23948sdkhjf

FoodTech får fokus på genbrug af fødevarevand

Kongres holdes i forbindelse med årets messe
Når årets udgave af Foodtech-messen om fødevareteknologi foregår i Herning i dagene 13.-15. november, bliver messen suppleret af den internationale IFC World Congress, der sætter fokus på genbrug af vand i fødevareindustrien.

Vand er efterhånden blevet en dyr råvare, og det er muligt at genbruge spildevandet - hvilket er præcis, hvad IFC World Congress har fokus på. Kongressen
præsenterer den seneste viden og muligheder inden for bæredygtigt vandforbrug og genbrug af vand i fødevareindustrien.

Blandt hovedtalerne bliver direktøren for Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup, og formanden fra Carlsberg Group, Flemming Besenbacher.

En ekspertgruppe med særligt kendskab til vandrensning og genbrug af vand står bag udarbejdelsen af kongressen. En af dem er Søren Nøhr Bak, der er direktør i Grundfos BioBooster.

- Målet med kongressen er at give deltagerne indsigt i de tekniske og økonomiske muligheder for genbrug af vand, herunder hvordan man kan genbruge sit vand uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Ligeledes vil kongressen afsløre, hvor langt man er nået med hensyn til bæredygtig brug af vand i fødevareindustrien, fortæller han.

Bæredygtig brug af vand
Programmet er skruet sammen, så deltagerne vil blive introduceret for fødevareindustriens mål og strategier for bæredygtighed. Ligeledes gennemgås forskellige fremtidsscenarier med hensyn til vand og vandforbrug. Udvalgte eksperter vil præsentere den sidste nye viden om vandrensning, fødevaresikkerhed og målemetoder.

Desuden vil procesleverandører gennemgå de sidste nye mulige tekniske løsninger, og deltagere fra fødevareindustrien vil fortælle om konkrete aktuelle eksempler på bæredygtig brug af vand, herunder genbrug og recirkulering af vand i fødevareindustrien.

Et af medlemmerne af arbejdsgruppen bag kongressen er Jan Dalsgård Johannesen, der er Environment and Climate Manager hos Arla Foods. Han peger på en lang række områder, hvor teknologi kan hjælpe fødevarevirksomhederne med at opnå et mere bæredygtigt forbrug af vand.

- Der er konstant brug for ny viden og ny teknologi på vandområdet. Men samtidig er det også vigtigt at implementere de nye vandbehandlingsteknikker i produktionen så hurtigt som muligt. På den måde sikres det, at vi er førende på en bæredygtig udvikling på vandfronten, konstaterer han.

Mejeri-ekskursion
Onsdag 14. november er der arrangeret en tur til Arla-mejeriet i Rødkærsbro. Her renser mejeriet onsite omkring 450 kubikmeter spildevand hver dag. Spildevandet renses så grundigt, at det rensede vand får drikkevandsstatus og pumpes tilbage til mejeriet og genbruges. Det betyder, at Arla sparer på vandressourcerne, og samtidig bliver produktionen af mozzarella langt mere bæredygtig.

Med den seneste vandteknologi er det ifølge arrangørerne muligt at etablere et vandneutralt mejeri. Det vil sige et mejeri, hvor vandet genbruges i et sådant omfang, at mejeriet ikke har brug for tilførsel af vand udefra - eksempelvis fra egne drikkevandsboringer eller den offentlige vandforsyning.

Arrangørerne forventer, at mindst 200 fagfolk fra hele verden vil deltage i kongressen om bæredygtig brug af vand.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094