23948sdkhjf

Lynfrysning sikrer kæmpe succes på fjerne markeder

Fra Ørbæk på Fyn eksporterer Ebrofrost frosne produkter så langt væk som New Zealand og USA. Hemmeligheden er blandt andet unikke kompetencer inden for råvarehåndtering og snævre tolerancer

Kan det virkelig betale sig at lynfryse ris og pasta i Ørbæk på Fyn?

Ja, det kan i hvert fald for Ebrofrost, som gennem et kvart århundrede har specialiseret sig i at fremstille lynfrosne ris, pasta og kerner, der nedfryses individuelt - såkaldt IQF-frysning (Individual Quick Freeze). Og som har stor succes med det.

- Geografisk ligger vi egentlig rigtig dårligt, for vi har kun én kunde i Danmark og eksporterer 99 procent af vores produkter. Men vi kan stadig gøre det billigere og bedre end vores kunder, forklarer administrerende direktør Kim Kirkeby.

Unikke kompetencer
Det største marked er Tyskland, men Ebrofrost afsætter også sine frosne produkter i lande som Belgien, Holland, Frankrig, Sverige, Spanien og Italien - og endda så langt væk som New Zealand og USA, oplyser direktøren.

Hvordan kan det betale sig at eksportere en råvare som ris så langt væk?

- En almindelig parboiled hvid ris kan du heller ikke gøre det med, men hvis det er specialvarer som quinoa eller bulgur eller lignende, kan vi faktisk eksportere dem langt væk. Prisen er højere, fordi det ikke er standardvarer, og fordi der er ikke så mange, der har kompetencerne, siger direktøren.

Kim Kirkeby anfører blandt andet, at Ebrofrost koger og lynfryser kontinuerligt frem for i batches som mange andre steder i branchen.

- Det gør, at vi først og fremmest er meget mere standardiseret. Hvis vi siger, vi har 32 procent tørstof i et produkt, er der 32 procent. Det er tit sværere at styre i en batch-produktion. Så vi har oftere mere snævre tolerancer end vores kunder.

Samtidig er så lidt spild som muligt et vigtigt parameter. Især i forbindelse med dyre råvarer som førnævnte quinoa.

Gode til store volumener
Ebrofrost, der siden 2004 har været en del af den spanske Ebro Foods-koncern, producerede i 2018 28.000 ton IQF-produkter, hvoraf 24.000 ton var ris.

- Vi er gode til store volumener, konstaterer Kim Kirkeby.

Ebrofrosts kunder er blandt andet producenter af frosne færdigretter, restauranter samt kantinekøkkener. Udover at Ebrofrost oplever samme trend som andre steder i industrien, nemlig at kunderne i stigende grad outsourcer deres ikke-kerneprocesser, nyder den fynske virksomhed godt af, at markedet for frosne færdigretter vokser.

- Danmark har været et u-land inden for frosne færdigretter. Og kvaliteten har ikke tidligere været så spændende. Men tager du bare til Tyskland, er der et kæmpe udvalg. Og det kommer også stille og roligt herhjemme, siger Kim Kirkeby - uden dog at kunne sætte præcise tal på sin mavefornemmelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125