23948sdkhjf

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør
Hoteller og restauranter har de seneste år råbt op om, at de ikke kan finde kokke, tjenere eller receptionister til de mange stillinger, som væksten i dansk madturisme har kastet af sig.

Men nu ser det ud til, at der er hjælp på vej. For flere unge vil være noget med mad, viser de seneste ansøgertal til landets erhvervsskoler. Det skriver Fagbladet 3F.

På Hotel- og Restaurantskolen i København vil knap 30 procent flere være gastronomer, tjenere eller receptionister.

- Man kan ikke andet end at være glad over sådan en stigning. Praktisk set svarer det til en stor klasse på 30 elever, som vi skal oprette ekstra, siger direktør Anne-Birgitte Agger.

Hotel- og Restaurantskolen har ellers oplevet et faldende ansøgertal, og de seneste fire år er antallet af årselever faldet med 40 procent.

- Det er paradoksalt, at vi har stået midt i en gastronomisk revolution, vi har fået flere og flere Michelin-stjerner, og madkvaliteten stiger. Der er bare ikke nok, der har lyst til at arbejde med vores fag og uddanne sig indenfor det. Derfor kniber jeg mig i armen nu, siger Anne-Birgitte Agger.

Det er elever fra folkeskolen, der 1. marts skulle vælge ungdomsuddannelse, som de nye tal dækker over. Det betyder også, at det er elever, der har valgt Hotel- og Restaurantskolen til som deres første valg, påpeger Anne-Birgitte Agger.

Landet over ser erhvervsskoler en stigning i antallet af unge ansøgere til fagretninger, der blandt andet fører til uddannelser inden for hotel- og restaurationsbranchen. Dog knap så markant som på Hotel- og Restaurantskolen.

På Tech College i Aalborg vil hele 75 procent flere være noget med mad – det dækker dog over, at skolen i år har oprettet en EUX-retning, sådan at elever kan få både svendebrev i hånden og studenterhue på hovedet.

På vestsjællandske ZBC spænder fagretningen Jordbrug, fødevarer og oplevelser så bredt, at det er svært at se, om de unge ansøgere til første grundforløb er interesserede i at blive gastronomer eller anlægsgartnere.

Men når eleverne skal vælge en specifik retning på grundforløbets anden del, så skolen i januar, at flere ønsker at blive gastronomer, fortæller uddannelsesdirektør for erhvervsuddannelser Glenny Hansen.

I brancheorganisationen for hoteller og restauranter, Horesta, er uddannelseschef Marianne Kragh glad for, at der omsider er kommet “hul på bylden”:

- Især i Københavns-området har vi oplevet, at det ene hotel efter det andet skyder op, og det har undret os, at vi ikke har kunnet se en stigning i antallet af elever, der søger ind i branchen. Der er mange skoler, der har givet udtryk for, at de ikke kan leve op til branchens efterspørgsel. Derfor er det virkelig glædeligt, hvis kurven vender, siger hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078