23948sdkhjf

Dansk gærfabrik hæver produktionen

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Der investeres konstant i udvidelser af gærproduktionen i Grenaa - den store udfordring er at udvide en fabrik, der aldrig holder pause.

- Om fem år skal vi producere 50 procent mere.

Så klart lyder det fra Michael Vinge, fabriksdirektør på De Danske Gærfabrikker i Grenaa.



Og det er ellers ikke, fordi gærfabrikken i Grenaa, har ligget på den lade side indtil nu. Faktisk har fabrikken konstant vokseværk, fortæller produktionschef Morten Hejgaard.

- For to år siden havde vi en vækstplan på 100 procent, som vi nok når. Altså en fordobling af produktionen på tre år, siger produktionschefen.

Store muligheder i Grenaa
Gærvirksomhedens historie går tilbage til 1881, oprindelig som Dansk Gær Central, som senere skiftede navn til De Danske Spritfabrikker. I 50 år havde spritfabrikkerne eneret på fremstillingen af gær i Danmark, men monopolet stoppede med Danmarks indtræden i EF i 1973 - samme år som gærfabrikken i Grenaa blev bygget. Efter flere ejerskifter, blev fabrikken opkøbt af den canadiske gær- og bakterie-koncern Lallemand i 2007.

- Det er en familieejet koncern, der har fabrikker i hele verden og har produceret gær i næsten 100 år. Det er en aktiv ejer, der investerer meget i produktionen og har investeret meget i fabrikken i Grenaa, fortæller Michael Vinge.

Læs også: Gærfabrik firdobler investeringer

Så den danske afdeling er ikke glemt, selvom koncernen er verdensomspændende.

- I koncernen er der et særligt fokus på os, fordi vi er de eneste i Lallemand, som laver gærekstrakt, siger Michael Vinge.

For ud over bagegær og vingær producerer Grenaa-fabrikken gærekstrakt. Gærekstrakten skal slet ikke bruges til gæring, men i stedet adskiller man gærcellen i cellevæg og celleindhold, og så har den en lang række egenskaber som ingrediens i vidt forskellige fødevarer, hvor den kan erstatte salt og være en naturlig smagsforstærker. Da gærekstrakt betragtes som en fødevare, bærer det heller ikke rundt på et belastende E-nummer. Og Lallemand ser store muligheder i gærekstrakten.

- Vi investerer 40-50 millioner kroner i fabrikken om året, fortæller Michael Vinge.

Kompliceret at udbygge
De store investeringer og ambitioner giver travlhed i Grenaa, for gærproduktionen holder ikke pause, men er en konstant proces, der kører 365 dage om året.

- Det er altid kompliceret at udbygge en fabrik, mens den kører, for det er enormt komplekst at lave logistikken igennem fabrikken, samtidig med integration af nye anlæg. Og samtidig skal gutterne jo også kunne følge med, siger produktionschef Morten Hejgaard.

Nogle udvidelser foregår ved at købe færdige anlæg, der tilsluttes produktionen, men gærfabrikken bygger også selv produktion.

- Vi får så meget rustfrit stål ind på den her fabrik, så det er helt vildt, fortæller Morten Hejgaard og tilføjer, at det kan være svært at få fat i håndværkere nok til udvidelserne.

- Vi har 10-12 smede og elektrikere ansat og et par lærlinge, men vi har simpelthen svært ved at skaffe rustfrie smede nok.

Læs også: Konstant noget i gære i Grenaa

Uddanner sine egne folk
De Danske Gærfabrikker i Grenaa har masser at lave og store ambitioner om at udvide produktionen, men har svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere. 

- Det er rigtig svært at tiltrække folk herude "for enden af vejen", som vi kalder det. Hvis vi skal have uddannede procesoperatører, skal vi typisk have dem fra Aarhus, og de kan få masser af arbejde dér, så de gider ikke køre en time hver vej for at arbejde herude, siger produktionschef Morten Hejgaard. 

Derfor besluttede virksomheden for tre år siden at starte sin egen uddannelse til procesoperatør, så det blev muligt at rekruttere lokalt. 

- Vi har en medarbejder, der er blevet færdig og tre-fire stykker bliver færdige til jul. Uddannelsen varer fire et halvt år, men for dem, der har merit, kan den koges ned, så de kan tage den på toethalvt til tre år, forklarer Morten Hejgaard. 

Det er både eksisterende medarbejdere og nyansatte, der bliver uddannet i virksomheden. 

- Jeg har brugt jobcentret til at finde nye unge hoveder. De har ingen erfaring overholdet, og det kræver, at de får lidt hjælp, for hvis du har stået i en tøjbutik i Grenaa, er det selvfølgelig noget af en omvæltning at stå med de her gigant-anlæg. Men vi giver dem så de redskaber via procesoperatøruddannelsen.

Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Syltefabrik udvider marmeladelinje og skaber job på Samsø

Kohberg tjener penge igen efter tre års tab

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Trolden er på plads i nyt bryghus

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Cognacflaske fra 1762 solgt for rekordbeløb på auktion

Nyhedsbrev

15.523 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Nordex Food nåede over de 2 milliarder

Direktøren lovede ikke for meget

Online Avis Arkiv

Frugtsnack-producent skuffet over regnskab: Vokser for langsomt

Øget priskonkurrence presser Palsgaard

Corona har åbnet nye markeder for UV-leverandør

Lagkagehuset indrykker modsvar i aviser efter stormvejr

Ny rekord og nyt produkt: Bülows lakridser i topform

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Fiskefabrik investerer millioner i nyt røgeri

Dan Duck trækker Fødevarestyrelsen i retten - kræver "tocifret millionbeløb"

Ifølge Dan Duck har en fejlagtig kontrolrapport smadret virksomhedens omsætning og omdømme

Lantmännen Unibake med stærkt forbedret bundlinje

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Schulstad solgte mere, men tabte 41 millioner

Ekspertgruppe: Hjælpepakker bør slutte 8. juli

Postevand-firma fik sit første underskud

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Tæt på millionen: Gråsten Fjerkræ ser corona som et bump på vejen

Fiskefabrik genåbner efter corona-lukning

Is-ægtepar har udsat eksportdrømmen

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Tomatketchup er kaldt tilbage

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Kompakt sensor med diagnostisk system

Specialfremstillede gummiprofiler i europæisk topkvalitet

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Siemens Simatic Drive Based Controller

SynFlex udvider sit tape-sortiment markant

Release: Rockwell Automation Studio 5000 Logix

SILHORKO skal rense regnvand i Aarhus-bydelen NYE

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Kompakt, alsidig og stærk frekvensomformer

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Bernstein A/S leverer et flot resultat for 2019

Når standard-modellen bliver opgraderet

Webinar om Festos nye decentrale installationsnetværk

SMC International Training gør danskerne til eksperter

Ucrete CS - et nyt, enestående, UV-resistent industrigulv

Plastpalle af 100% genbrugsplast fra danske husholdninger

Skal vi skræddersy din brandsikre container?

PCSCHEMATIC Cabledim opgraderet til version 3.0

Bliv klogere på designprocess og FEM på bare 30 minutter!

Vi implementerer ROB-EX - også digitalt

Nem frokostordning

Send til en kollega

0.219