23948sdkhjf

Fødevaredanmark: - Afskaf selskabsskatten for start-ups

Hvis regeringen og Folketinget under de igangværende finanslovsforhandlinger har tænkt sig at følge den igangværende erhvervsfremmereform til dørs og forbedre etableringsvilkårene for start-ups, så er det helt oplagt at afskaffe selskabsskatten i de første år, hvor virksomheden begynder at tjene penge.

Sådan lyder anbefalingen fra organisationen Fødevaredanmark, der taler på vegne af landets små og mellemstore fødevarevirksomheder. 

– Vil du starte en mindre fødevarevirksomhed, så kræver det som oftest massive førstegangsinvesteringer, og der kan gå lang tid, før virksomheden overhovedet begynder at tjene penge. En fjernelse af selskabsskatten i de første år, hvor der tjenes penge, vil give virksomhederne et bedre startskud, fordi de penge, som ellers skulle bruges på selskabsskat, i stedet kan bruges på investeringer, som hele Danmark vil være tjent med, siger Leif Wilson Laustsen, formand for Fødevaredanmark.

Politisk fokus på de små
– Hvis SMV’erne for alvor skal lykkes, så er politikerne også nødt til at se på de vilkår, som virksomhederne er underlagt, når de bliver etableret. Og her vil en tidsbegrænset fjernelse af selskabsskatten utvivlsomt gøre en forskel, siger Leif Wilson Laustsen og peger også på, at det vil styrke nystartede virksomheders mulighed for at låne penge til etableringsfasen, da bankerne vil kunne se nogle bedre budgetter.

Hos revisionsvirksomheden BDO er der opbakning:

- Vi støtter op om forslag som det her, der understøtter start-ups. At give skattefordele i de første år er et godt sted at begynde. Vi oplever, at politikerne trods deres gode viljer ikke gør noget, og det er der brug for. Allerhelst ser vi, at der kommer politisk opbakning til at afprøve et forslag som det her for en periode, så vi kan finde ud af, om det virker, siger Henning Boye Hansen, chefkonsulent og skatteekspert i BDO.

Råd til innovation
Opfordringen fra Fødevaredanmark hilses ligeledes velkommen af Smartbake i Hasselager ved Aarhus, der for to år siden startede som en onlineforretning, hvor private bestiller brød til døren. Siden har virksomheden udviklet sig til en forretning, der fortrinsvist betjener erhvervskunder, hvilket har betydet store investeringer i blandt andet maskiner og produktionshaller.

Karsten Leed, CCO og partner, er ikke i tvivl om, at en toårig fjernelse af selskabsskatten vil have stor betydning for start-ups i fødevarebranchen.

– Vi har selv oplevet, hvilke massive investeringer, der er forbundet med overhovedet at komme i gang – ikke mindst investeringer i bygninger og maskiner, som lever op til lovgivningen på fødevareområdet. Det er nødvendige investeringer, men det kan gøre det svært at få råd til at være innovativ. Og sagen er, at hvis du som start-up skal gøre dig forhåbninger om at kunne tage kampen op med de store spillere på markedet, så er du nødt til også at have råd til at være innovativ, siger Karsten Leed og tilføjer: 

– Danmark er kendt som et foregangsland inden for fødevarer, men hvis vi fortsat skal være det, så kræver det, at der er råd til at være innovativ i opstartsfasen. En midlertidig fjernelse af selskabsskatten vil betyde, at der bliver frigivet midler til innovation, fremfor at det kun kommer til at dreje sig om at etablere de fysiske rammer. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079