Så er de klar hos Sall Whisky Distillery
To års forberedelse kulminerer med pizza og koncert
- Vi regner med at producere mellem 4.000 og 5.000 liter single malt whisky de første par år og lægge på fade - og derefter opskalere produktionen til omtrent 10.000 liter om året, fortæller en af stifterne, Snævar Albertsson, til Food Supply.
Han er en af seks unge mænd, som for et par år siden begyndte at snakke om at lave whisky, og de fik en lokal, økologisk deltidslandmand, Lars Egelund Olsen, med på vognen. Tanken var, at ved udelukkende at bruge de lokale afgrøder i den økologiske produktion, blev det muligt at styre hele processen - helt fra selve såningen af den økologiske vårbyg til aftapning af den færdige whisky. Det økologiske korn dyrkes godt seks kilometer fra kobberkedlerne.
De lokale i Sall blev inviteret til en infoaften i byens forsamlingshus. Fremmødet var ifølge whisky-folkene overvældende, og mange ønskede at støtte projektet økonomisk. Det inspirerede drengene til at lave en crowdfundingkampagne. En kampagne, som ikke blot nåede sit mål, men ramte et flot stykke over, og endte med at indsamle 360.000 kroner.
Dertil kom et tilsagn om økonomisk støtte fra LAG (Lokale Aktions Grupper) samt egenfinansiering. Alt i alt betød det, at byggeriet af det nye destilleri kunne ske i første halvår af 2018.
Siden august har de syv kommende destillatører så haft travlt med opsætning af anlæg og produktionslinje, og de er nu så færdige, at de altså er klar til en åbningsreception 24. november. Det bliver med blandt andet borgmestertale, pizzaer fra Oles Gård og en koncert med musikeren Allan Østerdal. Dagen efter er der åbent destilleri.