23948sdkhjf

10 bud på fødevareinnovationer i 2019

KLUMME: Bæredygtighed, social ansvarlighed og radikale markedsændringer vil være de største kilder til fødevareinnovation i 2019. Nye spillere vil også blande sig i feltet, mener dagens klummeskribent, der er selvstændig rådgiver af fødevarevirksomheder og vidensinstitutioner.

Året går på hæld, og julehøjtiden øger pulsen i produktion, detailhandel og hos slutbrugeren.

Alt ligner sig selv midt i traditionernes højtid. Stort set samme produktions- og afsætningsmønster som de seneste år - dog med vækst på danskproducerede varer og økologi, som atter har svært ved at følge med.

Budgetter og lanceringsplaner er for længst blevet lagt hos de fleste producenter for 2019. Men selv her i juletiden syder og bobler det i mange kreative miljøer. Både hér til lands og vands, men i høj grad også i det store udland.

Nye aktører og ydre omstændigheder kommer i høj til at præge 2019, hvor øget samfundsansvar, cirkulær økonomi og socialt engagement bliver drivende faktorer for innovation.

Min personlige top-10:
1. Brexit vil tvinge klassiske danske eksportvarer ind på det danske marked, og vil øge den kulinariske spændvidde i både foodservice og retail.

2. Produktionskoncepter uden brug af antibiotika vil øges i antal og omfang, og især vokse på eksportmarkederne til USA og Asien. Konkurrencen vil samtidigt øges og udfordre især foderforsyningsbranchen.

3. Vi vil se lanceringen af det første dansk-baserede proteinholdige foder til bæredygtig animalsk produktion, der erstatter behovet for importeret soja på længere sigt. Herunder foderkoncepter baseret på raffineret græsprotein til griseopdræt.

4. EUs fokus med at reducere mængden af plastic i cirkulation vil føre til en stigning i lancering af produkter med bæredygtig emballering. I første omgang på premium-produkter, der på sigt vil sive nedad og blive standard.

5. Øgede EU-krav om kildesortering af også organisk affald i husholdninger vil føre til udvikling af nye affaldssorteringsløsninger, der muliggør forretningsudvikling inden for omdannelse af organisk affald til nye formål på grund af højere ressourcekvalitet.

6. Den vandbaserede forsyningssektor vil lancere prototype for produktion af fødevarer baseret på renset spildevand og fraktionerede næringsstoffer.

7. 2018 var kaffegrumsets år. I 2019 vil vi se nye virksomheder, der omdanner flere værdifulde fraktioner fra især madspild fra foodservice til nye, værdifulde ressourcer.

8. Mængden af vegetabilske og insektbaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter vil fortsat stige – men nu også fra de klassiske slagteri-, kød- og mælkeforarbejdende virksomheder.

9. Vi vil se de første eksempler på drone-baseret levering af færdiglavede madretter til slutkunden i Danmark.

10. Proteinbølgen vil vende tilbage, og denne gang med fokus på ”rigtigt protein”, der målrettes individuelle brugeres behov. Især mod sportsudøvere og seniorborgere. Og kødbranchen vil også være med denne gang.

Glædelig jul og godt nytår!
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Glykom-ejere scorer kassen på kæmpehandel

Nu skal der sættes strøm til fødevareindustrien

Milliardhandel: Dansk fødevaresucces solgt til Holland

Arla investerer to milliarder i Danmark i år

Carlsberg satser stort på sommerens fodboldfest

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.386 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Dan Ducks andesalg er gået helt i stå

Online Avis Arkiv

Lortesagen: Dan Duck venter med at gå i retten med millionkrav

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlige spegepølser

Arla næsten klar med plantedrikke

Alfa Laval vil spinde guld på alkoholfri øl

Juicefirma slår sig på sodavandsflasken

Se videoen: Burgerkæde præsenterer muggen burger i ny reklame

Coop vil hjælpe grønne fødevareproducenter

1

Kokkelandshold sikrer første danske OL-guld nogensinde

Stjernekok efter kæmpehæder: Der er håb for gastronomien

Pizzakæde vil åbne 50 nye steder

Plantebaserede fødevarer i fokus på fuldt booket konference

Arla sælger mere: Brandede produkter trækker væksten

Danish Food Cluster klar til Christiansborg

Award-klar: Her er årets innovative ildsjæle

Juicefirma-stifter blev bortvist efter »fundamentale fejl«

Restaurant mistede sin Michelinstjerne efter 23 år

Himmerlandskød: Her er vores plan for Arla-mejeri

Rømø Shellfish får grønt lys til at fortsætte østers-eventyret

Randers Street Food åbner med kæmpeshow

Bryggeri klar med en anti-voldtægts-øl

Lokal slagter lander aftale med Coop

Coca-Cola-automat byder på 117 forskellige læskedrikke

Analyse: Virksomhedsledere vil jagte ansatte i år

Cees ’t Hart går knap tre millioner ned i løn

København får nyt madlaboratorium

Bryggeriet Åben spinder guld på øl-kåring

Randers Street Food forsinket igen

Asiatiske markeder løfter Carlsbergs ølsalg

Tusinder ville have billige Kims-produkter på åbningsdag

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Revit - Detaljer i Revit

Udnyt ressourcerne i dit spildevand – det betaler sig

Komplet gantry-automatiseringssystem med vision

Enkel servostyring

KEN sikrer pålidelig og hygiejnisk vask af slagterknive

SERVI DORYL forhandles af Salicath ApS

Fremtidens brugere skal kende GS1

Undgå utilsigtet driftsstop

PRO-CONSULT er IKKE corona-ramt

Specialløsning på vej til kunde – 20 ton løfteåg

ZIMM Screw Jacks finder du hos ZF Danmark

Hvem kan ikke lide et super godt tilbud?

Summit Electronics forhandler MTS

Copenhagen Pump leverer centrifugalpumper i høj kvalitet

Niveauvagter fra Lisco Analytical

Elprisen må sikres baglæns?

NYHED få besøg af vores møbelindretnings-specialist

Nyhed! Vil du opdateres på den nye FMEA & VDA?

Kælder forvandlet til automatiseret parkeringsanlæg

Besøg os på Cateringmesse Nord den 26. feb.

Fint messekit, til en god pris :)

Du kan nu få DANMARKS BILLIGSTE varmepumpe!!

4 facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!

Genvind op til 72% af din energi som varme

Har du et login til fyns-kran.dk?

Send til en kollega

0.141