23948sdkhjf

10 bud på fødevareinnovationer i 2019

KLUMME: Bæredygtighed, social ansvarlighed og radikale markedsændringer vil være de største kilder til fødevareinnovation i 2019. Nye spillere vil også blande sig i feltet, mener dagens klummeskribent, der er selvstændig rådgiver af fødevarevirksomheder og vidensinstitutioner.

Året går på hæld, og julehøjtiden øger pulsen i produktion, detailhandel og hos slutbrugeren.

Alt ligner sig selv midt i traditionernes højtid. Stort set samme produktions- og afsætningsmønster som de seneste år - dog med vækst på danskproducerede varer og økologi, som atter har svært ved at følge med.

Budgetter og lanceringsplaner er for længst blevet lagt hos de fleste producenter for 2019. Men selv her i juletiden syder og bobler det i mange kreative miljøer. Både hér til lands og vands, men i høj grad også i det store udland.

Nye aktører og ydre omstændigheder kommer i høj til at præge 2019, hvor øget samfundsansvar, cirkulær økonomi og socialt engagement bliver drivende faktorer for innovation.

Min personlige top-10:
1. Brexit vil tvinge klassiske danske eksportvarer ind på det danske marked, og vil øge den kulinariske spændvidde i både foodservice og retail.

2. Produktionskoncepter uden brug af antibiotika vil øges i antal og omfang, og især vokse på eksportmarkederne til USA og Asien. Konkurrencen vil samtidigt øges og udfordre især foderforsyningsbranchen.

3. Vi vil se lanceringen af det første dansk-baserede proteinholdige foder til bæredygtig animalsk produktion, der erstatter behovet for importeret soja på længere sigt. Herunder foderkoncepter baseret på raffineret græsprotein til griseopdræt.

4. EUs fokus med at reducere mængden af plastic i cirkulation vil føre til en stigning i lancering af produkter med bæredygtig emballering. I første omgang på premium-produkter, der på sigt vil sive nedad og blive standard.

5. Øgede EU-krav om kildesortering af også organisk affald i husholdninger vil føre til udvikling af nye affaldssorteringsløsninger, der muliggør forretningsudvikling inden for omdannelse af organisk affald til nye formål på grund af højere ressourcekvalitet.

6. Den vandbaserede forsyningssektor vil lancere prototype for produktion af fødevarer baseret på renset spildevand og fraktionerede næringsstoffer.

7. 2018 var kaffegrumsets år. I 2019 vil vi se nye virksomheder, der omdanner flere værdifulde fraktioner fra især madspild fra foodservice til nye, værdifulde ressourcer.

8. Mængden af vegetabilske og insektbaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter vil fortsat stige – men nu også fra de klassiske slagteri-, kød- og mælkeforarbejdende virksomheder.

9. Vi vil se de første eksempler på drone-baseret levering af færdiglavede madretter til slutkunden i Danmark.

10. Proteinbølgen vil vende tilbage, og denne gang med fokus på ”rigtigt protein”, der målrettes individuelle brugeres behov. Især mod sportsudøvere og seniorborgere. Og kødbranchen vil også være med denne gang.

Glædelig jul og godt nytår!
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Det bliver i familierne: Micro Matic på nye hænder

Dansk Erhverv: Afskaffelse af IVSer betyder færre nye virksomheder

Fødevare mistænkes for at stå bag sjælden type salmonella

Danish Crown vil kopisikre kødeksport i digitalt forsøg

TripleNine i stor millioninvestering

Italienere overtager midtjysk småkagefabrik i milliardhandel

Nyhedsbrev

15.069 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Online Avis Arkiv

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Aasted åbner afdeling i USA

Ikonisk slikproducent lander på laveste bundlinje siden 1998

Tekonoligisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Carlsberg lukker iværksætterbryggeri

Kaffehus har vokseværk: Vil vokse 100 pct.

Mejerigaarden sender topchef på porten

Lakrids-konge investerer i iværksættere

Stort underskud hos Daloon

Østjysk pålægsfirma i rekonstruktion

Dansk vodka præmieret

1

Chili Klaus' leverandør: Interessen er på retur

Fire nye fødevareiværksættere samler penge ind på internettet

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

29 millioner til smartere fødevareproduktion

Møllerups hamp kommer nu også ud i drikkevarer

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

Ægtepar: Derfor solgte vi vores sodavandssucces

Egentlig ville de lave dressing ...

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Arla vil afregne 10.000 landmænd efter klimaaftryk

Claus Meyer i minus for tredje år i træk

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Plastlåg og sygdom: Arla overvejer at droppe samarbejde

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Derfor er DiaLabXpo et besøg værd

Ferie? Bare rolig - vi er her hele sommeren.

ATyS d M fra Socomec

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

UR-robotarme øger produktionen 50% hos Raaco

Fagor storkøkken er populære kvalitetsprodukter

KTR BoWex Buetandskobling

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

Mathias elsker at nørde styretavler

JW Industri står klar hele sommeren

Overvågning og styring af elektricitet

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Profvask.dk lancerer hele Fagors program af vaskemaskiner

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Udskæring af paté - Salicath ApS

Mælkeproteiner til fødevarer og drikkevarer

Beregn det bæredygtige potentiale i madaffald

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Socomecs stærke produktserie af DC bryder

Send til en kollega

0.176