23948sdkhjf

DTU-forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie
Forskere på DTU er gået sammen med Carlsberg, Naturli’ og Novozymes for at lave en bæredygtig, vegansk yoghurt, der udnytter spildprodukter fra fødevareindustrien.

Yoghurten indeholder kun tre ingredienser: Sojadrik, mælkesyrebakterier og forskernes hemmelige våben - mask, der er et fiberholdigt restprodukt fra ølbrygning, skriver Videnskab.dk.

- Mask har et højt protein- og fiberindhold, og den indeholder fermenterbare sukre, som vi kan bruge til at lave vegansk yoghurt. Det blander vi så med sojadrik. Formålet er at lave en bæredygtig fødevare, der består af produkter, der ellers ville gå til spilde, fortæller Claus Heiner Bang-Berthelsen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, til mediet.

Men den nye yoghurt adskiller sig alligevel. Forskerne har nemlig været på jagt efter den helt rigtige mælkesyrebakterie, der kan syrne soja og mask på den helt rigtige måde.

- I modsætning til andre yoghurter, der bruger mælkesyrebakterier, som vi kender dem fra mejeriindustrien, og som derfor er tilpasset laktose, har vi været ude og finde en mælkesyrebakterie, som er velegnet til at omsætte plantesukker. Så det bliver bedre syrnet ligesom rigtig yoghurt, og vi behøver ikke tilsætte fortykningsmidler, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen til Videnskab.dk.

Syrligheden og tykkelsen er meget lig yoghurt, som vi kender den, men smagen er anderledes.

Kornsmag
- Den smager lidt mere af korn. Kernerne i masken, der er lidt øllebrøds-agtig, kan godt smages. Vi har haft besøg af personer, der syntes, den smagte godt, og andre, der ikke var så meget til den her korn-smag. Det er jo ikke en smag, vi typisk forbinder med yoghurt, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Yoghurten tager smag af den mask, der bruges, og mask kan komme fra mange forskellige øltyper. Masken i yoghurten her stammer fra pilsner-øl.

- Enten skal vi bare holde fast i, at den smager på denne måde, eller også kan vi tilføje kaffe eller kakao eller noget andet. Det vil man sagtens kunne, uddyber Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Han nævner, .at projektet vil nemlig løbe et år endnu.

- Idéen er sådan set klar og kunne implementeres i morgen, men hvis vi skal kunne producere startkulturen i stor skala, vil det kræve en masse ekspertise, og vores samarbejdpartnere skal også først nå frem til en beslutning om, hvorvidt produktet overhovedet skal på markedet, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Harboes' familiedrama fik direktørlønninger til at eksplodere

Så er den gal igen med Hard Rock

Thise Mejeri satte igen ny rekord

Meyers Kantiner har igen sat sig på Folketinget

Nu mærker FoodTech-messen positive takter

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.563 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Food Supply udkommer også i sommerferien

Online Avis Arkiv

Restaurantkæden Grød vil åbne i udlandet

Vil kæmpe for Gram Equipment-erstatning til den bitre ende

Stifter forlader jysk kæmpeprojekt

Lakridskonge er nu med i eks-politimands snack-firma

Arla udnævner ny økonomidirektør

Farvel: Orme-Lasse bliver til Surfer-Lasse

Knas med byggeri giver Carletti laveste overskud siden 2014

Pålæg og pølser er tilbagekaldt

Grøntvirksomheder fusionerer

Chr. Hansen er helskindet gennem corona - overvejer nu frasalg

Succesfuld sommerøl: Bilka bliver eneforhandler med rekordordre

Britisk opkøb fastholder Daloon i minus

2

Containerslagterier på kanten af eksportsucces

Danmarks næststørste udleder af CO2 vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Nu vil Easyfood også sælge til private og levere direkte til hoveddøren

Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

Rentefri coronalån for 6,8 milliarder: Hver tredje ansøger er fra handel og horeca

Palsgaard bruger 750 millioner på at fordoble kapaciteten

Vi undervurderer eget forbrug af slik og chips

Chokoladeproducent lukker flere butikker

Fødevarestyrelsen lukker efterforskning af campylobacter-udbrud

Lukning af corona-ramt tysk slagteri giver dønninger hos Tican

Schulstad-ansatte har genoptaget arbejdet

Fire ansatte på tysk Danish Crown-slagteri smittet med corona

Lagkagehusets eks-boss dropper Kohberg

Stryhns kalder store mængder leverpostej retur

Chr. Hansen på milliardopkøb i USA

Coronavirus sætter eksporten to år tilbage - men fødevarer trak op

Too Good To Go med nyt millionunderskud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HUSK! Vi har åbent som normalt hele sommeren!

Få viden om bæredygtig vandanvendelse i fødevareindustrien

Lead Auditor Fødevaresikkerhed

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Øg doseringskvaliteten ved at undgå luftindeslutninger

Salgsbod: Udendørs servering til cafe i special container

Canon har valgt et transportbånd med flere rækker

JOBNYT: Automationsingeniør med elektrisk erfaring

Busch Vakuumteknik Ønsker god sommerferie

Leverandørsamarbejde er en tillidssag for Lindab

Kom med til årets store fødevarekonference

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Ergolash surringer

ScanDrums laver aftale med Infowise

ISO 14001 Inspirationsseminar

Den grønne dagsorden er også FRECONs hovedpine...

FromaXe - osteforme som er X-RAY sporbare.

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Tag kontrol over din deklaration!

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Lageret er fyldt med PALOMATer

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Få testet jeres produkter, overflader eller emballage

Nu kan industrirobotter få 3D-syn

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Send til en kollega

0.141