23948sdkhjf

Kæmpestor lakseterminal er reddet

Den lakseterminal, som det norske rederi Hav Line indviede i Hirtshals i maj 2019, er reddet. 

Den norske stat har hidtil modsat sig, at rederiet må sejle laks direkte til Hirtshals, men modstanden er nu opgivet, og Hav Line har fået 10 års dispensation. Det skriver Nordjyske.

Hav Line har investeret cirka 800 millioner kroner i projektet, som handler om, at rederiet på laksefartøjet Norwegian Gannet sejler ferske laks fra de vestnorske farme til terminalen i Hirtshals, mens fiskene bliver slagtet og forarbejdet ombord på det flydende slagteri. 

Den norske stat havde krævet, at Hav Line skulle overholde en lov om, at laks med skader skal bringes i land i Norge for at blive kvalitetskontrolleret, men efter længere tids juridisk tovtrækkeri har staten altså nu givet en ny dispensation. Den tidligere udløb 1. juli sidste år.

Formanden for Hirtshals Havn, Anker Laden-Andersen, ser afgørelsen som et skridt på vejen mod, at havnen kan blive "Nordeuropas laksehovedstad".

- Jeg vil sige, at det er ubeskriveligt vigtigt. Vi har fået slået fast, at Hirtshals kan være et brohoved for lakseindustrien til Europa. Det er en sag, vi har brugt meget tid på, men som jeg tror på, at vi nu vil se værdien af. Andre selskaber fra både Norge og Skotland har vist interesse for Hav Lines projekt, men har været tilbageholdende på grund af retssagen, men det er vi ude over nu, siger han til Nordjyske.

Ifølge Carl-Erik Arnesen, der er bestyrelsesformand i Hav Line, har Norwegian Gannet indtil nu slagtet og pakket over 50.000 tons laks. Det siger han til kyst.no.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079