23948sdkhjf

Automatisering må vente

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Nyborg Destilleri har i første omgang vægtet håndværk over teknologi. Distribution og drift skal fungere, før destilleriet vil binde an med alt for tunge investeringer i ny teknologi

På papiret lyder det som en besnærende idé: At proppe så meget ny teknologi som overhovedet muligt ind i sin produktion, når man nu alligevel står og skal bygge et spritnyt destilleri.

Men det var ikke den vej, Nyborg Destilleri gik, da man for to-tre år siden flyttede sin spiritusproduktion fra Ørbæk til Nyborg og etablerede et nyt destilleri, som i destilleringskapacitet kun er overgået herhjemme af Stauning Destilleri.



- Vores produktion er ikke særlig automatiseret. Der er menneskelig indblanding på alle trin, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

- Vi kunne godt automatisere en masse processer, men vi har valgt at skrue op for den menneskelige faktor med de risici og fordele, det nu indebærer.

Flere hænder, bedre fortælling, opsummerer Kim Møller-Elshøj rationalet. For at understrege sin pointe tyer han til en anekdote om dengang, han besøgte en førende tysk whiskyauktionarius med en af Tysklands største whiskysamlinger, Whisky Krüger.

- Da jeg spurgte ham om hans yndlingswhisky, nævnte han et destilleri i Skotland. Men han snakkede slet ikke om smag. Hans yndlingswhisky kom fra det destilleri med flest hænder per produceret flaske, flest processer in-house og en stærk følelse af ansvar over for sit lokalsamfund. Det var det, han fremhævede, husker Kim Møller-Elshøj.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Stort potentiale i tapning og logistik
Dermed ikke sagt, at Nyborg Destilleri ikke har fokus på mulighederne i eksempelvis automationsteknologier. Men det skal først og fremmest kunne betale sig.

- Hvis man kigger på vores interne produktion, især vores tapning, er det nok dér, vi har de bedste muligheder for at reducere vores omkostninger via automatisering. Men sådan en automatiseret tappelinje er jo også bekostelig, lyder det fra Kim Møller-Elshøj.

Det samme er tilfældet med intern lagerstyring, som er en anden relevant teknologi for destilleriet. Eksempelvis i form af et reolsystem med celler til opbevaring af de over 300 fade, som destilleriet har liggende.

- Som det er i dag, står fadene ikke optimalt. De står hulter til bulter, og nogle gange er det nødvendigt at flytte 20 fade for at nå frem til ét. Det kunne sådan et reolsystem afhjælpe. Men det er jo heller ikke billigt.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Bruger pengene på distribution
Kim Møller-Elshøj minder om, at Nyborg Destilleri stadig er en opstartsvirksomhed i en branche med høje etableringsomkostninger og høje krav til likviditeten for at holde driften i gang.

- Så vores fokus lige nu er på distribution. I takt med at omsætningen vokser, og vi kan se, at der er tilstrækkelig afsætning af vores produkter, kan vi overveje at foretage de her investeringer, siger han.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

De sælger "ganske særlige" spanske fødevarer

Robotmand laver nu iskaffe - og går globalt om en måned

Etiket-firma køber konkurrent og flytter produktionen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Restaurantejer slipper ustraffet fra lussing mod tjener

"Danmarks Bedste Burger" kåret

Nyhedsbrev

15.170 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Online Avis Arkiv

Fødevareindustrien overhalet på listen over energi-sugere

McDonald's klar med ny dansk direktør

Dansk veganerkasse satser formue i USA

Nichesuccesen Adival solgt

Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Stor stigning i økologisalg til foodservice

Der brygges stadig på de gamle trætanke

De Jydske Eddikebryggerier producerer eddike på gæringsanlæg fra 1964 og 1976

Carlsberg-topfolk kendte til mistanke om bestikkelse i to år

Trods forbud: Kød med kødklister kan sælges lovligt

Cofoco-ejer køber sig ind i kendt kaffekæde

Dansk Andeudvikling er konkurs

Foodservicefolk klar med kampagne for klimavenlig mad

Efter 110 år: Tulip skifter navn

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Nye film om mad skal rydde ud i madmyterne

Coop vil give rådgivning til små fødevarevirksomheder

Løgismose og Netto udvider samarbejdet

Lektor om Carlsberg-sag: Bestikkelse er normalt i Indien

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Foss i nyt samarbejde med DTU

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Lars Seier har købt en kendt café

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mød Bernstein Mini Beast på hi 2019!

Nyt online showroom - se alle maskinerne!

Bliv klar til efteråret med en isoleret container

Ny digital lagerløsning fra Gottfred Petersen! Digitalt styret konsignationslager

Eliminering af olietåge og olierøg

Besøg os på HI-messen, stand C2656 og hør mere om to af vores premierer:

hi-messen samler alt inden for 3D

Ny generation af oliefrie kompressorer

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

Oplev Bürkerts nye messe-setup på hi 2019

Mød Gravlund Industrigummi på HI-messen d. 1.-3. oktober 2019 – Stand J-7336

Mød os på FachPack 2019

Kan Danmark miste eksportmarkeder, hvis vi ikke benytter blockchain-teknologier?

Se hvad du ikke må gå glip af på DiaLabXpo

Flowswitch til måling af aggressive medier!

Hvorfor skal man købe både softstarter og DC-bremse?

Centralisering af oliefri vakuumforsyning

Ara-el præsenterer Ex-d, Ex-e, Ex-de, Ex-dem kontrol paneler

Er du klar til den største og vildeste NYHED?

Bondy udstiller på stand M9920 og på stand L9331.

Dansk kvalitet – hurtig leveringstid

Bæredygtigt og vegetarisk – sådan påvirker det fødevareproducenterne

Få styr på den nye BRC-standard for emballageindustrien

The Smart Company: Tekniske begreber bliver omsat til praksis på hi-messen

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Send til en kollega

0.274