23948sdkhjf

Fleksibel fabrik guld værd for Odense Marcipan

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

170 forskellige opskrifter på marcipan og 700 varenumre sikrer forsat marcipanproduktion

170 forskellige recepter på marcipan er med til at holde Danmarks største tilbageværende marcipanfabrik konkurrencedygtig.

Efter gennem 10 år at have brændt fingrene på omkostningsfokuseret stordriftsproduktion i Italien frasolgte Odense Marcipan i 2017 sin italienske fabrik Natural Food - og kom ud af året med det bedste resultat nogensinde i form af et overskud før skat på 45 millioner kroner.



En del af forklaringen på det flotte regnskab skal findes i Odense Marcipans yderst fleksible fabrik i Odense. Den forarbejder hvert år 3.000 ton mandler og 5.000 ton sukker til et utal af marcipan- og fondantvariationer

- Hvorfor tjener vi penge? Det er, fordi vi er i stand til at lave rigtig mange varianter af vores produkter og tilpasse dem til de enkelte markeder og de enkelte kunder, forklarer teknisk direktør Christian Ubbesen.

Værdibaseret produktion kalder han det selv. Altså hvor det handler om at tilføre så meget værdi som muligt hele vejen gennem værdikæden - lige fra forædlingen af råvaren til pakningen af det færdige produkt.

- Så det er en helt anderledes forretningsmodel i forhold til den italienske fabrik, som var baseret på lavomkostningsproduktion, siger Christian Ubbesen om den italienske afdeling, som producerede marcipan til det tyske industrimarked - men altså uden nogensinde at blive en rentabel forretning.

Strækbar overtræksmarcipan
Hvor den italienske fabrik var baseret på kontinuerlig produktion efter den samme recept, er fabrikken i Odense baseret på batchproduktion ned til 600 kilo per batch.

Værditilførslen starter med råvaren. Der kan produceres marcipan med forskellige typer mandler, der både kan være konventionelle og økologiske, man kan variere vandindholdet alt efter, om kunden ønsker en hård eller blødere marcipanmasse, man kan variere teksturen på marcipanmassen via særlige stenvalse, der kan tilsættes ekstrafint sukker, hvis der er tale om overtræksmarcipan, ligesom der kan anvendes sheaolie i stedet for palmeolie til fondant, hvilket et voksende antal kunder foretrækker

Og værditilførslen fortsætter i pakkeriet, hvor Odense Marcipan kan variere emballering og pakning i henhold til kundens ønsker - eksempelvis ved at forarbejde overtræksmarcipanen, så massen bliver mere sej og dermed strækbar, når den skal rulles ud.

700 varenumre
I alt bliver det til i omegnen af 700 forskellige varenumre i produktionen. Det giver Odense Marcipan mulighed for at tage en højere pris for varen, men den høje grad af fleksibilitet giver også udfordringer for Christian Ubbesen og hans supply chain-kolleger:

- Det, man bliver udfordret på som produktionsmand, er effektivitet kontra fleksibilitet. Altså hvor meget skal man strække sin fleksibilitet i forhold til at køre et bredt sortiment.

For at balancere de to ting producerer fabrikken til lager, når det gælder mærkevarerne. Resten er ordreproduktion baseret på prognoser fra salgsafdelingen.

- Vi forsøger selvfølgelig at udfordre salg-marketing på, om det nu er nødvendigt med så mange varianter. Ligesom vi forsøger at slå nogle recepter sammen, hvis de lægger tæt op ad hinanden. Det er sådan nogle ting, vi løbende kigger på, lyder det fra Christian Ubbesen.

Vi spiser mindre marcipan
Odense Marcipan, der siden 1990’erne har været ejet af den norske Orkla-koncern, omsatte i 2017 for 469 millioner kroner, hvilket gør virksomheden til en af verdens førende marcipanproducenter.

I 2005 købte Odense Marcipan Bæchs Conditori, en af Danmarks største konditorvirksomheder på frosne kager. Og så sent som i juli i år opkøbte man marmeladeproducenten Igos. Foruden marcipan leverer Odense Marcipan i dag også nougat, dessertsaucer, fondant og chokolade til fire kundesegmenter: Detail, foodservice, bageri og industri.

Salget af marcipan er faktisk for nedadgående, fortæller Christian Ubbesen. Men populære programmer som Den Store Bagedyst har revitaliseret mange danskeres forhold til hjemmebagning.

- Vi oplever helt klart en øget interesse for hjemmebagning. Det er ikke noget, der kan afbøde den samlede nedgang i tonnagerne, men det er med til at holde interessen for vores produkter i live, som den tekniske direktør udtrykker det.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (1)
Forsiden lige nu

Fødevarevirksomheder i Thy rotter sig sammen

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

- Det kan vi lære af Big Mac-sagen

Det vælter ind med nyheder til Madværkstedet

Madiværksættere får chancen hos Irma

Otte projekter er med opløbet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Dansk pepperoni-producent bekymret over nej til brexit-aftale

Online Avis Arkiv

Chr. Hansens salg går mindre frem end ventet

Chr. Hansen Holding, der laver enzymer og ingredienser til flere industrier, sælger fortsat for mere

Kokkelandsholdet skal have ny direktør

Fik du læst: Ekstremløber skal hjælpe Easyfoods medarbejdere

Rekord: Over 200 bryggerier i Danmark

Arla vil selv lave sine reklamer

L&F: Nej til Brexit-aftale skaber stor usikkerhed

Ny vidensportal for fødevarefagfolk

DI håber på alternativ Brexit-løsning efter nej til aftale

Lantmännen Unibake er nu ejer af australsk bageri

Kopisucces: Han har solgt 500.000 kaffekapsler på 10 uger

Danske Liverpool-fans får egne øl

Har bestilt to specialøl hos Hvide Sande Bryghus

Alkoholfri øl er Carlsbergs nye guldåre

Mistanke: Både gæring og histamin i makrelsalat

Bryggeri flytter og får udskænkning

Fødevarevirksomheder ruster sig til hård brexit

Fødevarestyrelsen bag nyt partnerskab i fødevarebranchen

King Food fik nyt kølelager på 14 dage

Hov-hov - glutenfri havremel afsløret med gluten

Hov - blåt plast i hakket grisekød

- Stort potentiale for vækst i den danske ingrediensbranche

Fiskeriet i Skagen Havn rundede en milliard i 2018

Pølser med metal trukket retur

Direktør har forladt Løgismose Meyers

SPX Flow Technology nærmer sig flytning

Royal Unibrew lander stor hotelaftale

Royal Unibrew har en ny plan

Just Eat begyndte året med rekord

Rejefabrik hårdt ramt af oversvømmelse

Mayonnaise kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NYHED! Prolink Serie 13-0 CTP og Serie 13-34 FLT

Nu skyder vi fødselsdagsåret i gang

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

”Med så mange medarbejdere er det afgørende at vælge det rigtige virksomhedsledelsessystem.”

Faldsikring på den nemme måde - Fyns Kran Udstyr A/S

RS Components lagerfører nu motorstyringsanalysatorer fra Fluke

Skyd dit nytår i gang med en lidt skævere ansøgning

Siemens har den rigtige softstarter til enhver applikation

Webinar 21/1: Introduktion til PCSCHEMATIC Automation

Terasakis TEMBREAK 2 fra Ara-El

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Høj hastighed og høj opløsning med 3D smart inline inspektion

Januar nyhedsmail fra KE Fibertec

Ion luftkniv fra EXAIR fjerner statisk elektricitet

LinkedIn, Twitter, Facebook og Instagram.

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bedre plantebaserede alternativer til kød med citrusfibre

ROTEX elastisk klo-kobling fra KTR

Gibotech sætter ny medarbejderrekord

Ta’ med CP på tur til Carlsberg Byen

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Endnu en nyhed i vores produktsortiment hos Carl Stahl A/S: Dynamometer med...

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

Ny svingkran? Gør som Budweg Caliper A/S - start med at få branchens hurtig...

Bliv opdateret på det seneste nye om bioplast

Send til en kollega

0.14