Maskiner: Svært at investere med korte produktioner
Da Food Supply besøger Samsø Syltefabrik ruller kartoflerne ind i fabrikken. De skal koges og på glas. Så der er ikke den lugt af eddike, man kunne forvente, men til gengæld er der damp og varme fra kogningen.
Forinden har der været produceret økologisk pastasauce på overskudstomater - en "bekæmp madspild"-vare bestilt af en stor supermarkedskæde. Når disse linjer læses, bliver der formentlig produceret rødkål, som det er højsæson for i august og september, og så kan de være klar til julehandlen.
Fleksibilitet er et nøgleord på Samsø Syltefabrik. Og de avlere, der leverer grøntsager til fabrikken, er en del af fleksibiliteten. I år er de eksempelvis gået i gang med at dyrke rødkål tidligere, så fabrikken er kommet i gang med produktionen tidligere i august end normalt - sidste års varme sommer gav nemlig et dårligt udbytte af rødkål, så der er brug for at få fremskyndet produktionen i år.
Stadig manuelle opgaver
Selve produktionen indeholder masser af automation, og der er også en robotcelle i pakkeriet, men eksempelvis ved kartoffelproduktionen er der også arbejdsopgaver, hvor der skal menneskehænder ind over. For fleksibiliteten og mange forskellige produkter har den pris, at det kan være svært at investere i nye maskiner.
- Al forarbejdning er forskellig, og vi producerer få uger med hver vare, så der er kort tid til at afskrive på maskiner. Derfor må vi i høj grad gøre, som vi plejer, siger fabrikschef Jan Dufresne.
- Vi har nogle smede, der er dygtige til at reparere maskinerne, tilføjer kvalitetsansvarlig Anne Manø.
Der er to produktionslinjer til sur-varer i den ene hal - en til glas og en til dåser og plastbøtter. I den anden fabrikshal er der to linjer, som kan producere ketchup, sennep, pastasauce, marinader og også rødkål på plastspande.
Fra time til time
Samsø Syltefabrik har ikke et råvarelager, så når der ankommer grøntsager til Trolleborgvej, skal de produceres straks. Det giver den daglige logistiske opgave med at sørge for at en produktionslinje og mandskab er klar til at tage imod.
Når produktionen er på sit laveste i foråret, kan det være et spørgsmål om at skaffe ansatte fra time til time. Når det er højsæson fra midt i august til oktober, kører fabrikken i treholdsskift og har omkring 50 ansatte i selve produktionen.