23948sdkhjf

Ja, plastemballage kan godt genbruges til fødevarer

KLUMME: Der er god fornuft i at forsøge at genanvende plast til fødevarekontakt, skriver seniortoksikolog Helle Buchardt Boyd i denne klumme.
Det meste plastemballage er til fødevarekontakt. Der er derfor god fornuft i at forsøge at genanvende plast til fødevarekontakt.

Genanvendelse af fødevarekontaktplast skulle gerne resultere i ny fødevarekontaktplast, så der ikke tabes plast til en kvalitet, der kun kan udnyttes til for eksempel trafikkegler og bænke. I den cirkulære økonomi skal materialerne vende tilbage til udgangspunktet, og ikke "downcycles".

Hos forbrugerne kan plastmaterialerne forurenes, dels med stoffer fra maden, dels med stoffer fra for eksempel opbevaring af kemikalier og slukning af cigaretskod i ølsjatter. I affaldsfasen kan fødevareemballager blandes sammen med emballager fra for eksempel rengøringsmidler, hvor indholdet af parfume m.m. trænger ind i emballagerne.

Regenerater af PET kan således være forurenet med bisphenol A, et hormonforstyrrende stof, der normalt ikke indgår i fremstillingen af PET. Man ved ikke, hvor det fundne bisphenol A kommer fra, men det kunne stamme fra kasserede sutteflasker, drikkeglas m.m. af polycarbonat.

Der findes sandsynligvis 906 forskellige kemiske stoffer i plastemballage. Heraf rangerer 63 højt med hensyn til sundhedsfare og 68 med hensyn til miljøfare. 7 af de 906 stoffer er på EU's liste over persisterende, bioakkumulerbare og giftige stoffer. 15 regnes for hormonforstyrrende.

Affald kan blive til fødevareemballage
Regenerat, der fremstilles og udbydes til salg, skal overholde kemikalielovgivningen (REACH). I denne forbindelse skal der blandt andet være styr på at regeneratet ikke indeholder stoffer på autorisationslisten eller stoffer med særlige restriktioner. Indhold af stoffer på kandidatlisten (dvs. de stoffer, der kan blive indstillet til kommende restriktioner) kan også udgøre et problem.

Hvis regeneratet skal anvendes til fødevarekontakt, skal genvindingsprocessen forhåndsgodkendes af EU-kommissionen. EFSA (European Food Safety Authority) har allerede vurderet cika 100 ansøgte processer favorabelt, men kommissionen mangler stadig at lave en liste med godkendelserne.

Genvindingsprocessen skal dokumenteres, så EFSA kan se, at den fungerer effektivt i forhold til at fjerne alle tænkelige forureninger fra det plastmateriale, der skal genvindes. Det forudsætter, at man kender sin kilde, og at man har udsat processen for en passende "challenge test".

Er der så nogen, der tør bruge genanvendt plast til fødevarekontakt? Ja, det er der efterhånden en del eksempler på. Der er dog som oftest tale om genanvendt plast med et co-extruderet lag af jomfruelig plast, der vender ind mod fødevaren, som en barriere mod, hvad der måtte være af rester i den genanvendte plast.

Vær ambitiøs med genanvendt emballage

Fødevareemballager skal designes, så det er nemt at bortskaffe i brugbare fraktioner. Emballagerne bør holdes i ét materiale, enten PET, PP eller PE.

Undgå lim, som er vanskeligt at slippe af med og bidrager med forurening; undgå indfarvning, små løsdele osv. Der findes designguider. Det udvidede producentansvar for emballager fra 2025 vil udgøre endnu et incitament.

Alt i alt er der grund til at være ambitiøs med genanvendeligheden af fødevareemballage. DHI kan hjælpe med at forudsige hvilke stoffer, der vil kunne vandre ind i polymererne, og hvilke der vil kunne afgives og i hvilke mængder. Vi rådgiver om, hvorledes man opfylder kravene i REACH og reglerne om fødevarekontaktmaterialer.

Helle Buchard Boyd kan kontaktes på mailadressen hbb@dhigroup.com




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078