23948sdkhjf

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
En nærmest legendarisk kantine i Aarhus er netop fyldt 60 år: Matematisk Kantine på Aarhus Universitet, som med hjemmelavet mad til rimelige penge i hyggelige omgivelser er blevet en institution for fans både i og uden for Aarhus.

Da MatKant, som den kaldes, åbnede i 1959, kostede et stykke kage 30 øre. Det gjorde en kop kaffe også, mens en øl var helt oppe i en krone.

Selv om priserne er steget gennem årene, er kantinen forblevet en institution i Aarhus, både for universitetets studerende og medarbejdere og for mange af egnens borgere.

Som navnet antyder, blev Matematisk Kantine grundlagt i Matematisk Instituts dengang nybyggede lokaler, omend den dengang hed Frokoststuen.

Bag den stod en forening af medarbejdere ved Institut for Matematik, men klientellet var ikke begrænset til dem. I 1959 var der 168 studerende i de matematisk-fysiske faggrupper, men der var 945 på det lægevidenskabelige fakultet, og mange af dem kom også myldrende.

Mylderet fortsatte
Det samme gjorde tusinder af studerende fra en lang række uddannelser på Aarhus Universitet i de følgende årtier. En del af dem kom alligevel forbi, for matematik indgår i mange andre uddannelser end lige matematik. Men den væsentligste årsag er nok, at kantinen under sin første leder, Emmy Thorup, i løbet af få år fik ry for at være universitetsparkens bedste og hyggeligste frokoststed, konstaterer universitetet i en pressemeddelelse.

Kantinen og Institut for Matematik flyttede til de nuværende lokaler i 1967, og siden har kantinen været nødt til at inddrage mere og mere plads.
Tilstrømningen er nemlig tiltaget, og kantinen omsætter nu for omkring 12,5 millioner kroner om året, eksklusive moms. Og den drives stadig af en forening. Den hedder nu Foreningen af studerende og medarbejdere ved Institut for Matematiske Fag.

Trængsel om aftenbuffet
En del af den tiltagende tilstrømning skyldes naturligvis, at Aarhus Universitet har fået flere studerende og medarbejdere. En nok så væsentlig grund er, at Matematisk Kantine i 2011 begyndte at servere om aftenen, hvor folk strømmer til buffeten i forbindelse med Folkeuniversitetets forelæsninger på AU og de Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

Og da der er åben adgang, kommer der også folk fra byen, som bare vil have et godt måltid mad til en rimelig pris, nævner universitetet.

Ifølge kantinens bestyrer, Jørgen Bæk, er langt størstedelen af aftengæsterne dog stadig enten fra Folkeuniversitetet, foredragene eller på forskellige måder tilknyttet universitetet.

Jørgen Bæk har ledet Matematisk Kantine i 30 år og er en af de fire kokke, som sammen med fire smørrebrødsjomfruer, to bagere, fem kantineassistenter og to elever for tiden sørger for, at gæsterne ikke behøver at gå sultne derfra.

- Vores fokus er god, hjemmelavet mad til mange og til lave priser. Og vi laver maden fra bunden, vi bruger yderst få halvfabrikata, siger Jørgen Bæk.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Løgismose og Netto udvider samarbejdet

Dansk Andeudvikling er konkurs

Fødevarefirma afsløret i millionsnyd med moms

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Efter 110 år: Tulip skifter navn

Randers-fabrik dominerer det danske marked

De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af butikkernes husholdningseddike

Nyhedsbrev

15.160 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Danske sømandschips med hidtil største succes

Online Avis Arkiv

Avis: Carlsberg betalte embedsmænd under bordet

Ugens grin: Nye tider - nye titler

Vegansk messe indtager Kødbyen

Fødevaregigant går hårdt til værks i klimakampen

Lektor om Carlsberg-sag: Bestikkelse er normalt i Indien

Toprestaurant overtager slagteri

Gærgigant vil skabe 20 nye job i tom fabrik

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

2

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Turnaround begynder at virke hos Haarslev Industries

Han vil reducere forbruget af skadelige kemikalier i fødevareindustrien

Foss i nyt samarbejde med DTU

Tilbagekalder kyllingepølser med listeria

Kæmpestor interesse for nyt streetfoodmarked

3

Rygeost tæt på samme status som champagne og feta

2

Bone’s fik ret: Skal alligevel ikke kyle salatbaren ud

Fødevarestyrelsen bøjer sig i sag om tonsvis af mad

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Lars Seier har købt en kendt café

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Nyt nationalt partnerskab skal styrke fiskerierhvervet

Bagermestre får ny direktør

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir

Svensk Tetra Pak-milliardær er død

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HCS - din Onestop partner i renovationsløsninger

Effektiv og værdiskabende budgetlægning med agile CPM systemer

Indbydelse til hi Tech & Industry Scandinavia

Smurfit Kappa modtager fornem anerkendelse

Ny kran til BSM A/S i Bjerringbro

Mød os på HI messe d. 01. - 03. oktober 2019

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Nyheder på HI messen

Modtager du Lenzes nyhedsbrev?

LTC maskinfabrik A/S flytter i nye lokaler

Nem vej til brød med højere proteinindhold

Thin Film Battery - 50x23 mm

Forlæng kølevæskens levetid

Pro-Plast ændre navn til Pro Plast Egergeo

Bjarne Emil Jensen fejrer 40 års jubilæum

Hold integrationer og forretning i luften døgnet rundt

Er du klar til at gå pro?

Besøg vores stand K8220.06 til HI19

Plade Olie/vand køler Type PHE fra KTR

Sådan mindsker du dit energiforbrug og forbrug af varmt vand med GP isoleringskapper til fordelerrør

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos...

Er du træt af at bruge for meget tid på trælse certifikatsystemer?

Besøg Nomo Transmissioner på HI messen

Skandinaviens bedste løsninger til industrien kan opleves på hi-messen

Send til en kollega

0.274