23948sdkhjf

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

| Af Ritzau | Tip redaktionen om en historie

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Starter man dagen i Danmark med et stykke brød påsmurt hvidløgsost fra Philadelphia skyllet ned med chokoladedrikken Nesquik, får man noget andet ned i maven, end hvis man gør det samme i Spanien eller Grækenland.

Hvis man altså har købt produktet i det land, hvor morgenmaden indtages. Også selv om de velkendte produkter på pakken til forveksling ligner hinanden.

Det fremgår af en stor undersøgelse, som EU-Kommissionen har lagt frem mandag.

Undersøgelsen viser, at ni procent af de 1400 analyserede produkter har forskelligt indhold trods identiske bøtter eller indpakning.

For yderligere 22 procent var der forskelle i indholdet mellem de undersøgte EU-lande, til trods for at forsiden af pakkerne kunne forveksles.

EU's madpoliti slår blandt andet fast, at chokoladedrikken Nesquik, som produceres af Nestle, er anderledes i Danmark.

Det skyldes, at man i Danmark er mere restriktiv med tilsætning af vitaminer og mineraler. Derfor er opskriften lidt anderledes. Der er ifølge undersøgelsen mere mættet fedt og lidt mere kulhydrat i drikken i Danmark.

Men det er ikke tilfældet. Det skyldes, at Nestle har anvendt forskellige afrundingsmetoder i EU-landene, bekræfter EU-Kommissionen over for Ritzau.

Nestle oplyser, at man nu er i gang med at harmonisere og justere disse data på emballagen, så de er ens på EU-plan.

Fraværet af vitaminer gør sig også gældende for andre produkter, der sælges til det danske marked.

For smøreosten Philadelphia gælder, at der er dobbelt så meget fedt i den danske version - målt i forhold til Grækenland. Til gengæld er der mindre kulhydrat og mindre protein i den danske version.

Men det beror på en form for misforståelse. Det mener producenten. De to produkter kan, selv om de ligner hinanden på bøtten, ikke sammenlignes.

EU's madpoliti har sammenlignet et lightprodukt med den almindelige version, lyder svaret. Det er frivilligt, om at man tilføjer "light" til pakningen, skriver producenten i et svar til kommissionen.

For kunder kan det måske være svært at vide, når man står i en butik og køber et produkt, der tilsyneladende ligner et, man kender fra et andet land.

Der er ikke noget fast geografisk mønster i forskellene, konstateres det i undersøgelsen fra EU.

EU-kommissær med ansvar for Det Fælles Forskningscenter, der står bag undersøgelsen, Tibor Navracsics, siger i en pressemeddelelse:

- Jeg er glad for, at de ikke fandt tegn på en kløft mellem øst og vest i sammensætningen af mærkefødevarer.

- Men jeg er bekymret over, at op mod en tredjedel af de undersøgte produkter havde forskellige sammensætninger, selv om de havde identisk eller lignende mærkning.

Med ny lovgivning har EU de "rette redskaber" til at gøre noget, mener EU's rets- og forbrugerkommissær, Vera Jourova. Hun vil sætte en stopper for forskelle i kvaliteten på de varer, der sælges som ens.

Det "hører ikke hjemme i EU", at man kan have forskelle i kvalitet i produkter med samme mærkning, påpeger hun.

/ritzau/

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Private label: Stor danskerflok gør sig klar til Amsterdam

Restaurant er nu børnefri

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

"Scoop": Danish Crown Foods henter international chef hos Arla

Metalspåner: Rema 1000 stopper brødsalg i 55 butikker

Kagefabrik ansætter for at kunne følge med

Nyhedsbrev

15.350 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Mille Food skifter formand efter skandalesag

Online Avis Arkiv

Center for Hygiejnisk Design flytter fra DTU

Hancock får automatisk renseanlæg

Wittrup Seafood regner med at hyre 30 nye medarbejdere

Konkursramt pølseproduktion tæt på at køre igen

Sukkergigant vil lave grøn gas

Dan Duck vil sende millionregning til Fødevarestyrelsen

Kødekspert havde veganerplan i skuffen i årevis

Presset kødselskab fordoblede overskuddet

Esbjerg-kok laver nu jetsetmad for superstjerner

100 nye danske bryggerier på 10 år

Gæstesvigt: Lego lukker sin gourmetrestaurant

Skills: Her er vinderne fra madbrancherne

Nedslidt og beskidt fiskefabrik straffet med bøde

Pizzaproduktion: Oles Gård kæmper med frysepizzaers dårlige ry

Efter 140 år: Emballageproducent skifter navn

Ny medejer hos Ærø Whisky

3

Andefejl: Fødevarestyrelsen lægger sig fladt ned

Royal Unibrew skifter finansdirektør

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

Vilde svinepriser øger risikoen i store handelshuse

Chr. Hansen i stort vækstdyk

Museumsdirektør vil have mejeri på verdensarvliste

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Medejer købt ud af madservicefirma

Pris til fødevarebranchens mest innovative virksomhed

Lantmännen får ny CFO

Flensted lukker fabrik i Billund

Burger King tester alternativ til svinekød

Ung æggesælger flerdobler salget efter sur smiley

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bestil sensorer hurtigt og direkte fra producentens lager

Chopper Hopper – neddeling og pumpning i ét

Ny produktion krævede nye kraner hos Grafisk Maskinfabrik

Ny motorløsning til aggressive miljøer

Luftfiltre fra BOGE giver øgede energibesparelser

Pladebearbejdning med ROBOT

HN Group A/S tager ansvar og øger antallet af lærlinge.

Pssst … PALOMAT® produktnyhed er på vej

Werma Andon system for optimering af Lean certificering

Nyt salgteam til hygiejneløsninger

Slut med Windows 7! Januarudsalget fortsætter hos Datamarked

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Tænk faldsikring ind i arbejdssituationer

Siemens Tip: Ny demo-applikation til OMAC

Jobopslag - Servicetekniker i Trekantsområdet

Download gratis webinar: PDF-scanning af ordrer og fakturaer

Overfladebelægning til gevind

Luftfiltre fra BOGE giver øgede energibesparelser

Gummipakningen, som sidder lige i skabet!

Den ultimative guide til din virksomheds el-indkøb

Siemens har udvidet periode for bestilling af SUS-kontrakt.

Nye film fra Trelleborgs fabrikker i UK

Ventilationsmontør – til ventilationsvirksomhed i vækst

Mikrobiologi for kvalitetsfolk

Har din udkårne også en stemme som en skærebrænder?

Send til en kollega

0.157