23948sdkhjf

Violet gulerod kan betyde farvel til kunstigt farvede fødevarer

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Forbrugere over hele verden efterspørger i stigende grad fødevarer uden kunstige tilsætningsstoffer, ligesom vegetariske og veganske fødevareløsninger vinder stærkt frem både i Danmark og resten af verden. Det øger behovet for naturlige og rent vegetabilske fødevarefarver.

Overgangen til naturlige farver begrænses imidlertid af, at disse farver i mange tilfælde er sensitive over for lys, varme og pH samt af begrænsede farvenuancer og høj pris.

Stor børsvirksomhed og universitet kombinerer kompetencer
I forskningsprojektet NaFoCo vil Aarhus Universitet sammen med virksomheden Chr. Hansen Natural Colors A/S bruge klassisk planteforædling, nye forædlingsteknikker og dyrkningstekniske metoder til udvikling og optimeret produktion af råvarer, der er specifikt rettet mod fremstilling af naturlige farvestoffer til fødevarer.

- Hos Chr. Hansen har vi omfattende viden om, hvordan strukturen i pigment-molekyler påvirker farveegenskaberne i fødevarer. Sammen med Aarhus Universitets ekspertise inden for genetisk regulering og miljøpåvirkning af pigment-syntese i planter og pigmenters stabilitet, giver det unik mulighed for at udvikle nye og bedre naturlige farver til fødevarer, som kan produceres med færre ressourcer, siger Bjarne Jørnsgård, som er Crop Science Manager hos Chr. Hansen Natural Colors A/S.

Violette gulerødder kan være løsningen
I projektet sættes der særligt fokus på farver i spektret fra blå og violet over ren rød til orangerøde nuancer med forbedrede stabilitetsegenskaber i forhold til de eksisterende løsninger.

Projektet arbejder med violet gulerod som modelafgrøde, fordi disse gulerødder naturligt indeholder farvestoffer med potentiale til at dække det ønskede farvespektrum. Samtidig er det en meget produktiv afgrøde, og dermed kan det blive muligt at sænke prisen, så den bliver et reelt og acceptabelt alternativ til kunstige fødevarefarver.

Danmark har en meget effektiv gulerodsproduktion, og i dag produceres gulerødder på 2.194 ha, heraf næsten halvdelen økologisk. Violette gulerødder til produktion af fødevarefarver kan være en interessant ny afgrøde for de danske landmænd.

Efter projektets afslutning vil man kunne skalere den udviklede løsning til andre plantearter.

NaFoCo er et samarbejde mellem fødevareingrediensvirksomheden Chr. Hansen Natural Colors A/S, Institut for Molekylærbiologi og Genetik samt Institut for Fødevarer, begge ved Aarhus Universitet.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Løgismose og Netto udvider samarbejdet

Dansk Andeudvikling er konkurs

Fødevarefirma afsløret i millionsnyd med moms

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Efter 110 år: Tulip skifter navn

Randers-fabrik dominerer det danske marked

De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af butikkernes husholdningseddike

Nyhedsbrev

15.160 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Danske sømandschips med hidtil største succes

Online Avis Arkiv

Avis: Carlsberg betalte embedsmænd under bordet

Ugens grin: Nye tider - nye titler

Vegansk messe indtager Kødbyen

Fødevaregigant går hårdt til værks i klimakampen

Lektor om Carlsberg-sag: Bestikkelse er normalt i Indien

Toprestaurant overtager slagteri

Gærgigant vil skabe 20 nye job i tom fabrik

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

2

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Turnaround begynder at virke hos Haarslev Industries

Han vil reducere forbruget af skadelige kemikalier i fødevareindustrien

Foss i nyt samarbejde med DTU

Tilbagekalder kyllingepølser med listeria

Kæmpestor interesse for nyt streetfoodmarked

3

Rygeost tæt på samme status som champagne og feta

2

Bone’s fik ret: Skal alligevel ikke kyle salatbaren ud

Fødevarestyrelsen bøjer sig i sag om tonsvis af mad

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Lars Seier har købt en kendt café

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Nyt nationalt partnerskab skal styrke fiskerierhvervet

Bagermestre får ny direktør

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir

Svensk Tetra Pak-milliardær er død

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HCS - din Onestop partner i renovationsløsninger

Effektiv og værdiskabende budgetlægning med agile CPM systemer

Indbydelse til hi Tech & Industry Scandinavia

Smurfit Kappa modtager fornem anerkendelse

Ny kran til BSM A/S i Bjerringbro

Mød os på HI messe d. 01. - 03. oktober 2019

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Nyheder på HI messen

Modtager du Lenzes nyhedsbrev?

LTC maskinfabrik A/S flytter i nye lokaler

Nem vej til brød med højere proteinindhold

Thin Film Battery - 50x23 mm

Forlæng kølevæskens levetid

Pro-Plast ændre navn til Pro Plast Egergeo

Bjarne Emil Jensen fejrer 40 års jubilæum

Hold integrationer og forretning i luften døgnet rundt

Er du klar til at gå pro?

Besøg vores stand K8220.06 til HI19

Plade Olie/vand køler Type PHE fra KTR

Sådan mindsker du dit energiforbrug og forbrug af varmt vand med GP isoleringskapper til fordelerrør

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos...

Er du træt af at bruge for meget tid på trælse certifikatsystemer?

Besøg Nomo Transmissioner på HI messen

Skandinaviens bedste løsninger til industrien kan opleves på hi-messen

Send til en kollega

0.176