23948sdkhjf

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det bliver kun sværere at skaffe fiskeolie. Dansk forskning antyder, at søstjerner kan være løsningen.

Alle mennesker har brug for gevaldigt sunde, langkædede omega-3-fedtsyrer, som vi får fra især fed fisk eller piller med fiskeolie, og som blandt andet holder sygdomme fra døren.

Hvis markedet skal følge med efterspørgslen, er vi nødt til at finde kilder til omega-3 - kilder, som ikke er de nuværende skaldyr eller spisefisk som laks, ansjoser og makrel.

Her kommer ny forskning fra Danmarks Tekniske Universitet ind i billedet, skriver Videnskab.dk. Forskningen peger på, at søstjerner kan være løsningen.

- Søstjerner er et hidtil overset råmateriale. Hvis vi kan lave fiskeolie ud af søstjerner, vil det gavne både folkesundheden, havmiljøet og muslingefiskeriet, fortalte seniorforsker Ann-Dorit Moltke Sørensen for nylig på en konference på DTU, ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra DTU har allerede været med til at gøre det muligt at indfange nogle af de mange tons søstjerner, som spiser løs af blåmuslinger i Limfjorden.

De invasive søstjerner er siden marts 2019 blevet omdannet til økologisk proteinpulver, som kan bruges i dyrefoder.

Men søstjerner er ikke kun rige på protein. Over en tiendedel af søstjernen består af fedt, som er rigt på omega-3-olier.

I et nyt projekt skal Ann-Dorit Moltke Sørensen fra DTU Fødevareinstituttet sammen med virksomhederne Sea Longevity og Danish Marine Protein undersøge, hvordan indholdet af omega-3 i Limfjordens søstjerner varierer hen over året.

De skal også undersøge kvaliteten af fedtsyrerne, og lige så vigtigt om det kan betale sig at udvinde omega-3 fra søstjernerne og bruge det til menneskeføde – hvis man overhovedet må. Det skal forskerne nemlig også have afklaret.

Havets skjulte ingrediens-skatte kan endda bruges i meget andet end menneskemad. På DTU undersøger man for eksempel også muligheden for at putte ingredienser fra tang i hudcreme eller i fiskefoder som erstatning for fiskemel og fiskeolie.

- Efterspørgslen på fisk vokser hastigt, også fordi flere bliver rigere og får råd til fisk. Derfor er vi nødt til at finde nye, bæredygtige ressourcer, og her giver tang og mikroalger god mening, forklarede Charlotte Jacobsen, professor og gruppeleder for Bioaktive Stoffer – Analyse og Anvendelse ved DTU Fødevareinstituttet.

- De kræver mindre vand og jord end planter på landjorden, de kan vokse op til 10 gange hurtigere, og de kan høstes året rundt – og så konkurrerer de ikke om pladsen, vi skal bruge, til at skaffe mad til mennesker, uddybede Charlotte Jacobsen på konferencen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Beiers chokolader hårdt ramt af solen

Landmad.dk får comeback

Toms Gruppen mistede næsten 10 millioner

Sultne kinesere sender slagterier på overarbejde i påsken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Nyhedsbrev

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

Online Avis Arkiv

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Bryghus giver bærproducent store drømme

Medie: Dagrofa har tabt over 600 millioner

- Det koster at rydde op, siger ny topchef

København lancerer ny, ambitiøs fødevarestrategi

Valsemøllen er på opkøbsjagt

Mille Food på vej med tre nye produkter

Hungry.dk satser på hurtigt at overhale Just Eat

Ugens grin: Utilfredsstillende indsats

Årets første danske jordbær på hylderne i dag

De mange solskinstimer i april har skudt gang i den danske jordbærsæson

Kartoffelimperium får ny mand i front

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Stryhns debuterer som øko-producent

Ny aftale på plads for slagteriet på Bornholm

Kølevirksomhed investerer millioner

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Nyt food cluster er en realitet

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Sushi-kæde lukker for at redde havet

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Ris med risiko for insekter

Appetit på yoghurt og ost trækker salget op

Kaffekædestifter køber investorer ud

FødevareBanken og Thise Mejeri slår pjalterne sammen

Øko-salg vokser i dobbelt tempo i Rema 1000

Delika ramt af metal i kylling

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Se hvad Kärchers SGV dampsugere kan gøre for dig !

Hop op i HCS lastbilen og besøg BIO CITY

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny svingkran efter påske?

Key Account Manager, der brænder for løsningssalg, søges til gazelle virksomhed

Spændende foredrag og generalforsamling i Nordjysk FødevareErhverv

Gratis webinar: Få et større overskud ved hjælp af en cloud-baseret løsning til ruteoptimering

User Management Component i Siemens TIA-portal V15

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du brug for en robust statisk glidestangsvægt?

Filterteknik A/S er blevet AAA-ratet

EOT Electronics of Tomorrow

Ara-El ApS: Finder Serie 67 relæer

Standarder og lovgivning – hvordan hænger det sammen?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

KJV og Flextek inviterer til EMO messe

Branchen samles i Odense den 7. juni

Flangekoblinger til forbrændingsmotorer

SERVI DORYL forhandles af Salicath ApS

KL Automatik bygger om

DesignSpark passerer 750.000 medlemmer

Netværks- og Energiseminar med virksomhedsbesøg

AB Jensen Maskinfabrik holder rejsegilde!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.163