23948sdkhjf

DTU-forskere laver vegansk yoghurt af ølrester

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie
Forskere på DTU er gået sammen med Carlsberg, Naturli’ og Novozymes for at lave en bæredygtig, vegansk yoghurt, der udnytter spildprodukter fra fødevareindustrien.

Yoghurten indeholder kun tre ingredienser: Sojadrik, mælkesyrebakterier og forskernes hemmelige våben - mask, der er et fiberholdigt restprodukt fra ølbrygning, skriver Videnskab.dk.

- Mask har et højt protein- og fiberindhold, og den indeholder fermenterbare sukre, som vi kan bruge til at lave vegansk yoghurt. Det blander vi så med sojadrik. Formålet er at lave en bæredygtig fødevare, der består af produkter, der ellers ville gå til spilde, fortæller Claus Heiner Bang-Berthelsen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, til mediet.

Men den nye yoghurt adskiller sig alligevel. Forskerne har nemlig været på jagt efter den helt rigtige mælkesyrebakterie, der kan syrne soja og mask på den helt rigtige måde.

- I modsætning til andre yoghurter, der bruger mælkesyrebakterier, som vi kender dem fra mejeriindustrien, og som derfor er tilpasset laktose, har vi været ude og finde en mælkesyrebakterie, som er velegnet til at omsætte plantesukker. Så det bliver bedre syrnet ligesom rigtig yoghurt, og vi behøver ikke tilsætte fortykningsmidler, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen til Videnskab.dk.

Syrligheden og tykkelsen er meget lig yoghurt, som vi kender den, men smagen er anderledes.

Kornsmag
- Den smager lidt mere af korn. Kernerne i masken, der er lidt øllebrøds-agtig, kan godt smages. Vi har haft besøg af personer, der syntes, den smagte godt, og andre, der ikke var så meget til den her korn-smag. Det er jo ikke en smag, vi typisk forbinder med yoghurt, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Yoghurten tager smag af den mask, der bruges, og mask kan komme fra mange forskellige øltyper. Masken i yoghurten her stammer fra pilsner-øl.

- Enten skal vi bare holde fast i, at den smager på denne måde, eller også kan vi tilføje kaffe eller kakao eller noget andet. Det vil man sagtens kunne, uddyber Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Han nævner, .at projektet vil nemlig løbe et år endnu.

- Idéen er sådan set klar og kunne implementeres i morgen, men hvis vi skal kunne producere startkulturen i stor skala, vil det kræve en masse ekspertise, og vores samarbejdpartnere skal også først nå frem til en beslutning om, hvorvidt produktet overhovedet skal på markedet, siger Claus Heiner Bang-Berthelsen
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Frygtet virus lukker Danish Crown-fabrik

Fusk med salg af enorm mængde chokolade giver millionsmæk

Kims åbner et chips-outlet

Mexicansk kæde er lukket

Jysk bryghus vil 10-doble produktionen

Så er Arlas nye kæmpebyggeri i gang

Nyhedsbrev

15.356 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Teenager har succes med kartofler

Online Avis Arkiv

Økologisk direktør siger farvel

Vestjyske fødevareproducenter blev klogere

Rekordregnskab skal sikre fremtiden for Thisted Bryghus

Private label: Stor danskerflok gør sig klar til Amsterdam

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Restaurant er nu børnefri

"Scoop": Danish Crown Foods henter international chef hos Arla

Mille Food skifter formand efter skandalesag

Metalspåner: Rema 1000 stopper brødsalg i 55 butikker

Center for Hygiejnisk Design flytter fra DTU

Hancock får automatisk renseanlæg

Kagefabrik ansætter for at kunne følge med

Konkursramt pølseproduktion tæt på at køre igen

Wittrup Seafood regner med at hyre 30 nye medarbejdere

Sukkergigant vil lave grøn gas

Kødekspert havde veganerplan i skuffen i årevis

Dan Duck vil sende millionregning til Fødevarestyrelsen

Ny medejer hos Ærø Whisky

Royal Unibrew skifter finansdirektør

Her er "Danmarks bedste bøfsandwich"

Vilde svinepriser øger risikoen i store handelshuse

Chr. Hansen i stort vækstdyk

Museumsdirektør vil have mejeri på verdensarvliste

Medejer købt ud af madservicefirma

Ikonisk Aalborg-restaurant lukker efter dødsfald

Pris til fødevarebranchens mest innovative virksomhed

Lantmännen får ny CFO

Flensted lukker fabrik i Billund

Burger King tester alternativ til svinekød

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Emner udføres - mekanisk, elektrisk, termisk adskillelse

Gibotech leverer ny CMS ATOM til Hudevad Furniture

Scanlux Packaging åbner nyt kontor i Sverige

Støjsvage kompressorer fra JUN-AIR

Nye varianter af kartoffelmos

Dansk Materiale Netværks Årsdag 2020

Ny Stabilus IndustryLine gasfjedre film

PRODUKTFOKUS: Treben i aluminium fra tyske IKAR GmbH

Kurser og seminarer hos Carl Stahl A/S

Pladegummi på ruller eller skåret på mål

Markedsrapport 2019 – Har du haft den rigtige elpris?

Produktions optimering med WERMA ANDON system

Fjern nemt og hurtigt spåner fra køle-smøremidlet

Frer's jordfejlsrelæ DB3-serien

En DENSORB caddy fuld af overraskelser

Udnyt ressourcerne i dit spildevand – det betaler sig

Én flowswitch, to målinger - til alle typer væsker

DABA lancerer ny bagedygtig løsning i genanvendt plast

Vandværksmesse 31. januar - Roskilde

Data Drevet Produktion - IoT og produktionsplanlægning

Luftfiltre fra BOGE giver øgede energibesparelser

40 års jubilæum

KUMA fandt en fleksibel løsning

Miromatic forhandles af Salicath ApS

Siemens Sitrans Probe LU240

Send til en kollega

0.175