23948sdkhjf

Dansk gærfabrik hæver produktionen

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Der investeres konstant i udvidelser af gærproduktionen i Grenaa - den store udfordring er at udvide en fabrik, der aldrig holder pause.

- Om fem år skal vi producere 50 procent mere.

Så klart lyder det fra Michael Vinge, fabriksdirektør på De Danske Gærfabrikker i Grenaa.



Og det er ellers ikke, fordi gærfabrikken i Grenaa, har ligget på den lade side indtil nu. Faktisk har fabrikken konstant vokseværk, fortæller produktionschef Morten Hejgaard.

- For to år siden havde vi en vækstplan på 100 procent, som vi nok når. Altså en fordobling af produktionen på tre år, siger produktionschefen.

Store muligheder i Grenaa
Gærvirksomhedens historie går tilbage til 1881, oprindelig som Dansk Gær Central, som senere skiftede navn til De Danske Spritfabrikker. I 50 år havde spritfabrikkerne eneret på fremstillingen af gær i Danmark, men monopolet stoppede med Danmarks indtræden i EF i 1973 - samme år som gærfabrikken i Grenaa blev bygget. Efter flere ejerskifter, blev fabrikken opkøbt af den canadiske gær- og bakterie-koncern Lallemand i 2007.

- Det er en familieejet koncern, der har fabrikker i hele verden og har produceret gær i næsten 100 år. Det er en aktiv ejer, der investerer meget i produktionen og har investeret meget i fabrikken i Grenaa, fortæller Michael Vinge.

Læs også: Gærfabrik firdobler investeringer

Så den danske afdeling er ikke glemt, selvom koncernen er verdensomspændende.

- I koncernen er der et særligt fokus på os, fordi vi er de eneste i Lallemand, som laver gærekstrakt, siger Michael Vinge.

For ud over bagegær og vingær producerer Grenaa-fabrikken gærekstrakt. Gærekstrakten skal slet ikke bruges til gæring, men i stedet adskiller man gærcellen i cellevæg og celleindhold, og så har den en lang række egenskaber som ingrediens i vidt forskellige fødevarer, hvor den kan erstatte salt og være en naturlig smagsforstærker. Da gærekstrakt betragtes som en fødevare, bærer det heller ikke rundt på et belastende E-nummer. Og Lallemand ser store muligheder i gærekstrakten.

- Vi investerer 40-50 millioner kroner i fabrikken om året, fortæller Michael Vinge.

Kompliceret at udbygge
De store investeringer og ambitioner giver travlhed i Grenaa, for gærproduktionen holder ikke pause, men er en konstant proces, der kører 365 dage om året.

- Det er altid kompliceret at udbygge en fabrik, mens den kører, for det er enormt komplekst at lave logistikken igennem fabrikken, samtidig med integration af nye anlæg. Og samtidig skal gutterne jo også kunne følge med, siger produktionschef Morten Hejgaard.

Nogle udvidelser foregår ved at købe færdige anlæg, der tilsluttes produktionen, men gærfabrikken bygger også selv produktion.

- Vi får så meget rustfrit stål ind på den her fabrik, så det er helt vildt, fortæller Morten Hejgaard og tilføjer, at det kan være svært at få fat i håndværkere nok til udvidelserne.

- Vi har 10-12 smede og elektrikere ansat og et par lærlinge, men vi har simpelthen svært ved at skaffe rustfrie smede nok.

Læs også: Konstant noget i gære i Grenaa

Uddanner sine egne folk
De Danske Gærfabrikker i Grenaa har masser at lave og store ambitioner om at udvide produktionen, men har svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere. 

- Det er rigtig svært at tiltrække folk herude "for enden af vejen", som vi kalder det. Hvis vi skal have uddannede procesoperatører, skal vi typisk have dem fra Aarhus, og de kan få masser af arbejde dér, så de gider ikke køre en time hver vej for at arbejde herude, siger produktionschef Morten Hejgaard. 

Derfor besluttede virksomheden for tre år siden at starte sin egen uddannelse til procesoperatør, så det blev muligt at rekruttere lokalt. 

- Vi har en medarbejder, der er blevet færdig og tre-fire stykker bliver færdige til jul. Uddannelsen varer fire et halvt år, men for dem, der har merit, kan den koges ned, så de kan tage den på toethalvt til tre år, forklarer Morten Hejgaard. 

Det er både eksisterende medarbejdere og nyansatte, der bliver uddannet i virksomheden. 

- Jeg har brugt jobcentret til at finde nye unge hoveder. De har ingen erfaring overholdet, og det kræver, at de får lidt hjælp, for hvis du har stået i en tøjbutik i Grenaa, er det selvfølgelig noget af en omvæltning at stå med de her gigant-anlæg. Men vi giver dem så de redskaber via procesoperatøruddannelsen.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Købere står i kø til gigantsucces i Esbjerg

Sådan vender fabrik udgift til milliongevinst

Kæmpe koncerner sværger plast-ed

Øl, honning, marmelade og gin: Producenter elsker adgang til specifikt logo

Orkla satser på nye investeringer og ændrer i topledelsen

Din medister har været i Kina: Jan vil revolutionere pølseproduktionen

Nyhedsbrev

15.198 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Danish Crowns salg af Tulip Ltd på plads

Online Avis Arkiv

Bon Appetit Group lander øko-ordre hos SAS

Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

Druen og tiden er moden: Vinbønder slår pjalterne sammen

Mille Food fyrer ledelsen

Efter år med en kæp i hjulet: Bøf-chef vil vende minus til plus

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Lynfrysning sikrer kæmpe succes på fjerne markeder

Intech vinder erhvervspris

Drama afgjorde DM i Østersåbning 2019 på Mors

Få hundrededele af et sekund skilte landets to bedste østersåbnere, da det officielle DM i Østersåbning lørdag blev afviklet i Nykøbing Mors

Her har pastalinjen aftjent sin værnepligt

Øget efterspørgsel på pasta til frosne færdigretter har fået den fynske frostproducent Ebrofrost til at opgradere sine pastalinjer til dobbelt kapacitet. Den oprindelige linje kunne kun følge med i tre år.

Carlsbergs papirflaske har et indre af plast

Ugens grin: Parkerings-problemer

En kold fra Carlsberg-kassen - på papirflaske, tak

Dansk gærfabrik hæver produktionen

Der investeres konstant i udvidelser af gærproduktionen i Grenaa - den store udfordring er at udvide en fabrik, der aldrig holder pause.

Danish Crown ansætter ny CFO

Isproducents regnskab tæt på nedsmeltning

Konstant noget i gære i Grenaa

Gæren fra Grenaa bruges til vidt forskellige produkter. Og der forskes konstant i nye muligheder.

Dansk ingrediensgigant vokser - men ser mørke skyer på himlen

Danmarks konkurrenceevne fastholder plads i global top-ti

Carlsberg får ny kommerciel direktør

Flere og flere seniorer springer ud som iværksættere

Aarhus får et fødevarelaboratorium

Den danske industri er blevet ramt af influenza

Tilberedte rejer fra Asien indeholder fækale bakterier

Pølser tilbagekaldt efter fund af listeria

1

DI: Flere virksomheder oplever dyk i efterspørgslen

Politiet undersøgte ikke bestikkelse i Carlsberg trods tip

Fødevarenetværk skal lære om allergen-krav

Listeria: Fødevarestyrelsen lukker produktion i Jylland

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få stærkere kunderelationer og øget salg med effektiv EDI

Kædenyheder fra Brd. Klee A/S

Bliv opgraderet! Som 6.400 andre - Det tager kun ét minut

Stødabsorberende bølgepap til sikker forsendelse

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

PALOMAT® 5 – stabling og nedstabling af 1-5 paller

Åben Virksomhed – Gibotech inviterer elever fra afgangsklass

Workshop om beregning af migration fra plast

Carsten Holm A/S udstiller på OTD 19 - Offshore Technology D

Resultatorienterede og værdiskabende løsninger i pakkeriet

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

Bølgepap, der er billigt med kvalitet i top

Magnetbånd holder styr på lageret

Bliver wirestropper produceret i Danmark?

Bliv klogere på energiforsikring på under 2 min

Energibesparelser som følge af optimering

7 alternative serveringer med and!

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Gummimåtter til al slags beskyttelse

➥ Går du med overvejelser om automation i din virksomhed?

Hvordan skal du gribe de nye regler om kemisk APV an?

Er du pumpet op til lir med dine pumper?

Uhing EasyLock ® fra Manicus Teknik

Ajcon opfører en ny pakkeudleveringshal for GLS Express

Primoreels går ind i kagebranchen

Send til en kollega

0.188