23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Milliarder at spare på mindre madspild

Et helt nyt projekt ”Bæredygtig Bespisning” skal bidrage til at mindske det store madspild, der opstår, når vi danskere spiser uden for hjemmet.

Det nye projekt løber frem til udgangen af 2012 og skal analysere og mindske madspild i food service-sektoren, dvs. i fx kantiner, forlystelsesparker, hoteller, konferencecentre og festivaler. Denne sektor oplever i disse år vækstrater på omkring 25 %, og i takt med væksten stiger spildet tilsvarende.

Spildet udgør op til 40 % af de indkøbte råvarer, og projektet skal blandt andet bidrage til at få det tal ned på 10 %. Præcist hvor meget spildet udgør i kroner, er der ikke tal for på food service-området, men det er meget stort. Til sammenligning viser beregninger, at det samlede spild i husholdningerne i Danmark er på ca. 16 mia. kr. årligt.

Bæredygtig innovation

Projektet ledes af GTS-instituttet AgroTech, og et centralt element er at minimere madspildet, uden at maden bliver kedelig, ensformig eller uinspirerende. En af opgaverne bliver derfor at få udbyderne af måltider til at tænke i både sund, indbydende og bæredygtig mad samtidig med, at madspildet minimeres, og at der dermed også kan spares penge.

- Udover at skabe modeller for at reducere madspild, forventer vi at opnå endnu flere gavnlige effekter, fx muligheden for et større udbud af kvalitetsfødevarer, etablering af en form for ”systemeksport” af særlige danske food service-løsninger og en øget beskæftigelse i vores lokale fødevareproduktion. Samtidig forventer vi at opleve en generel styrkelse af dansk oplevelsesøkonomi som et stærkt brand ved at tænke bæredygtighed ind, siger projektleder Johanne Birn fra AgroTech.

Der bliver således tale om i højere grad at fokusere på bæredygtighed frem for forbrug, og projektet skal også omfatte nye måder at tænke innovation på inden for food service-området.

Blandt de virksomheder og institutioner der har givet forhåndsinteresse om deltagelse er:

AB Catering

DLG Food

Fregatten Jylland

IBM Danmark

Koldkærgaard Konferencecenter

Messecenter Herning

Northside Festival

Radisson Blue Scandinavia Hotel, Aarhus

Roskilde Festival

Syncrowd

The Show

Vestas Wind Systems A/S

Landbrug & Fødevarer

Danske TopAttraktioner

Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup

SIK - Instituttet För Livsmedel Och Bioteknik (Sverige)

VIA University College, Aarhus

Aalborg Universitet, forskningsgruppe Måltidsvidenskab & Folkesundhedsernæring (MENU)

AgroTech – Institut for Jordbrugs- og FødevareInnovation (projektleder)

BREAKING
{{ article.headline }}
0.125|instance-web04