23948sdkhjf

10 bud på fødevareinnovationer i 2019

KLUMME: Bæredygtighed, social ansvarlighed og radikale markedsændringer vil være de største kilder til fødevareinnovation i 2019. Nye spillere vil også blande sig i feltet, mener dagens klummeskribent, der er selvstændig rådgiver af fødevarevirksomheder og vidensinstitutioner.

Året går på hæld, og julehøjtiden øger pulsen i produktion, detailhandel og hos slutbrugeren.

Alt ligner sig selv midt i traditionernes højtid. Stort set samme produktions- og afsætningsmønster som de seneste år - dog med vækst på danskproducerede varer og økologi, som atter har svært ved at følge med.

Budgetter og lanceringsplaner er for længst blevet lagt hos de fleste producenter for 2019. Men selv her i juletiden syder og bobler det i mange kreative miljøer. Både hér til lands og vands, men i høj grad også i det store udland.

Nye aktører og ydre omstændigheder kommer i høj til at præge 2019, hvor øget samfundsansvar, cirkulær økonomi og socialt engagement bliver drivende faktorer for innovation.

Min personlige top-10:
1. Brexit vil tvinge klassiske danske eksportvarer ind på det danske marked, og vil øge den kulinariske spændvidde i både foodservice og retail.

2. Produktionskoncepter uden brug af antibiotika vil øges i antal og omfang, og især vokse på eksportmarkederne til USA og Asien. Konkurrencen vil samtidigt øges og udfordre især foderforsyningsbranchen.

3. Vi vil se lanceringen af det første dansk-baserede proteinholdige foder til bæredygtig animalsk produktion, der erstatter behovet for importeret soja på længere sigt. Herunder foderkoncepter baseret på raffineret græsprotein til griseopdræt.

4. EUs fokus med at reducere mængden af plastic i cirkulation vil føre til en stigning i lancering af produkter med bæredygtig emballering. I første omgang på premium-produkter, der på sigt vil sive nedad og blive standard.

5. Øgede EU-krav om kildesortering af også organisk affald i husholdninger vil føre til udvikling af nye affaldssorteringsløsninger, der muliggør forretningsudvikling inden for omdannelse af organisk affald til nye formål på grund af højere ressourcekvalitet.

6. Den vandbaserede forsyningssektor vil lancere prototype for produktion af fødevarer baseret på renset spildevand og fraktionerede næringsstoffer.

7. 2018 var kaffegrumsets år. I 2019 vil vi se nye virksomheder, der omdanner flere værdifulde fraktioner fra især madspild fra foodservice til nye, værdifulde ressourcer.

8. Mængden af vegetabilske og insektbaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter vil fortsat stige – men nu også fra de klassiske slagteri-, kød- og mælkeforarbejdende virksomheder.

9. Vi vil se de første eksempler på drone-baseret levering af færdiglavede madretter til slutkunden i Danmark.

10. Proteinbølgen vil vende tilbage, og denne gang med fokus på ”rigtigt protein”, der målrettes individuelle brugeres behov. Især mod sportsudøvere og seniorborgere. Og kødbranchen vil også være med denne gang.

Glædelig jul og godt nytår!
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Gærgigant vil skabe 20 nye job i tom fabrik

Han vil reducere forbruget af skadelige kemikalier i fødevareindustrien

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Foss i nyt samarbejde med DTU

2

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Turnaround begynder at virke hos Haarslev Industries

Nyhedsbrev

15.150 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

3

Rygeost tæt på samme status som champagne og feta

Online Avis Arkiv

Toprestaurant overtager slagteri

Tilbagekalder kyllingepølser med listeria

Kæmpestor interesse for nyt streetfoodmarked

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Fødevaretransportør million-investerer i klimaet

Regeringen vil gøre det dyrere at overdrage virksomheder

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

2

Bone’s fik ret: Skal alligevel ikke kyle salatbaren ud

Fødevarestyrelsen bøjer sig i sag om tonsvis af mad

Fiskekoncern skal fyre cirka 33 ansatte

Lars Seier har købt en kendt café

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

Nakskov Mill Foods bruger 30 millioner på ærte-satsning

Flammen lukker alle restauranter på søndag

Kina-ordrer har krævet blod, sved og tårer

Danske virksomheder er blevet mere tilfredse med kommunerne

Se billederne: Food Festival i topform

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Nyt nationalt partnerskab skal styrke fiskerierhvervet

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Bagermestre får ny direktør

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir

Svensk Tetra Pak-milliardær er død

Minister kræver forklaring i sag om oksekødsrapport

Dansk landsby-destilleri på whisky-verdenskortet

Omstridt slikgrossist begæret konkurs

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Værdifuldt tre-parts samarbejde

Hvidfiskforædlere mødes i København

Ny rørledning på plads – fremover får dobbelt så mange husstande i Løsning varme fra Daka

HCS tilbyder professionel TV-inspektion af kloaksystemer

Hør om de nye krav i FSSC 22000 version 5

Prolink S10-0 PP (polypropylene) med Friktions Top (FRT1).

Vi kan endelig fortælle jer vores hemmelighed...

Træt af lange kabler?

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Kom på kursus i produktionsplanlægning

Kom bakterier og sporer til livs

Mød AVN Gruppen på Hi-messen

Fremtidens produktion: Løsninger til smart, minimeret montage

Har du planlagt dit besøg på DiaLabXpo?

Fibox udstiller igen på HI messen

Kom med Løwener til Tyskland for at besøge Messer Cutting System.

Oplev Best Practice for boltede flangesamlinger

Cylindere af rustfrit stål på årets hi-messe

Det kræver innovative partnere og fremtidssikre løsninger at matche mejeribranchens udvikling

SEMIFLEX præcisions koblinger

Danske RMIG køber tysk selskab og styrker sin markedsposition

Vi tæller ned.

Burst-sæderengøring: Mindre vand, mindre spild

Fødevarekonference 2019

Mød AAG på hi-messen

Send til en kollega

0.155