23948sdkhjf

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Der er sket meget med tilgængeligheden af økologiske råvarer det seneste årti.

Da Nyborg Destilleri - dengang i form af Ørbæk Bryggeri, der står bag destilleriet - begyndte at destillere sine første whiskybatches i 2008, kunne man ikke købe økologisk dansk malt. Malten måtte man i stedet købe i Sverige, Tyskland og Belgien.



- Men siden vi startede op her i Nyborg for to år siden, har vi kunnet få dansk økomalt fra Sophus Fuglsang Malteri i Haderslev, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

Nyborg Destilleri er økologisk certificeret og er stolt af det, lyder det fra Kim Møller-Elshøj. Men sourcingen af økologiske råvarer er ikke uden udfordringer, heller ikke her i år 2019, hvor selv de billigste discountsupermarkeder har økologiske varer på hylderne.

Flere udfordringer
Eksempelvis ville destilleriet allerhelst købe økologisk fynsk malt fra nærområdet. Men det kan for nuværende ikke lade sig gøre.

- Det er bare ét eksempel på en af vores udfordringer. Vi vil gerne købe fynsk malt, men der er simpelthen ikke landmænd nok på Fyn til at dække Fuglsangs behov, forklarer Kim Møller-Elshøj.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Den røgmalt, som destilleriet anvender til sin røgede whisky, er man også stadig nødt til at købe i Belgien.

- Men vi har talt med Gyrup Gårdmalt i Thy om at få en prøve af deres nye røgmalt. Så det prøver vi af inden for det næste års tid.

Tangen fra Storebælt er ikke økologisk
Helt overordnet er det blevet langt nemmere at source økologiske råvarer, medgiver Kim Møller-Elshøj. Men den øgede tilgængelighed har også en slagside.

Destilleriet bruger to slags tang til ginvarianten Mist, men selvom der findes masser af ren, god tang i Storebælt, må destilleriet ikke anvende det, fordi havtangen ikke er økologisk certificeret. I stedet køber man tangen af en hollandsk leverandør.

Læs også: Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

- Det viser sig så, at den tang rent faktisk stammer fra Irland. Produktet er økologisk og fejler ikke noget, og vi lever op til alle de officielle regler, men ud fra et bæredygtighedsperspektiv kan det virke paradoksalt, at vi ikke må bruge tang fra Storebælt eller havtorn nede fra stranden, fordi det ikke har et økologisk stempel, siger Kim Møller-Elshøj.

I andre tilfælde er kvaliteten af de lokale råvarer bare ikke god nok.

- Vi har på et tidspunkt talt med en lokal landmand om at få dyrket byg meget tæt på Nyborg. Men pris og kvalitet kunne simpelthen ikke retfærdiggøre det. Så byggen kommer fortsat fra andre steder i Danmark end Fyn.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

"Danmarks Bedste Burger" kåret

McDonald's klar med ny dansk direktør

Fødevareindustrien overhalet på listen over energi-sugere

Trods forbud: Kød med kødklister kan sælges lovligt

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Nichesuccesen Adival solgt

Nyhedsbrev

15.169 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Online Avis Arkiv

Dansk veganerkasse satser formue i USA

Cofoco-ejer køber sig ind i kendt kaffekæde

Der brygges stadig på de gamle trætanke

De Jydske Eddikebryggerier producerer eddike på gæringsanlæg fra 1964 og 1976

Carlsberg-topfolk kendte til mistanke om bestikkelse i to år

Stor stigning i økologisalg til foodservice

Dansk Andeudvikling er konkurs

Efter 110 år: Tulip skifter navn

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Foodservicefolk klar med kampagne for klimavenlig mad

Fødevarefirma afsløret i millionsnyd med moms

Nye film om mad skal rydde ud i madmyterne

Løgismose og Netto udvider samarbejdet

Coop vil give rådgivning til små fødevarevirksomheder

Randers-fabrik dominerer det danske marked

De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af butikkernes husholdningseddike

Vegansk messe indtager Kødbyen

Danske sømandschips med hidtil største succes

Avis: Carlsberg betalte embedsmænd under bordet

Lektor om Carlsberg-sag: Bestikkelse er normalt i Indien

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Foss i nyt samarbejde med DTU

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Lars Seier har købt en kendt café

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bondy udstiller på stand M9920 og på stand L9331.

Dansk kvalitet – hurtig leveringstid

Bæredygtigt og vegetarisk – sådan påvirker det fødevareproducenterne

Få styr på den nye BRC-standard for emballageindustrien

The Smart Company: Tekniske begreber bliver omsat til praksis på hi-messen

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Får du det optimale ud af dine rør i dit kompressorrum?

Gromas Maskinfabrik A/S - Opruster med et kendt ansigt.

Invitation til samskabelsesworkshop

Oprydningssalg - skiltepylon til under halv pris

Klimavenlige ventilatorer og verdensmål nr. 13

Kommer du også til HI Messen for at få inspiration?

Ny micro griber kan håndtere skrøbelige dele

Industrien tager teknologien til sig - Stor interesse for exoskelet

Lenze sponsor af omformer og regenerativ enhed til DTU’s økobil-projekt

Undgå rygsmerter grundet dårlige ergonomiske forhold

Cylindere af rustfrit stål på årets hi-messe

Skal udstyret være i orden, skal du vælge DENSORB

RCS Remote - For mange anvendelser

Glæd dig til at møde mere end 65 udstillere på DiaLabXpo

BioSan Nordic er hovedsponsor for Dansk Rengøringsmesse 2019

Fra manuel 3D opmåling til fuldautomatisk high-end scanning

Du er ved at blive snydt!

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

AxFlow udstiller igen på HI messen

Send til en kollega

0.29