23948sdkhjf

Topmoderne ølbrygning: De glæder sig helt vildt i Thisted

Store smil og masser af stolthed lyser i disse dage ud af brygmester Antoni Aagaard Madsen og direktør Aage Svenningsen på Thisted Bryghus, som lørdag indvier sit splinternye og topmoderne bryghus med en folkefest..

- Forskellen på det gamle og det nye er helt vild. Det er to forskellige verdener, og man kan allerede nu slet ikke forstå, at det kunne lade sig gøre før, konstaterer Aage Svenningsen, mens han viser rundt på de 550 nye kvadratmeter med fem enorme tanke i rustfrit stål som det mest iøjnefaldende. Bygningen indeholder også et nyt maltlager.

Byggeriet til cirka 30 millioner kroner næsten fordobler kapaciteten med et anlæg, som nu kan håndtere 8.000 liter bryg. En ny bryg kan sættes i gang hver anden time, og i en test har Thisted Bryghus gennemført 10 bryg på 27 timer.

- Det skulle vi have brugt fire dage på før. Så med det nye bryghus vinder vi både tid og volumen, nævner Antoni Aagaard Madsen.

15 gratis procent
Han peger på, at det nye, fuldautomatiske anlæg er så effektivt, at det alene medfører en vækst på 15 procent. Forstået på den måde, at hver gang der bliver brugt et kilo malt, kommer der 15 procent mere øl ud af det sammenlignet med det gamle anlæg. Og det bliver til en hel del, når man som i Thisted bruger 1.000 tons malt om året.

- Så 15 procent af vores vækst med det nye anlæg får vi helt "gratis", bemærker Aage Svenningsen.

En del af gulvet i den nye bygning er stadig tomt, men det er fordi der allerede er skabt plads til kommende investeringer. Gæringsproces, filtrering og centrifugering skal således flyttes i næste omgang.

Læs også: Bryggeri indgår bæredygtigt samarbejde med overfladebehandler

I de gamle bygninger skal der fortsat være blandt andet tapning, pakkeafdeling og lager.

Flaskehals er væk
Det nye bryghus, hvor indmaden er leveret af proces-eksperten GEA, har været i brug siden slutningen af oktober, og der er allerede løbet 40 bryg gennem rør og tanke. Ifølge Aage Svenningsen bliver der stadig brygget en smule på det gamle anlæg.

- Det er også for at få brugt det sidste malt derovre. Vi er alligevel så meget købmænd, at vi godt vil have det brugt op, siger direktøren.

Læs også: Thisted Bryghus sender øl over Atlanten

Thisted Bryghus brygger nu cirka 3,8 millioner liter om året, og selv om kapaciteten med det nye bryghus er cirka fordoblet, kommer det ikke til at ske lige med det samme.

- Vi kan fordoble produktionen, men vi kan jo ikke sælge det dobbelte fra dag et. Det kommer til at ske step by step, med en støt stigende kurve som i de seneste otte-ni år.

- Volumen har været vores flaskehals i de seneste år, men det er vi ovre nu, fastslår Aage Svenningsen.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094