23948sdkhjf

Dekanter-teknologi løftes til nye højder

Processpecialisten Alfa Laval har åbnet globalt testcenter for dekantere i Søborg

Dekantere spiller en helt central rolle i specielt fødevare- og spildevandsindustrien, når fast stof skal skilles fra en eller to flydende væsker i en enkelt kontinuerlig proces.

Og nu har dekanterne fået deres helt eget test-. og innovationscenter hos Alfa Laval, der har mere end 20.000 industrielle dekantere kørende rundt omkring i verden.

Det 2.000 kvadratmeter store globale testcenter har fået plads hos Alfa Laval i Søborg under ledelse af Thomas Møller, som er ansvarlig for Business Unit Decanters i Food and Water-divisionen i Alfa Laval.

Centeret er netop åbnet under et festligt arrangement, hvor Alfa Lavals topchef, Tom Erixon, klippede snoren i samarbejde med en forventningsfuld Thomas Møller.

- I testcenteret sætter vi fuld fokus på udvikling af både det digitale, det procesteknologiske og det mekaniske, siger Thomas Møller, som ser stort potentiale for at udvikle både selve dekanteren og teknikken omkring den.

Det potentiale findes ikke mindst på det digitale felt. I dag samler Alfa Laval data fra få af de kørende dekantere rundt omkring. Det ændrer sig snart.

- Min tanke er, at vi om nogle få år får data ind på tusindvis af dekantere, som står rundt omkring i verden. Det vil være yderst værdifuld data, der vil give helt nye udviklingsmuligheder for os og dermed skabe værdi for vores kunder. Det vil give et enormt boost til innovationshastigheden, siger Thomas Møller om en af de centrale opgaver for testcentret i Søborg.

Mange flere teststande
Som en anden helt central del af testcenteret findes et separat lokale til fysiske langtidstest af dekanterne. I alt er fire Teststande og et klimakammer samlet i området, hvor det bliver muligt at vi påvirker dekantere med blandt andet damp og temperaturer og dermed øge de intervaller som gælder i dag.

Det er langtidstest, som i dag kører på dekantere ude hos kunderne, og Thomas Møller er yderst tilfreds med, at det nu bliver samlet i testcenteret.

- Vi kan presse grænserne for de fysiske test i det nye center. Det giver os nogle helt nye muligheder, for når vi presser grænserne, så får vi afgørende ny viden, siger han og henviser til, at det overordnede og fortsatte mål er at erstatte ældre dekanter-teknologier i specielt fødevaresektoren med nye dekanter-innovationer.

Derfor får det også en stor betydning, at ingeniørerne rent fysisk kan gå fra deres kontor i Søborg og ned i testcenteret og se, hvad der foregår rent fysisk og mekanisk med dekanteren i udviklings-processerne.

Energi og spildevand
Når det handler om industrielle dekantere, spiller energiforbrug og miljøpåvirkning et par centrale roller.

Energiforbruget for at drive den enkelte dekanter er løbende faldet i takt med udvikling af ny teknologi og intelligent styring, og den udvikling fortsætter. Sideløbende arbejdes der på udvikling af selve mekanikken inde i den enkelte dekanter.

- I spildevand handler det meget om at håndtere så meget spildevand per installation som muligt og jo mere tørt det slam, der kommer ud af dekanteren, er, jo mindre vil miljøbelastningen også ofte være, siger Thomas Møller, som henviser til, at i dag kommer op mod 35-40 procent af verdens spildevand fra industrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095