23948sdkhjf

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
En nærmest legendarisk kantine i Aarhus er netop fyldt 60 år: Matematisk Kantine på Aarhus Universitet, som med hjemmelavet mad til rimelige penge i hyggelige omgivelser er blevet en institution for fans både i og uden for Aarhus.

Da MatKant, som den kaldes, åbnede i 1959, kostede et stykke kage 30 øre. Det gjorde en kop kaffe også, mens en øl var helt oppe i en krone.

Selv om priserne er steget gennem årene, er kantinen forblevet en institution i Aarhus, både for universitetets studerende og medarbejdere og for mange af egnens borgere.

Som navnet antyder, blev Matematisk Kantine grundlagt i Matematisk Instituts dengang nybyggede lokaler, omend den dengang hed Frokoststuen.

Bag den stod en forening af medarbejdere ved Institut for Matematik, men klientellet var ikke begrænset til dem. I 1959 var der 168 studerende i de matematisk-fysiske faggrupper, men der var 945 på det lægevidenskabelige fakultet, og mange af dem kom også myldrende.

Mylderet fortsatte
Det samme gjorde tusinder af studerende fra en lang række uddannelser på Aarhus Universitet i de følgende årtier. En del af dem kom alligevel forbi, for matematik indgår i mange andre uddannelser end lige matematik. Men den væsentligste årsag er nok, at kantinen under sin første leder, Emmy Thorup, i løbet af få år fik ry for at være universitetsparkens bedste og hyggeligste frokoststed, konstaterer universitetet i en pressemeddelelse.

Kantinen og Institut for Matematik flyttede til de nuværende lokaler i 1967, og siden har kantinen været nødt til at inddrage mere og mere plads.
Tilstrømningen er nemlig tiltaget, og kantinen omsætter nu for omkring 12,5 millioner kroner om året, eksklusive moms. Og den drives stadig af en forening. Den hedder nu Foreningen af studerende og medarbejdere ved Institut for Matematiske Fag.

Trængsel om aftenbuffet
En del af den tiltagende tilstrømning skyldes naturligvis, at Aarhus Universitet har fået flere studerende og medarbejdere. En nok så væsentlig grund er, at Matematisk Kantine i 2011 begyndte at servere om aftenen, hvor folk strømmer til buffeten i forbindelse med Folkeuniversitetets forelæsninger på AU og de Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

Og da der er åben adgang, kommer der også folk fra byen, som bare vil have et godt måltid mad til en rimelig pris, nævner universitetet.

Ifølge kantinens bestyrer, Jørgen Bæk, er langt størstedelen af aftengæsterne dog stadig enten fra Folkeuniversitetet, foredragene eller på forskellige måder tilknyttet universitetet.

Jørgen Bæk har ledet Matematisk Kantine i 30 år og er en af de fire kokke, som sammen med fire smørrebrødsjomfruer, to bagere, fem kantineassistenter og to elever for tiden sørger for, at gæsterne ikke behøver at gå sultne derfra.

- Vores fokus er god, hjemmelavet mad til mange og til lave priser. Og vi laver maden fra bunden, vi bruger yderst få halvfabrikata, siger Jørgen Bæk.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
3

Andefejl: Fødevarestyrelsen lægger sig fladt ned

Kødkomet tredobler overskuddet i dugfrisk regnskab

Suvit: Vi vokser måske lige hurtigt nok

Danish Crown stikker helt af fra konkurrenterne

180 syge efter at have spist nytårsøsters

Royal Unibrew skifter finansdirektør

Nyhedsbrev

15.338 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Nøddeekspert skal undersøge tonsvis af stjålne varer

Kødsuccesen Suvit stormer frem - åbner linje nummer tre

Fætre laver plantefars i Viborg

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

50 millioner mælkekartoner bliver helt og aldeles baseret på træ

Vilde svinepriser øger risikoen i store handelshuse

Chr. Hansen i stort vækstdyk

Crispy Food og Nakskov Mill Foods fusionerer

Virksomheder går på lærlingejagt under DM i Skills

DTU-forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

Tidligere Løgismose-boss har planer på Fyn

Danske bagere vandt VM-bronze

Skagen øger sin markedsandel på fisk

Museumsdirektør vil have mejeri på verdensarvliste

1

De vil lave ko-fri mælk i et laboratorium

Medejer købt ud af madservicefirma

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Pris til fødevarebranchens mest innovative virksomhed

Flensted lukker fabrik i Billund

Lantmännen får ny CFO

Burger King tester alternativ til svinekød

Ung æggesælger flerdobler salget efter sur smiley

Fødevarebranchens brikker er blevet allemandseje

Bananimportør scorede 83 millioner

Medarbejdere skyder tocifret millionbeløb i Løgismose Meyers

Alkoholfri øl brager frem

Årets læserhits: Konkurser og fusk er i høj kurs

Spangsberg vinder tvist med spiritusfirma

Fødevarestyrelsen finder færre sorte slagtere

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Programmerbar tryksensor fra EGE-Elektronik

Ny instrumenteringsbrochure fra BS

Kemi-tech ApS, 10 år med miljøvenlige specialkemikalier

Udnyt ressourcerne i dit spildevand – det betaler sig

Frode Laursen støtter bæredygtig transport med standarder

Siemens Sentron 5SY1-automatsikring til styrestrømkredse

Salicath - kvalitetsprodukter til mejeri- og levnedsmiddelindustrien

Kom Til Stor Åbningsfest Hos Kärcher

Laserskæring i høj kvalitet

JKS Kandidatbarometer Q1 2020

Nyt kursus i emulsioner i fødevarer

Øget produktivitet og bedre konkurrenceevne

Miljøvenlig og bionedbrydelig er ikke det samme

AC motor med justérbar klemkasse sikrer nem kabelhåndtering

ZIMM Screw Jacks finder du hos ZF Danmark

Germanium glas fra Mirit Glas

Konkurrence - Vind en LEGO TECHNIC® mobilkran!

Kompressorer fra Broomwade fås atter hos Granzow A/S

3D laserscanning sikrer tolerancerne ved EJV Tooling A/S

Leasing af genbrugt IT - forbedrer jeres likviditet

Hvordan griber du leverandørstyring an?

KEN HYGIENE SYSTEMS sikrer høj hygiejnesikkerhed

PLM-software partnerskab

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Gibotech Nytårskur stor succes

Send til en kollega

0.126