23948sdkhjf

- Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

Whiskey-elsker har lavet et amerikansk mikrodestilleri i Jylland

Han er vild med whiskey - og allerhelst skal der stå bourbon på den.

Han har besøgt omkring 200 destillerier i USA - rigtig mange af dem i bourbon-staten Kentucky, hvor han selv har været med til at lave bourbon i store mængder.

Og nu har Karl Povlsen så sammen med sin kæreste, Mathilde Ingvardsen, åbnet, hvad han kalder Danmarks første amerikansk-inspirerede destilleri. Det er placeret i en tidligere skolebygning i Knaplund i Midtjylland, og her har parret ifølge Karl Povlsen det tætteste, man kommer på en bourbonproduktion i Europa.

På Knaplund Destilleri kan han af gode grunde ikke lave helt ægte bourbon, for det må de kun i USA. En anden af de vigtige bourbonregler er, at det skal være fremstillet med brug af minimum 51 procent majs, og det krav kan Karl Povlsen til gengæld opfylde.

- Det er p.t. ikke til at få fat i egnet majs i Europa, så vi importerer det fra USA. Ikke som majskorn, men som del af en færdiglavet sirup, der indeholder 65 procent majs, 21 procent rug og 14 procent byg. Vi SKAL bruge majs her på Knaplund - det gør ingen andre whiskeyproducenter i Europa, konstaterer han.

Læs også: Nyt københavnsk mikro-destilleri vil lave hidtil ukendt spiritus

Whiskey-produktionen med USA-sirup ender muligvis med kun at være et forsøg. Karl Povlsen har således for nylig fundet frem til en dansk landmand, som måske inden længe kan levere egnede majskorn til Knaplund.

Ny metode uden fadlagring
Til selve destillationen har Karl Povlsen både et par klassiske amerikanske apparater og et topmoderne, hollandsk destilleri, der er computerstyret. Sidstnævnte har han investeret omkring 250.000 kroner i, og det kan håndtere 500 liter ad gangen.

Når Karl Povlsen lagrer sin whiskey, gør han det gerne på egetræsfade, sådan som det sig hør og bør. Men han er også begyndt at bruge en helt anden metode, hvor produktet bliver lagret i en såkaldt modningsgenerator, han selv har udviklet i en rustfri ståltank. En spiral af amerikansk egetræ afgiver den farve og den smag, som normalt kommer ud af egetræsfadet.

- I den generator speeder vi hele processen op, så det, der vil tage et halvt eller et helt år i et fad, nu kan gøres på to døgn. Vi bruger blandt andet ultralyd, hvilket er med til at få det hele til at gå hurtigere. Alt i alt udfordrer vi de traditionelle og ældgamle produktionsmetoder - for os handler det ikke om processen, men om resultatet, konstaterer Karl Povlsen.

- Nogle siger, at vi snyder - men det gør vi ikke, for jeg fortæller præcis, hvordan vi gør, understreger han.

Mest gin
Siden Knaplund Destilleri åbnede sidste år, er det trods Karl Povlsens whiskey-interesse ikke whiskey, han har produceret mest af. Langt den største del af produktionen - cirka 80 procent - har været gin.

Læs også: - Whiskey-boomet er helt vildt

Resten er fordelt på både whiskey, vodka, akvavit, brandy, lidt julesnaps og så en hel del moonshine: Ulagret whiskey, som har sit navn fra dengang spiritus var forbudt i USA, og hvor det derfor blev fremstillet i al hast i månelysets skær.

Det whisky-agtige produkt, Knaplund Distillery laver med den hurtige ultralydsproces, sælger han således også som Moonshine.

Mens den midtjyske spiritusproducent selv destillerer moonshine-alkoholen, forholder det sig modsat med Knaplunds gin, som destilleriet ikke laver fra bunden:

- Vi køber rå hvedealkohol med et alkoholindhold på 96,3 procent, og så vander vi det ned til 30-40 procent, putter det i en ståltank med urter og re-destillerer det derefter. Det er sådan, langt det meste gin i verden bliver lavet, så det er heller ikke snyd, påpeger Karl Povlsen.

Han har indtil videre udviklet og produceret fem ginvarianter, hvoraf den mest populære er Gin Magic med hibiscusblomst. Den bliver pink, når den mixes med tonic.

- Og så har vi også en, der hedder Texas Longhorn Gin, hvor vi har puttet et græsstrå i hver flaske. Græsset kommer ude fra marken her bagved, hvor vi har tre longhorn-kreaturer gående. Jeg kan ikke love, at de har urineret på hvert enkelt strå, men der er en chance ...

- Det er bare en gimmick. Folk synes ikke, det er ulækkert, og vi har jo også desinficeret græsset, siger Karl Povlsen.







Mere om: destilleri | whiskey | whisky
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Restaurant Flammen udruller nyt koncept

Plus Pack stak af med prestigefyldt plastpris

90.000 virksomheder risikerer tvangsopløsning

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Hæder til frosne pølser i frysetunneller

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Bryggeri indgår bæredygtigt samarbejde med overfladebehandler

Online Avis Arkiv

Postejer og pålægssalater til socialt udsatte

Sukkerafgifter nedtoner optimismen hos juiceproducent

Danish Crown trodser lavere priser og holder overskud

Opkøb og tiltagende kinesisk eksport har hjulpet Danish Crown til status quo i første halvår trods prisfald

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Intech International tredobler overskuddet

Just-Eat går 12 millioner kroner frem

Midtjysk frugtgrossist konkurs

1

Schulstads lastbiler lister sig gennem natten

Burger King lancerer helt ny type kødfri burger i Sverige

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Kageglade danskere trækker Lagekagehuset over milliarden

Millioner til proteiner og invasive søstjerner

Reddet fra konkurs: Nu er der nyt navn og nye kaffemarker

Rekordmange tilmeldte til Sol over Gudhjem

Chokoladefabrik blev narret af internetsvindler

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Storbrand: Naturmælk skal have nyt lager

Seminar: Sådan måler man madspild

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Rokkedahl scorer Den Dybe Tallerken

Risiko for blåt plast i hakket oksekød

Asiatisk øldrikkeri sender salget frem hos Carlsberg

Flensted tilbagekalder kålsalater efter listeriafund

Bornholm vil - måske - putte vilde planter i fødevarer

Ølfestival byder igen på over 1.000 øl

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Lars Lauridsen glæder sig over flot årsregnskab

“Sammen opnår vi topresultater”

Ny kran? Denne kunde fik en budgetpris på under 24 timer!

➡️ Vidste du at...

Sommerskole sætter fokus på entreprenørskab

Automationsbranchen samles igen i Odense

5 fordele ved at sætte en frekvensomformer på din el-motor! maj 2019

Mød Gibotech på Ligna 27.-31. Maj

Lenze er en af flere udstillere hos Egatec, der fredag den 7. juni 2019 inviterer til Automationsdag

Ny brugervenlig Festo-software sikrer hurtig idriftsættelse af elektriske komponenter

Test dig selv: Hvor meget ved du om plast og bæredygtighed?

Mød Fibox på STF´s årsmødeudstilling i Hillerød, fredag d. 7. juni 2019

Tag med Wexøe til Rockwell Automation TechED

Tydeligt overblik over komplekse systemer

Cobot - Collaborative robot

Innovativ HM gevindfræser fra Walter

Intelligent lysstyring på Odenses musik-, teater- og konferencehus

Hvordan vælger du den rigtige ET 200SP løsning?

Manicus Teknik din leverandør af hydraulik komponenter fra KTR

PCSCHEMATIC Automation: Grundkursus (12/6-13/6 2019)

Letvægtscontainer 3x2 meter

Isdiske til sommerens varme dage

ADVARSEL: Har du højdeskræk, skal du IKKE se denne video!

Fokus på hygiejne ved håndvask?

Det er i morgen - vi holder reception den 24. maj 2019

Send til en kollega

0.192