23948sdkhjf

Læsø Fiskeindustri sætter hummerrekord

Forsyner hele Europa med jomfruhummere
De europæiske forbrugere sætter øjensynligt stor pris på danske jomfruhummere.

I hvert fald kan A/S Læsø Fiskeindustri, der er verdens største eksportør af jomfruhummere, melde om et overskud efter skat på 6,5 millioner kroner i regnskabsåret 2018.

Det er både 38 procent større end i 2017 og mere end forventet, da 2018 begyndte.

Bag fremgangen ligger et dansk hummerfiskeri, der var rigtig godt gennem hele 2018, og som resulterede i, at Læsø Fiskeindustri i Danmark producerede 2426 tons jomfruhummer i 2018. Det er en stigning på 232 tons i forhold til 2017.

Læsø Fiskeindustri modtog i 2018 46 procent af alle de jomfruhummere, der blev landet i danske havne.

Billedet af fremgang bliver ikke ødelagt af, at landingerne af jomfruhummere til virksomhedens skotske datterselskab skuffede med et fald på 555 tons.

Faldet ramte ikke specielt Læsø Fiskeindustri, men skyldes, at fiskeriet efter jomfruhummere i Nordsøen og vest og nord for Skotland generelt gik ned med 39 procent. Det betød, at Laeso Fish Ltd., som den skotske virksomhed hedder, fik underskud i 2018.

Ferske hummere sætter rekord

Jomfruhummerne fra Læsø Fiskeindustri sælges både frosne og ferske fra virksomhedens afdelinger på Læsø, i Frederikshavn og i Skagen. Salget af ferske jomfruhummere til kunder over hele Europa nåede i 2018 et rekordniveau.

Jomfruhummere, der fanges på havbunden i 25 til 250 meters dybde i havet omkring Danmark og Læsø samt i Nordsøen, er kerneproduktet, men ikke det eneste, som Læsø Fiskeindustri sælger.

På produkthylden ligger også rejer og kammuslinger (scallops).

Salget af rejer har ikke udviklet sig tilfredsstillende. Læsø Fiskeindustri er sammen med andre mindre producenter blevet klemt af de store rejevirksomheder. De har nemlig den fordel, at de selv har fat i tilførslen af råvarer og på den måde i høj grad kan styre deres egne indkøbspriser.

Der af kammuslinger har været væsentligt under tidligere niveauer.

Satser på nye markeder
Læsø Fiskeindustri vil gerne sælge sine produkter på nye markeder. Derfor har virksomheden sammen med Northcoast Seafoods stiftet Læsø Choice A/S.

Læsø Choice er et salgsselskab, som skal bringe Læsø Fiskeindustris frosne og ferske jomfruhummere ud til forbrugerne på nye markeder. På den måde håber virksomheden også at kunne reducere afhængigheden af det italienske marked for ferske jomfruhummere.

Læsø Fiskeindustri er stiftet i 1963. Ejerkredsen tæller i dag omkring 350 aktionærer bestående af fiskere, medarbejdere og læsøboere. Læsø Fiskeindustris Fond er den største enkeltaktionær.

Ejerne får i år udbetalt et aktieudbytte på i alt to millioner kroner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078