23948sdkhjf

Video: Sæby Fiske-Industri sætter turbo på kvalitetskontrollen


Video: Trivision

Alle danskere kender makrel i tomat, og alle har en holdning til, om det er en lækker spise. Men for Sæby Fiske-Industri er makrel hele grundlaget for virksomheden, som nu har vokset sig til at være førende globalt med et væld af forskellige varianter til hele verden.

- Vi leverer godt 100 millioner dåser makrel til mange forskellige lande hvert år. Til det bruger vi 30-35 forskellige krydderlager, og en stor del af vores produktion er private-label til kunder i både ind og udland, fortæller Kent Christiansen, som er teknisk chef hos Sæby Fiske-Industri.

10-15% af virksomhedens produktion går til Danmark, mens resten går til eksport. I Sydeuropa findes makrel i forskellige olier og i England typisk i krydderlage, mens man i Asien og Australien foretrækker helt andre varianter. Kulturforskelle gør altså, at Sæby Fiske-Industri ofte stiller om i produktionen, hvorfor man har vedtaget en strategi, om at indføre vision-teknologi til kvalitetskontrol af de færdige dåser.

Højere output med machine vision
Makrelproduktion sker ved, at fisken renses og lægges i dåser og derefter tilsættes krydderlage. Dåsen bertles (lukkes), renses, autoklaveres og placeres på inkubationslager. Når den har stået på lager en uge, er den klar til at blive pakket i flerstyksemballager eller enkeltvist.

Her spiller kvalitetskontrollen ind – for hvordan sikrer man bedst og mest effektivt, at de produkter, der forlader fabrikken, er i tip-top stand? Svaret kan muligvis findes i implementeringen af kamerateknologi og avanceret software.

I 2015 valgte Sæby Fiske-Industri således at investere i teknologi fra fynske Trivision til at kontrollere produkterne, når de kommer ud af inkubationslageret. Med en hastighed på 8 produkter per sekund kan Caninspector, som maskinen hedder, kontrollere langt hurtigere end en medarbejder af kød og blod. Da produktet fotograferes fra 3 vinkler, løber det op i i alt 24 behandlede billeder i sekundet.

- Vores mål er, at vi ikke skal have nogen stop overhovedet, selvom vi øger hastigheden meget. Pakkeriet er et rimeligt enkelt miljø, og vi har investeret her, fordi vi kan øge produktionen til et niveau, hvor det menneskelige øje ikke kan følge med, siger Kent Christiansen.


Video: Trivision

100% kontrol uden at tabe effektivitet
- Caninspector er målrettet fødevareindustrier, der producerer i dåser, og den løser kvalitetskontrol i produktioner med hyppige omstillinger effektivt og med hurtig pay-back, siger Ole K. Neckelmann fra Trivision.

Alle dåser kontrolleres 100% for bertlekant, artwork, printog så videre, og det kan lade sig gøre, fordi løsningen er meget modulær, og let at indkøre.

- I mine øjne er det en vidundermaskine, vi har fået ind. Selvfølgelig har den nogle begrænsninger, men vi kan lave en masse check af produkter i den høje hastighed, som mennesker ikke kan kapere. Vi er nu i gang med nogle tillægsprogrammer, som vi gerne vil have bygget på, og det kommer til at spare os for mange penge fremadrettet, siger Torben Jensen, som står for driften af anlægget i dagligdagen.

Der er aktuelt installeret tre Caninspector løsninger i fabrikken, men i fremtiden kan bestanden udvides yderligere. Senest har Sæby Fiske-Industri overtaget en produktion af 30 millioner dåser årligt fra en anden fabrik, og der kommer sikkert mere til, så skalerbarhed er vigtigt.

Kan det betale sig?
Alle danskere kender kulturen i Nordjylland og måske særligt i fiskeindustrien. Man ved ligesom, at økonomiske argumenter vægter højt.

- Vi ved at visionkontrol er det næste naturlige skridt, når man som Sæby Fiske-Industri har investeret i 24 industrirobotter og skabt en højt automatiseret fabrik. Derfor har vi også på de tre anlæg, der er leveret, gjort en dyd ud af at støtte op med træning og indkøring, og på at give en god support til Kent og Torben. Jeg håber, at de også ser den økonomiske gevinst, for jeg er overbevist om, at den er meget stor, siger Ole K. Neckelmann fra Trivision.

Sæby Fiske-Industri har opnået at udvide produktionen og få en mere præcis detektion af fejl, ved at erstatte kontrol udført af medarbejdere med kontrol udført af Caninspector.

- Vi regner med, at vi kan tjene pengene hjem, fordi hastighederne er højere. Der er ikke rigtigt noget alternativt, så det varer nok ikke så længe, inden de lærer vores dialekt hos Trivision, siger Kent Christiansen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109