23948sdkhjf

- Aftale har enorm betydning for mejeribranchen

- Det er en fantastisk god nyhed, at mejerierne fremover kan eksportere toldfrit til
Storbritannien. Det har enorm betydning for mejeribranchen. Høje toldmure havde været en katastrofe for dansk mejerieksport.

Det konstaterer Mejeriforeningens direktør, Jørgen Hald Christensen, i en kommentar til handelsaftalen mellem EU og UK vedrørende det fremtidige samarbejde efter Brexit.

Meget tæt på absolut sidste deadline lykkedes det som bekendt forhandlerne fra Storbritannien og EU juleaftensdag at blive enige om betingelserne. Et helt centralt element i aftalen er, at varehandlen mellem de to parter kommer til foregå toldfrit og uden kvoter.

Og det er noget, der skaber glæde i mejeribranchen, der historisk set har haft - og stadig har - en betydningsfuld eksport af blandt andet Lurpak-smør til det britiske marked.

- Hvis der ikke var blevet indgået en aftale i allersidste øjeblik, havde vi fra 1. januar stået med et såkaldt "hårdt brexit" med meget høje toldsatser på de danske mejeriprodukter. Det ville have ramt vores eksport til Storbritannien ualmindeligt hårdt og efter alt at dømme medført, at der skulle findes nye markeder til nogle af produkterne. Derfor skal der lyde stor ros til forhandlerne fra både EU og UK, siger Jørgen Hald Christensen.

Symbolsk betydning

Ud over at den nye Brexit-aftale er med til sikre, at danske mejeriprodukter fortsat kan afsættes toldfrit på det britiske marked, har den også en vigtig symbolsk betydning, mener
Mejeriforeningens direktør.


- Det er en sejr for frihandlen. Omkring 75 procent af den danske mejeriproduktion bliver afsat på udenlandske markeder, og branchen er derfor dybt afhængig af gode handelsvilkår verden rundt. I et lidt større perspektiv er den frie handel også vigtig for den økonomiske vækst og velstand både i Danmark, i EU og på globalt plan, siger Jørgen Hald Christensen.

Han peger på, at selv om aftalen har forhindret indførsel af told på danske mejeriprodukter i UK, betyder det ikke, at varerne frit kan transporteres over grænserne som man kender det i EU's indre marked. Storbritannien er fra årsskiftet et såkaldt "tredje land", hvilket indebærer, at alle varer fra EU skal kontrolleres ved grænsen med krav om certifikater og anden dokumentation.


- Det bliver helt klart mere bøvlet at eksportere til UK fremover, og det vil i den sidste ende gøre det dyrere for danske virksomheder at handle med briterne. Hvor store omkostningerne bliver, har vi endnu ikke et klart billede af, siger Jørgen Hald Christensen.


- Men lige nu og her har vi fokus på at glæde os over, at det er lykkedes at få en aftale om toldfri handel i hus, tilføjer han.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094