bøde for genbrug i salatbaren

Direktørdatter overtager styringen af Harboes Bryggeri

Efter et år med økonomisk tab i Harboes Bryggeri forlader den mangeårige direktør Bernhard Griese sin post

To danske restauranter er blandt verdens fem bedste

De danske restauranter Noma og Geranium placerer sig blandt verdens fem bedste restauranter ved prisuddeling

Turismechef: Maden lokker turister til vores lille land

Det er særligt vigtigt for Danmark, når danske restauranter markerer sig internationalt, mener VisitDenmark

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

Nyhedsbrev

15.078 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Online Avis Arkiv

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Chokoladefabrik satser på nyheder

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Marel gearer sig til øget vækst

Domino's klar igen med ny ejer

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Forhandlere søges!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Elastiske fødevaregodkendte PU remme fra Forbo Siegling

Safirglas, det hårde glas - næsten ligeså hårdt som diamant

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

Komplet program af rustfrie magnetventiler hos Granzow

Effektiv håndtering af emballagespild i fødevareindustrien

50 år og vind i sejlene

Ny epoxy stick fra Weicon - "en all-rounder"

RS Components annoncerer ny global franchiseaftale med Yageo

Send til en kollega

0.183