23948sdkhjf

Lynfrysning sikrer kæmpe succes på fjerne markeder

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Fra Ørbæk på Fyn eksporterer Ebrofrost frosne produkter så langt væk som New Zealand og USA. Hemmeligheden er blandt andet unikke kompetencer inden for råvarehåndtering og snævre tolerancer

Kan det virkelig betale sig at lynfryse ris og pasta i Ørbæk på Fyn?

Ja, det kan i hvert fald for Ebrofrost, som gennem et kvart århundrede har specialiseret sig i at fremstille lynfrosne ris, pasta og kerner, der nedfryses individuelt - såkaldt IQF-frysning (Individual Quick Freeze). Og som har stor succes med det.



- Geografisk ligger vi egentlig rigtig dårligt, for vi har kun én kunde i Danmark og eksporterer 99 procent af vores produkter. Men vi kan stadig gøre det billigere og bedre end vores kunder, forklarer administrerende direktør Kim Kirkeby.

Unikke kompetencer
Det største marked er Tyskland, men Ebrofrost afsætter også sine frosne produkter i lande som Belgien, Holland, Frankrig, Sverige, Spanien og Italien - og endda så langt væk som New Zealand og USA, oplyser direktøren.

Hvordan kan det betale sig at eksportere en råvare som ris så langt væk?

- En almindelig parboiled hvid ris kan du heller ikke gøre det med, men hvis det er specialvarer som quinoa eller bulgur eller lignende, kan vi faktisk eksportere dem langt væk. Prisen er højere, fordi det ikke er standardvarer, og fordi der er ikke så mange, der har kompetencerne, siger direktøren.

Kim Kirkeby anfører blandt andet, at Ebrofrost koger og lynfryser kontinuerligt frem for i batches som mange andre steder i branchen.

- Det gør, at vi først og fremmest er meget mere standardiseret. Hvis vi siger, vi har 32 procent tørstof i et produkt, er der 32 procent. Det er tit sværere at styre i en batch-produktion. Så vi har oftere mere snævre tolerancer end vores kunder.

Samtidig er så lidt spild som muligt et vigtigt parameter. Især i forbindelse med dyre råvarer som førnævnte quinoa.

Gode til store volumener
Ebrofrost, der siden 2004 har været en del af den spanske Ebro Foods-koncern, producerede i 2018 28.000 ton IQF-produkter, hvoraf 24.000 ton var ris.

- Vi er gode til store volumener, konstaterer Kim Kirkeby.

Ebrofrosts kunder er blandt andet producenter af frosne færdigretter, restauranter samt kantinekøkkener. Udover at Ebrofrost oplever samme trend som andre steder i industrien, nemlig at kunderne i stigende grad outsourcer deres ikke-kerneprocesser, nyder den fynske virksomhed godt af, at markedet for frosne færdigretter vokser.

- Danmark har været et u-land inden for frosne færdigretter. Og kvaliteten har ikke tidligere været så spændende. Men tager du bare til Tyskland, er der et kæmpe udvalg. Og det kommer også stille og roligt herhjemme, siger Kim Kirkeby - uden dog at kunne sætte præcise tal på sin mavefornemmelse.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

2

Dansk Tang på vej med unik tangfarm

Direktør tyvstarter mejeriprojekt til 100 millioner

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

EU: Fødevarer fra besatte områder skal mærkes

Nyhedsbrev

15.241 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Carlsberg dropper fodbold-EM

Online Avis Arkiv

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Vestjysk teknologi skal revolutionere fremtidens ølbrygning hos Carlsberg

Thylandske jomfruhummere får DI-pris

Robotter har været med til at skabe flere danske job

Nyt samarbejde skal løse fødevarebranchens udfordringer

Ugens grin: Gebyrgribben

Dagrofa napper aftale til 600 millioner fra konkurrent

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Danskere sælger livsværk til amerikansk emballagegigant

Homemate skal levere hverdagsretter til nemlig.com

Østjyder får stærk fødevarepartner i Holland

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

1

Arla udvider mozzarellamejeri for 600 millioner

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Hartmann får ny formand

Virksomheder med underskud: Største stigning siden finanskrisen, men …

Process Engineering-ejer hædret

Ged på gaflen: Gederne indtager de danske mejerier

1

Bagerkæde lancerer vitaminbrød med ny gærtype

1

Skagenfood har nu en klimakasse

Lagkagehuset ramt af brand - bagere evakueret

Mille-medarbejdere beholder jobbet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gravlund Industrigummi udvider maskinparken

Findes den ultimative kompressor?

Kom til åbent hus hos European Energy Insurance ApS

Grenå Spåntagning | UR-Robotten er en overskudsforretning

Isomasters servicedøre på lager til omgående levering

Bureau Veritas Kick Off Seminar 2020

ATyS d M fra Socomec

Azelis vokser igen

Preboarding og onboarding – en god start

Findes den ultimative kompressor?

Mød Trelleborg Sealing Solutions på WindEurope Offshore 2019

Mød os på DIRA messen

Bent Nygaard Elektronik A/S forhandler Labelmate

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Sådan undgår du Dødens Gab

Fjernundervisning

Lenze tilbyder Plug & Produce

Sådan bidrager Superfos til den cirkulære økonomi

Standard skal sikre privatlivets fred

Olet Industrigummi A/S leverer emner til fødevareindustrien

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du etiketter til årets største shoppingsæson?

Kom og mød Silhorko på AJOUR 2019

Send til en kollega

0.229