23948sdkhjf

Lumsk bagtanke tager form hos Trolden

Ølbryggeri er godt i gang med at lade spiritusproduktion vokse sig stor

Allerede da Michael Svendsen i 2005 overtrak Dankortet og åbnede sit mikrobryggeri i Kolding vidste han, at det nok ikke stoppede dér.

- Min lumske bagtanke var, at "om nogle år er vi ikke kun et bryghus". Jeg ville også have et destilleri, men i flere år var det bare varm luft og pral, fortæller den tidligere skolelærer.

Ikke mere. Nu er han den stolte ejer af både Trolden Bryghus, der lancerer en lind strøm af håndlavede specialøl, og af et tilhørende destilleri med en voksende whisky-, rom- og ginproduktion.

Spiritusproduktionen tog han hul på i 2011, og han har brugt de første år på at lære håndværket. Derfor ligger de fleste whiskytønder stadig på lager for at blive rigtig gode.

- Vi har tappet whisky på flasker fem gange, og det er nok blevet til 300 flasker, som blev udsolgt relativt hurtigt, fortæller Michael Svendsen. Han har produceret en hel del mere gin, uden at han kan sætte præcise mængder på.

- Mere prestige i whisky

Under alle omstændigheder ser han meget gerne, at spiritusproduktionen vokser sig meget større, også selv om det vil være på bekostning af ølmængderne fra Trolden Bryghus.

Derfor hedder Trolden Trolden

Trolden Bryghus har intet med en trold at gøre. Navnet hænger ifølge indehaver Michael Svendsen sammen med den hedengangne Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane, der lukkede i 1968, men som i manges erindring står som "et stykke Kolding-historie, som vi på Trolden gerne vil ære".

- Og så er det jo meget hyggeligt med et tog, der står og damper, lige som jeg selv stod i lidt damp, da jeg begyndte at brygge, siger Michael Svendsen.

Læs også: - Whiskey-boomet er helt vildt

I de første år hed bryggeriet Troldhede Mikrobryggeri, men folk troede, at bryggeriet lå i Troldhede, og derfor valgte han for otte år siden at skifte navn til Trolden Bryghus.

- Jeg overvejede "Kolding Bryghus", men det lød lidt kedeligt og anonymt. Trolden er simpelthen et bedre navn, konstaterer bryggeren.


- En palle gin fylder jo lige så meget på gulvet som en palle øl. Den er bare mere værd, konstaterer midtjyden, som på spiritusfronten brænder allermest for whisky.

- Vil du hellere lave whisky end øl?

- Det er lidt tveægget - mit hjerte er delt. Der er lidt mere prestige i en dyr maltwhisky end i en øl. Og måske er mere spændende fremtid. Min ambition er i hvert fald, at vi skal lave meget mere whisky, siger han.

Allerede nu er han med til at gøre fremtiden spændende for hundredevis af kunder, der har deres helt egen lille whiskytønde liggende på lager hos Trolden. De kan komme og besøge tønden og selv afgøre, hvornår de synes indholdet er færdigt. Og mange af kunderne har gjort tønden helt personlig ved at udstyre den med billeder af eksempelvis deres barnebarn eller deres hunde.

Flere heste
Og mens whisky- og gindrømmen bliver bedre og bedre dag for dag, fortsætter Michael Svendsen og hans medarbejdere ufortrødent med at lave øl. Stout, brown ale, cream ale og "alt sådan noget sjovt noget", som bryggeriejeren selv formulerer det.

Læs også: - Nogle siger, at vi snyder; men det gør vi ikke

- Det er kun tiden og pladsen, der sætter begrænsninger. Og hvis ginboblen en dag sprænger, kan vi måske skrue op for ølproduktionen igen. Det er jo godt at have flere heste at spille på, bemærker han.

Hvad angår både øl og gin tilbyder Trolden også at lave private label-udgaver, så eksempelvis restauranter og hoteller selv kan komme med opskrifterne og få deres eget navn på flaskerne.

Ud over Michael Svendsen selv er der hos Trolden Bryghus tre fastansatte - en brygger, en sælger og en blæksprutte. Dertil kommer en stribe fleksjobbere, skoleelever, pensionister og studerende, som tilsammen hjælper med blandt andet rengøring, etiketter, produktion og rundvisning. De løber tilsammen op i en håndfuld fuldtidsansatte.







Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

"Danmarks Bedste Burger" kåret

McDonald's klar med ny dansk direktør

Fødevareindustrien overhalet på listen over energi-sugere

Trods forbud: Kød med kødklister kan sælges lovligt

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Nichesuccesen Adival solgt

Nyhedsbrev

15.169 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Online Avis Arkiv

Dansk veganerkasse satser formue i USA

Der brygges stadig på de gamle trætanke

De Jydske Eddikebryggerier producerer eddike på gæringsanlæg fra 1964 og 1976

Cofoco-ejer køber sig ind i kendt kaffekæde

Carlsberg-topfolk kendte til mistanke om bestikkelse i to år

Stor stigning i økologisalg til foodservice

Dansk Andeudvikling er konkurs

Efter 110 år: Tulip skifter navn

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Fødevarefirma afsløret i millionsnyd med moms

Foodservicefolk klar med kampagne for klimavenlig mad

Nye film om mad skal rydde ud i madmyterne

Løgismose og Netto udvider samarbejdet

Coop vil give rådgivning til små fødevarevirksomheder

Randers-fabrik dominerer det danske marked

De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af butikkernes husholdningseddike

Vegansk messe indtager Kødbyen

Danske sømandschips med hidtil største succes

Avis: Carlsberg betalte embedsmænd under bordet

Lektor om Carlsberg-sag: Bestikkelse er normalt i Indien

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Foss i nyt samarbejde med DTU

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Lars Seier har købt en kendt café

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bondy udstiller på stand M9920 og på stand L9331.

Dansk kvalitet – hurtig leveringstid

Bæredygtigt og vegetarisk – sådan påvirker det fødevareproducenterne

Få styr på den nye BRC-standard for emballageindustrien

The Smart Company: Tekniske begreber bliver omsat til praksis på hi-messen

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Får du det optimale ud af dine rør i dit kompressorrum?

Gromas Maskinfabrik A/S - Opruster med et kendt ansigt.

Invitation til samskabelsesworkshop

Oprydningssalg - skiltepylon til under halv pris

Klimavenlige ventilatorer og verdensmål nr. 13

Kommer du også til HI Messen for at få inspiration?

Ny micro griber kan håndtere skrøbelige dele

Industrien tager teknologien til sig - Stor interesse for exoskelet

Lenze sponsor af omformer og regenerativ enhed til DTU’s økobil-projekt

Undgå rygsmerter grundet dårlige ergonomiske forhold

Cylindere af rustfrit stål på årets hi-messe

Skal udstyret være i orden, skal du vælge DENSORB

RCS Remote - For mange anvendelser

Glæd dig til at møde mere end 65 udstillere på DiaLabXpo

BioSan Nordic er hovedsponsor for Dansk Rengøringsmesse 2019

Fra manuel 3D opmåling til fuldautomatisk high-end scanning

Du er ved at blive snydt!

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

AxFlow udstiller igen på HI messen

Send til en kollega

0.626