23948sdkhjf

DTU-forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

Forskere på DTU er gået sammen med Carlsberg, Naturli’ og Novozymes for at lave en bæredygtig, vegansk yoghurt, der udnytter spildprodukter fra fødevareindustrien.

Yoghurten indeholder kun tre ingredienser: Sojadrik, mælkesyrebakterier og forskernes hemmelige våben - mask, der er et fiberholdigt restprodukt fra ølbrygning, skriver Videnskab.dk.

- Mask har et højt protein- og fiberindhold, og den indeholder fermenterbare sukre, som vi kan bruge til at lave vegansk yoghurt. Det blander vi så med sojadrik. Formålet er at lave en bæredygtig fødevare, der består af produkter, der ellers ville gå til spilde, fortæller Claus Heiner Bang-Berthelsen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, til mediet.

Men den nye yoghurt adskiller sig alligevel. Forskerne har nemlig været på jagt efter den helt rigtige mælkesyrebakterie, der kan syrne soja og mask på den helt rigtige måde.

- I modsætning til andre yoghurter, der bruger mælkesyrebakterier, som vi kender dem fra mejeriindustrien, og som derfor er tilpasset laktose, har vi været ude og finde en mælkesyrebakterie, som er velegnet til at omsætte plantesukker. Så det bliver bedre syrnet ligesom rigtig yoghurt, og vi behøver ikke tilsætte fortykningsmidler, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen til Videnskab.dk.

Syrligheden og tykkelsen er meget lig yoghurt, som vi kender den, men smagen er anderledes.

Kornsmag
- Den smager lidt mere af korn. Kernerne i masken, der er lidt øllebrøds-agtig, kan godt smages. Vi har haft besøg af personer, der syntes, den smagte godt, og andre, der ikke var så meget til den her korn-smag. Det er jo ikke en smag, vi typisk forbinder med yoghurt, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Yoghurten tager smag af den mask, der bruges, og mask kan komme fra mange forskellige øltyper. Masken i yoghurten her stammer fra pilsner-øl.

- Enten skal vi bare holde fast i, at den smager på denne måde, eller også kan vi tilføje kaffe eller kakao eller noget andet. Det vil man sagtens kunne, uddyber Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Han nævner, .at projektet vil nemlig løbe et år endnu.

- Idéen er sådan set klar og kunne implementeres i morgen, men hvis vi skal kunne producere startkulturen i stor skala, vil det kræve en masse ekspertise, og vores samarbejdpartnere skal også først nå frem til en beslutning om, hvorvidt produktet overhovedet skal på markedet, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094