23948sdkhjf

Ny fødevarefarve er velegnet til eksport - og veganere

Snart vil der blive mulighed for at bruge en rød fødevarefarve, som ikke er udviklet fra insekter. Biotekvirksomheden Chromologics har udviklet en fermenteringsproces til fremstilling af rød fødevarefarve, som er både er naturlig, halal- og kosher-certificeret samt vegansk. I samarbejde med Teknologisk Institut skal farven nu stabiliseres.

Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

- Nutidens forbrugere er i stigende grad opmærksomme på indholdet af den mad, de spiser, og de efterspørger naturlige ingredienser. Der er naturlige farver på markedet i dag, men der er forskellige udfordringer med dem, forklarer Anders Ødum, CSO i Chromologics, der derfor har udviklet den naturlige røde farve, ChromoRed.

Farven laves i en patenteret fermenteringsproces, hvilket gør produktet mere kosteffektivt og farven mere intens i forhold til andre produkter på markedet. Som mange andre naturlige farver mister ChromoRed dog noget af sin farveintensitet over tid. Virksomheden Chromologics har derfor allieret sig med Teknologisk Institut i videreudviklingen af den.

En naturlig rød farve med unikke egenskaber
Mange af de naturlige røde farver på markedet i dag udvindes fra planter som rødbeder, gulerødder og tomater. Den mest udbredte naturlige røde farve er dog karmin. Karmin er kendt for at være meget stabil, hvilket er usædvanligt for naturlige farver, som typisk har mindre stabilitet end syntetiske farver. Karmin kommer fra insekter og er dermed hverken halal, kosher eller vegansk, hvilket hæmmer dens brug, specielt i eksportmarkeder som for eksempel Mellemøsten.

ChromoRed har den samme gode stabilitet som karmin, men skiller sig ud med sin høje farveintensitet, og med sin oprindelse fra fermentering er CromoRed både halal, kosher og vegansk. Hertil kommer, at farven er billigere at producere, blandt andet fordi produktionen er uafhængig af sæsonvariationer, og den kan endda produceres bæredygtigt. ChromoRed har således mange gode egenskaber, som giver den en unik plads i markedet.

Udvikling af en mere stabil farve
Chromologics arbejder selv med at opskalere fermenteringsprocessen for at kunne producere nok farve til at kunne lancere farven. Sideløbende skal Teknologisk Institut arbejde med at løse udfordringen med stabiliteten og holdbarheden af farven.

- Det er enormt vigtigt for os at opnå en farve med de helt rette egenskaber, og her er en god stabilitet i fødevaren helt central for at få succes på markedet. Vi har derfor valgt at samarbejde med Teknologisk Institut, da de tidligere har arbejdet med at stabilisere naturlige farver, fortæller Anders Ødum.

Baseret på Teknologisk Instituts kompetencer og udstyr indenfor udvikling og stabilisering af ingredienser forventes det at nå i mål med stabiliseringen af farven, så markedet opnår dets fordele.

- Ved at lave den rigtige formulering og eventuelt mikroindkapsle farven, kan det forhindres, eller i hvert fald minimeres, at farven forsvinder over tid, så farven af det endelige fødevareprodukt opretholdes i hele produktets holdbarhedsperiode, forklarer specialist Hanne Bjørn Høiby, Teknologisk Institut.

Lang holdbarhed er vigtig
CromoRed er i dag en flydende farve, hvilket kan give udfordringer med den mikrobiologiske holdbarhed af farveproduktet.

-Tørring af farveproduktet vil sikre den mikrobiologiske holdbarhed af farven, og dermed gøre det nemmere at styre eksport og lagerbeholdning både for Chromologics, men også for fødevareproducenterne. Vi vil i projektet udvikle en række prototyper ved brug af vores spraytørrer for dermed at kunne evaluere holdbarheden og andre egenskaber, inden formuleringen af det endelige produkt fastlægges, siger specialist Hanne Bjørn Høiby.

Stort potentiale
Chromologics forventer meget af samarbejdet med Teknologisk Institut:

- Efter projektets afslutning forventer vi at stå med en stabil farve i en pulverversion, som vi kan introducere på markedet. Det er helt afgørende for udviklingen af vores virksomhed, slutter Anders Ødum.

Projektet er støttet af Innovationsfonden og forventes at være afsluttet i juni 2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078