23948sdkhjf

Hjem-Is-fabrik skal producere fisk og planter

Med i alt 25 millioner kroner fra EU i ryggen er Esbjerg-virksomheden Alpha Aqua og Aalborg Universitet Esbjerg nu gået i gang med at omdanne den tidligere Hjem-Is-fabrik på havnen i Esbjerg til en avanceret, økologisk fiskefarm i et lukket system på land.

Samtidig bliver isfabrikkens kæmpestore højlager forvandlet til et fuldautomatisk gartneri med kunstigt lys og tusindvis af planteskuffer i op til 25 meters højde.

Det skriver JydskeVestkysten.

De to anlæg bliver ifølge avisen hjertet i et banebrydende, fire-årigt EU-projekt, hvor en stribe danske firmaer deltager i et samarbejde med Alpha Aqua, Aalborg Universitet Esbjerg og 17 europæiske partnere.

Fabrikken i Esbjerg skal hente havvand til fiske- og plantefarmen, hvor årligt op imod 200 tons havørreder og pighvar opdrættes i havvandet i et lukket tanksystem. Samtidig skal planten kveller, hvis grønne skud er en type rawfood, dyrkes i det salte vand og gødes med fiskenes affald.

- Vi ved, at når kveller bliver kombineret med saltvand fra fiskeproduktionen, vokser planten afsindigt meget hurtigere end med brug af kunstig gødning, siger direktør Johan Højgaard fra Alpha Aqua til JydskeVestkysten.

Alpha Aqua og Aalborg Universitet Esbjerg får over de næste fire år 12,5 millioner kroner hver til at opbygge fabrikken og udvinde plantens sunde stoffer. Planen er at sælge de friske, grønne kvellerskud til restauranter, helsekostbutikker og supermarkeder. 60 procent af planterne kan ikke spises direkte, men Naturfarm og Thise Mejeri skal lave forsøg med restprodukterne, skriver avisen.


Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.142