23948sdkhjf

Fødevarevirksomhederne flokkes om Vejen

Kommunen er ved at opbygge en decideret fødevareklynge i det sønderjyske

I Odense har de robotterne, og i Esbjerg har de olie- og gasvirksomhederne. Men i Vejen Kommune er det fødevarevirksomhederne, som kommunen går benhårdt efter at tiltrække.

Hver femte af kommunens medarbejdere er beskæftiget inden for fødevarebranchen, ligesom kommunen huser et bredt spænd af virksomheder: Fra 1.100 landbrug over fødevareproducenter som Danish Crown, AquaPri og SB Pork til handelsvirksomheder som SPF-Danmark og emballagevirksomheder som Styropack.Og det er noget, man er stolt af i kommunen, som brander sig på at være Danmarks fødevareklynge

- Vi er stolte over at producere fødevarer - det tør vi godt sige højt, siger Peer Rexen, afdelingschef for erhverv og borgerservice.

Gik all-in på Danish Crown
Fødevarevirksomhederne har egentlig i grunden været en del af kommunens DNA i årtier, men det først var med etableringen af Danish Crowns kreaturslagteri i Holsted i 2011 - hvor Vejen slog en række andre kommuner i et udbud - at kommunen for alvor indså sit potentiale som fødevarekommune.

- Vi gik stort ind på at tiltrække kreaturslagteriet til Holsted og satte en masse ressourcer og medarbejdere ind på det, forklarer Peer Rexen, der tilføjer, at kommunen havde som retningslinje, at når Danish Crown kontaktede dem, skulle man give et svar inden for to hverdage.

Det viste sig undervejs, at den høje koncentration af landbrug og diverse fødevarevirksomheder tilsvarende havde koncentreret en masse viden internt i kommunens medarbejderstab.

- Vi er underlagt den samme lovgivning som alle andre kommuner, men fordi vi har nogle medarbejdere, der har noget specialistviden på fødevareområdet, kan de se nogle muligheder, som andre måske ikke kan se, lyder det fra Peer Rexen

God placering
Han forklarer, at Danish Crown eksempelvis fik mulighed for at etablere en særlig spildevandsordning i Holsted, hvor slagteriet selv forrenser og bortskaffer spildevandet, fordi en ansat i kommunen netop kendte reglerne indgående.

Derudover fremhæver Peer Rexen, at placeringen midt i Danmark med nem adgang til motorvej og de store industrihavne i Esbjerg og Fredericia samt ikke mindst nærheden til Tyskland og Polen er andre styrkepositioner.

- Det gør det nemt at rekruttere medarbejdere sydpå, siger Peer Rexen, som tilføjer, at Vejen Kommune desuden kører særlige tilflytningskampagner målrettet ufaglærte og faglærte.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093