23948sdkhjf

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Hos Nakskov Mill Foods, der blandt andet producerer morgenmadsproduktet Havrefras, er fabrikschef Flemming Nielsen temmelig imponeret over en maskine, som fabrikken har haft siden 2004.

Da virksomheden dengang skulle etablere et nyt og større procesanlæg til Havrefras, fik Odin Engineering i Slagelse til opgave at bygge den specialmaskine, som klipper den seje, fiberholdige dej i små stykker. Maskinen har nu kørt med minimal vedligeholdelse uafbrudt fra mandag til fredag siden 2004, konstaterer Flemming Nielsen.

60 tons Havrefras eller 160.000 pakker om ugen bliver det til.

- Det er vigtigt for os, at dejen klippes i de rigtige længder og samtidig lukkes i begge ender. Den øvelse er ret kompliceret, siger Flemming Nielsen og tilføjer, at Odin har løst opgaven med to lejeophængte valser, der kører mod hinanden, hvor den ene har et sæt langsgående knive.

For at finde frem til den løsning, brugte Odin Engineering tid på at undersøge den maskine, som fabrikken allerede havde i drift til produktionen. Desuden lyttede udviklerne til, hvilke udfordringer Nakskov Mill Foods oplevede med det gamle maskineri. Disse erfaringer gik langt tilbage, for produktionen af Havrefras begyndte i 1959 på et anlæg, som der nu kun er tegningerne tilbage af.

Tredjegenerations skæreanlæg
Anden generation af skæreanlægget blev bygget i 1983, flyttet til England i 1989 og tilbage til Nakskov i 1995, hvorefter den blev totalrenoveret med hjælp fra en lokal leverandør i 1996. Dette skæreanlæg fik tilnavnet HF1.

Det nye og større HF2-anlæg fra 2004 er altså tredje generation. Anlægget blev bygget på ideerne fra 1996, samtidig med at det blev forbedret, og enkelte nyudviklinger blev implementeret.

Hos Odin Engineering nævner direktør Mads S. Rasmussen, at hans virksomheden fik lov til at udvikle og producere en rigtig gedigen løsning med alle materialer til maskinen udvalgt fra "den øverste hylde".

- Det betyder, at maskinen kan holde til de seje fibre, som er i dejen til Havrefras, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079