23948sdkhjf

10 bud på fødevareinnovationer i 2019

KLUMME: Bæredygtighed, social ansvarlighed og radikale markedsændringer vil være de største kilder til fødevareinnovation i 2019. Nye spillere vil også blande sig i feltet, mener dagens klummeskribent, der er selvstændig rådgiver af fødevarevirksomheder og vidensinstitutioner.

Året går på hæld, og julehøjtiden øger pulsen i produktion, detailhandel og hos slutbrugeren.

Alt ligner sig selv midt i traditionernes højtid. Stort set samme produktions- og afsætningsmønster som de seneste år - dog med vækst på danskproducerede varer og økologi, som atter har svært ved at følge med.

Budgetter og lanceringsplaner er for længst blevet lagt hos de fleste producenter for 2019. Men selv her i juletiden syder og bobler det i mange kreative miljøer. Både hér til lands og vands, men i høj grad også i det store udland.

Nye aktører og ydre omstændigheder kommer i høj til at præge 2019, hvor øget samfundsansvar, cirkulær økonomi og socialt engagement bliver drivende faktorer for innovation.

Min personlige top-10:
1. Brexit vil tvinge klassiske danske eksportvarer ind på det danske marked, og vil øge den kulinariske spændvidde i både foodservice og retail.

2. Produktionskoncepter uden brug af antibiotika vil øges i antal og omfang, og især vokse på eksportmarkederne til USA og Asien. Konkurrencen vil samtidigt øges og udfordre især foderforsyningsbranchen.

3. Vi vil se lanceringen af det første dansk-baserede proteinholdige foder til bæredygtig animalsk produktion, der erstatter behovet for importeret soja på længere sigt. Herunder foderkoncepter baseret på raffineret græsprotein til griseopdræt.

4. EUs fokus med at reducere mængden af plastic i cirkulation vil føre til en stigning i lancering af produkter med bæredygtig emballering. I første omgang på premium-produkter, der på sigt vil sive nedad og blive standard.

5. Øgede EU-krav om kildesortering af også organisk affald i husholdninger vil føre til udvikling af nye affaldssorteringsløsninger, der muliggør forretningsudvikling inden for omdannelse af organisk affald til nye formål på grund af højere ressourcekvalitet.

6. Den vandbaserede forsyningssektor vil lancere prototype for produktion af fødevarer baseret på renset spildevand og fraktionerede næringsstoffer.

7. 2018 var kaffegrumsets år. I 2019 vil vi se nye virksomheder, der omdanner flere værdifulde fraktioner fra især madspild fra foodservice til nye, værdifulde ressourcer.

8. Mængden af vegetabilske og insektbaserede alternativer til kød- og mejeriprodukter vil fortsat stige – men nu også fra de klassiske slagteri-, kød- og mælkeforarbejdende virksomheder.

9. Vi vil se de første eksempler på drone-baseret levering af færdiglavede madretter til slutkunden i Danmark.

10. Proteinbølgen vil vende tilbage, og denne gang med fokus på ”rigtigt protein”, der målrettes individuelle brugeres behov. Især mod sportsudøvere og seniorborgere. Og kødbranchen vil også være med denne gang.

Glædelig jul og godt nytår!
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Chokoladefabrik blev narret af internetsvindler

Mammen smyger sig op ad milliarden

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Storbrand: Naturmælk skal have nyt lager

DTU Fødevareinstituttet inviterer til fødselsdag

Scanvaegt Systems køber Holstebro-virksomhed

Nyhedsbrev

Ugens grin: Tidlig weekend

Online Avis Arkiv

Geia Food passerer halvanden milliard i omsætning

Midtfyns Bryghus yderst tilfreds med 2018

Opkøb: Geia Food bliver endnu større

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Efter tragisk dødsfald: Fiskefirma præsenterer topregnskab

Brygger bygger helt nyt bryggeri

Nordjysk gårdmejeri skal levere wauw-ost til stort flyselskab

Lakridskonge hædret for sin emballage

Syngende lussing til Gram Equipment

Stor ordre kræver ny fabrik

Seminar: Sådan måler man madspild

Irma klar med ny mad fra lokale iværksættere

Danish Crown vil ansætte krigsveteraner

Måltidskassefima: Nu kan vi udradere øv-retter

Gråsten Fjerkræ ramt af grillforbud

Fynboer lander kæmpestor Kina-aftale

Video: Bliv klog på plantebaserede fødevarer

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Rokkedahl scorer Den Dybe Tallerken

Risiko for blåt plast i hakket oksekød

Asiatisk øldrikkeri sender salget frem hos Carlsberg

Flensted tilbagekalder kålsalater efter listeriafund

Bornholm vil - måske - putte vilde planter i fødevarer

Ølfestival byder igen på over 1.000 øl

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Coca-Colas salg overrasker

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gratis medlemsdag for alle GS1 medlemmer

Ny Gigabit-switch fra Siemens - designet til store båndbredder

Total emballageløsning til VÆRSGO

Ara-el anbefaler Spex enpolet power connector

Proceskontrol mindsker fødevarespild

Nye marinader

Tre nye kollegaer hos SSI SCHÄFER

AC motor med justérbar klemkasse og fleksible monteringsmuligheder

Hvorfor sorterer vi ikke i kantinen, når vi gør derhjemme?

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

AxFlow har lanceret ny hjemmeside

Ny udlejningsafdeling hos Carl Stahl A/S

Jobopslag: Strategisk indkøber

Sammensæt selv din membranventil

Vi sætter lige nu fokus på støj

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Accraply HARLAND forhandles af Salicath ApS

Når du vil transportere flasker i din personbil

Ara-el anbefaler LED-belysning

HCS klarer dit ekstra tunge læs - og vi har selv trucken med

JW Industri bringer stærke erfaringer ind i bestyrelsen

Vidste du, at industriens redningsmænd fylder 30 år i år?

Sales forecasting styrker bundlinjen og skærer ned på madspildet

Send til en kollega

0.148