23948sdkhjf

Ticans nye direktør har brug for flere ansatte

Det kan godt være, fødevareministeren taler om, at vi skal spise mindre kød, men det får ingen indflydelse på strategien hos Tican Fresh Meat, hvis hovedsæde ligger i Thisted.

- Vores plan er at modtage 300.000-400.000 grise mere årligt, siger Niels Jørgen Villesen.

Han er tiltrådt som administrerende direktør i maj og har derfor netop rundet 100 dage på posten. Men han har ikke brugt tid på opvarmning. Han har været klar til drible med bolden fra dag ét, idet han har siddet i ledelsen siden 1998, først som økonomichef og så som økonomidirektør.

- Jeg kender stort set næsten hvert et hjørne, siger han.

Tiderne er gunstige for dansk svineproduktion i øjeblikket. For verdensmarkedsprisen på svinekød har været stigende i et stykke tid.

Det skyldes, at Kina, der i forvejen stod for halvdelen af den samlede svineproduktion i verden, har problemer med svinepest, og derfor er produktionen der faldet med 20 procent.

Danmark, der sender 95 procent af sin svinekødsproduktion ud på verdensmarkedet, kan drage fordel af situationen, idet Kina sammen med Tyskland er blandt de største modtagere af dansk svinekød - mængdemæssigt.

Tican har en markedsandel på cirka 20 procent, og har endda formået at skrive kontrakter med flere leverandører de seneste måneder.

Planen er nu at øge kapaciteten i Thisted.

I de kommende måneder skal der ske en opdatering af slagtekæden, idet der investeres 30 millioner kroner i udskiftning af maskiner. Alligevel bliver der brug for flere folk.

- Der kommer lidt flere ansatte. Det er nødvendigt med de kontrakter, vi har tegnet, siger Niels Jørgen Villesen.

Mangel på folk
Netop rekruttering af medarbejdere er en af de opgaver, som Niels Jørgen Villesen har fokus på som ny leder.

- Det er en udfordring at skaffe folk, konstaterer han.

Med den stigende automatisering bliver der også brug for nye kompetencer.

- Vi har brug for en del procesoperatører og folk, der kan noget inden for it-teknik og fødevaresikkerhed. Men vi skal stadig bruge folk med kniv, understreger Niels Jørgen Villesen.

30 procent af medarbejderne på slagteriet i Thisted - og 70 procent på slagteriet i Brørup - er udlændinge.

- Adgangen til udenlandsk arbejdskraft er vigtig, fastslår Niels Jørgen Villesen.

Omstillingsparate
Han fortæller i øvrigt, at de seneste tre år efter ejerskiftet - og en fusion med slagteriet i Brørup - har været en test for medarbejderne, som de har klaret til UG.

- Hvis du vil have omstillingsparate medarbejdere, så skal du kigge til Tican. De har virkelig taget fra og performet, siger han.

Tican i Thisted havde tidligere en afdeling, der udbenede skinker. Dette arbejde er nu flyttet til Tyskland, I Thisted arbejdes der med midterdelen af grisen.

Højværdieksporten går til lande som Japan og Australien.

Testproduktion
Tican er i øvrigt ved at udvide med en Japan-afdeling på 1. sal i Thisted, hvor der laves halvfabrikata og ”slicede produkter”.

Foreløbigt er det en testproduktion.

- Budskabet er, at de gerne vil have lidt mere forædlede produkter i Japan, siger Niels Jørgen Villesen.

Et andet fokusområde for direktøren er den gode service over for leverandørerne.

Det handler om at afhente grisene på bestemte tidspunkter, være fleksibel i vægtintervallet - og frem for alt betale en god pris.

- Vore leverandører behøver ikke at vente på restbetaling. Vi betaler løbende 80 øre mere end Danish Crown, oplyser han.

I øjeblikket betales 11,40 kroner pr. kilo.

Det er kun et halvt år siden, at svinepriserne var tre kroner lavere end i dag, og krisen har aflivet en del svineproducenter (6-7 procent på landsplan). De svinebrug, der er tilbage, er til gengæld større.

Tican slagter 3,6 mio. grise om året og forventer at vækste.

Slagteriet modtager økologisk svinekød, men det er en forsvindende lille del.

Kun få øko-grise
De 300-400 grise, der leveres om ugen fra landmænd i Thy, kan slagtes på 20 minutter.

Dyrevelfærd er til gengæld noget, der lægges vægt på hos forbrugerne i hele verden.

- Der er store krav, og selvfølgelig flytter vi os. Men vi skal huske, at vi i Danmark er langt i forhold til dyrevelfærd. Ellers var det heller ikke rentabelt, pointerer Niels Jørgen Villesen.

Konkurrenten Danish Crown har netop lanceret nyheden om at ville sende plantebaserede burgere ud til forbrugerne i løbet af få måneder.

Den vej vil Tican ikke gå - ej heller Tönnies-koncernen, som Tican er en del af.

Ingen kødfrie pølser
- Vi laver selvfølgelig det, som kunderne vil have. Men vi kommer ikke til at producere veganske pølser, fastslår Niels Jørgen Villesen med et smil - og pointerer, at kød er en naturlig del af en sund og nærende kost.

Brexit er ikke noget, der fylder meget hos Tican. For eksporten til England er allerede reduceret.

- Vi håber, det går gelinde, men vi har lavet planer, der tager højde for en hård brexit, siger Niels Jørgen Villesen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093