23948sdkhjf

Hver fjerde nye danske øl er en India Pale Ale

Den humlebitre, friske India Pale Ale (IPA) fortsætter sin sejrsgang blandt danske bryggere og øl-nydere. På fem år har IPA mere end fordoblet sin andel af de nye danske øl.

Hele 26 procent af de mange nye øl fra de danske bryggerier i 2018 var en IPA. Det er mere end en fordobling på fem år fra 11 procent.

Det viser en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen – baseret på Beertickers årslister over nye danske øl, der satte rekord med 1.825 nye øl i 2018.

De mest populære ølstile er ellers Pale Ale, Porter/Stout og Belgisk Ale, som hver udgør omkring 10 procent af de nye øl. IPA er nært beslægtet til Pale Ale – populært sagt er IPA en mere humlet Pale Ale.

Tilbage i 2013 lancerede bryggerierne mest Porter og Stout, fulgt af Pale Ale og med IPA på tredjepladsen. Med en andel på 9 procent mod 18 procent i 2013 må de sorte og fyldige øl i Porter/Stout-stilen nu nøjes med en tredjeplads meget langt efter IPA.

- Danskerne er vilde med den bitre humlesmag, når de skal nyde en øl, så hypen omkring IPA fortsætter med uformindsket kraft. Men IPA er ikke bare IPA, og bryggerne kræser for ganerne med nye smagsvarianter inden for den populære ølstil, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, i en pressemeddelelse.

Det sker også, at gamle ølstile genopdages. Som med den tyske hvedeøl Berliner Weisse – nu i moderne udgave oftest med frugt tilsat. Tilbage i 2013 blev der blot lanceret en enkelt af typen, men i 2018 kom der hele 47 Berliner Weisse ud af de danske brygkedler, viser opgørelsen.

Danskerne drikker dog fortsat mest pilsner, idet to ud af tre af de øl, der sælges i Danmark, er pilsnere, som tilhører ølstilen Lager. Men blandt de nye øl var blot 14 procent en Lager.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094