23948sdkhjf

Violet gulerod kan betyde farvel til kunstigt farvede fødevarer

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Forbrugere over hele verden efterspørger i stigende grad fødevarer uden kunstige tilsætningsstoffer, ligesom vegetariske og veganske fødevareløsninger vinder stærkt frem både i Danmark og resten af verden. Det øger behovet for naturlige og rent vegetabilske fødevarefarver.

Overgangen til naturlige farver begrænses imidlertid af, at disse farver i mange tilfælde er sensitive over for lys, varme og pH samt af begrænsede farvenuancer og høj pris.

Stor børsvirksomhed og universitet kombinerer kompetencer
I forskningsprojektet NaFoCo vil Aarhus Universitet sammen med virksomheden Chr. Hansen Natural Colors A/S bruge klassisk planteforædling, nye forædlingsteknikker og dyrkningstekniske metoder til udvikling og optimeret produktion af råvarer, der er specifikt rettet mod fremstilling af naturlige farvestoffer til fødevarer.

- Hos Chr. Hansen har vi omfattende viden om, hvordan strukturen i pigment-molekyler påvirker farveegenskaberne i fødevarer. Sammen med Aarhus Universitets ekspertise inden for genetisk regulering og miljøpåvirkning af pigment-syntese i planter og pigmenters stabilitet, giver det unik mulighed for at udvikle nye og bedre naturlige farver til fødevarer, som kan produceres med færre ressourcer, siger Bjarne Jørnsgård, som er Crop Science Manager hos Chr. Hansen Natural Colors A/S.

Violette gulerødder kan være løsningen
I projektet sættes der særligt fokus på farver i spektret fra blå og violet over ren rød til orangerøde nuancer med forbedrede stabilitetsegenskaber i forhold til de eksisterende løsninger.

Projektet arbejder med violet gulerod som modelafgrøde, fordi disse gulerødder naturligt indeholder farvestoffer med potentiale til at dække det ønskede farvespektrum. Samtidig er det en meget produktiv afgrøde, og dermed kan det blive muligt at sænke prisen, så den bliver et reelt og acceptabelt alternativ til kunstige fødevarefarver.

Danmark har en meget effektiv gulerodsproduktion, og i dag produceres gulerødder på 2.194 ha, heraf næsten halvdelen økologisk. Violette gulerødder til produktion af fødevarefarver kan være en interessant ny afgrøde for de danske landmænd.

Efter projektets afslutning vil man kunne skalere den udviklede løsning til andre plantearter.

NaFoCo er et samarbejde mellem fødevareingrediensvirksomheden Chr. Hansen Natural Colors A/S, Institut for Molekylærbiologi og Genetik samt Institut for Fødevarer, begge ved Aarhus Universitet.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
3

Andefejl: Fødevarestyrelsen lægger sig fladt ned

Kødkomet tredobler overskuddet i dugfrisk regnskab

Suvit: Vi vokser måske lige hurtigt nok

Danish Crown stikker helt af fra konkurrenterne

Royal Unibrew skifter finansdirektør

180 syge efter at have spist nytårsøsters

Nyhedsbrev

15.336 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Nøddeekspert skal undersøge tonsvis af stjålne varer

Fætre laver plantefars i Viborg

Kødsuccesen Suvit stormer frem - åbner linje nummer tre

50 millioner mælkekartoner bliver helt og aldeles baseret på træ

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

Vilde svinepriser øger risikoen i store handelshuse

Virksomheder går på lærlingejagt under DM i Skills

Chr. Hansen i stort vækstdyk

Crispy Food og Nakskov Mill Foods fusionerer

DTU-forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

Tidligere Løgismose-boss har planer på Fyn

1

De vil lave ko-fri mælk i et laboratorium

Danske bagere vandt VM-bronze

Skagen øger sin markedsandel på fisk

Medejer købt ud af madservicefirma

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Museumsdirektør vil have mejeri på verdensarvliste

Pris til fødevarebranchens mest innovative virksomhed

Lantmännen får ny CFO

Flensted lukker fabrik i Billund

Burger King tester alternativ til svinekød

Ung æggesælger flerdobler salget efter sur smiley

Fødevarebranchens brikker er blevet allemandseje

Bananimportør scorede 83 millioner

Medarbejdere skyder tocifret millionbeløb i Løgismose Meyers

Alkoholfri øl brager frem

Årets læserhits: Konkurser og fusk er i høj kurs

Spangsberg vinder tvist med spiritusfirma

Fødevarestyrelsen finder færre sorte slagtere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kom Til Stor Åbningsfest Hos Kärcher

Laserskæring i høj kvalitet

JKS Kandidatbarometer Q1 2020

Nyt kursus i emulsioner i fødevarer

Øget produktivitet og bedre konkurrenceevne

Miljøvenlig og bionedbrydelig er ikke det samme

AC motor med justérbar klemkasse sikrer nem kabelhåndtering

ZIMM Screw Jacks finder du hos ZF Danmark

Germanium glas fra Mirit Glas

Konkurrence - Vind en LEGO TECHNIC® mobilkran!

Kompressorer fra Broomwade fås atter hos Granzow A/S

3D laserscanning sikrer tolerancerne ved EJV Tooling A/S

Leasing af genbrugt IT - forbedrer jeres likviditet

Hvordan griber du leverandørstyring an?

KEN HYGIENE SYSTEMS sikrer høj hygiejnesikkerhed

PLM-software partnerskab

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Gibotech Nytårskur stor succes

Udsugning af svejserøg, dampe og støv

Netværk om produktionsplanlægning

MULTIVAC-ekspertise i automation og komplette linier

Kompressorer fra Broomwade fås atter hos Granzow A/S

Spar 20% på udvalgte AutoCAD produkter

Bliv klogere på hvorfor du bør udstille på DiaLabXpo 2020

Hvordan bygger du en bro fra OHSAS 18001 til ISO 45001?

Send til en kollega

0.141