Omfattende svindel med italienske specialiteter
En tredjedel af fødevarer i Italien anslås at være importerede produkter, der bearbejdes og ompakkes for så at kunne sælges som dyrere, italienske produkter.
Miljøorganisationen Legambiente, som bl.a. holder øje med mafiaens aktiviteter, vurderer, at en tredjedel af støvlelandets fødevaremarked består af importerede produkter.
- Det er unægteligt meget mærkeligt, at vi i Italien importerer mere olivenolie, end vi producerer, og at landets mest anerkendte tomatavlere omkring Salerno køber 10.000 ton tomatkonserves fra Kina, siger Enrico Fontana, talsmand for Legambiente ifølge business.dk til Dagens Industri.
Ompakning og sammenblanding af produkter
Da Italien står for 20% af EU's fødevaremarked er der tale om en omfattende organiseret svindel. Ifølge Legambiente har ulovlighederne en værdi af 375 mia. kr. årligt.
Ud over den kinesiske konserves tæller fødevarer der svindles med bl.a. skinke fra Chile, olivenolie fra Spanien og billig fransk vin der sælges som dyre italienske dråber. Fremgangsmåden er f.eks. at opvarme billig olie og blandet det med finere italiensk olie for så at sælge det som jomfru olivenolie.