23948sdkhjf

Værdiløse rejerester skal nu blive en god forretning

Der kan være masser af penge i rejeindustriens restprodukter i form af rejeskaller, rejehoveder og kogevand. Og nu skal forskere og industrifolk sammen forsøge at finde en rentabel og miljøvenlig måde at trække smagsstoffer, calcium og collegen ud af restprodukterne.

Det fortæller DTU Fødevareinstituttet, der står i spidsen for det nye forskningsprojekt - et projekt, som Innovationsfonden støtter med 13,7 millioner kroner, og som over de næste godt tre år har et budget på over 20 millioner kroner.

Calcium, collagen og smagsstoffer kan for eksempel bruges i kosttilskud og fødevarer, og tidligere forsøg har vist, at ekstraktion af stofferne er mulig.

 Men det har ikke kunnet betale sig, hvis man kun ekstraherer ét stof. Derfor vil det såkaldyte ReMeSS-projekt udvikle en proces, der gør det muligt at ekstrahere flere stoffer, konstaterer DTU.

Hele værdikæden er med

- Styrken ved projektet er, at aktører fra hele værdikæden er med. Vi har dermed de nødvendige kompetencer for at skabe en økonomisk rentabel proces, siger projektleder og lektor ved DTU Fødevareinstituttet Nina Gringer.

- Vores ambition er at trække værdi ud af restprodukter, som hidtil har haft ringe værdi, eller ligefrem været en udgift for industrien, og samtidig gøre produktionen af pillede rejer mere bæredygtig, forklarer hun.

Med en filterpresse udviklet på DTU skal restprodukterne skilles i en væske- og en tørstofdel. Massen kommer derved til kun at fylde en tredjedel, hvorved projektpartnerne hurtigere og med mindre mængder kemikalier kan ekstrahere de værdifulde stoffer et efter et.

Med i projektet er blandt andre rejevirksomheden Launis, helsekostvirksomheden Health Nordica og Danish Fish Protein, der producerer proteinprodukter til fødevareindustrien.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063