23948sdkhjf

Fødevarepriser stiger eksplosivt

Europa og USA kan ikke længere forsyne verdensmarkedet med tilstrækkelige mængder landbrugsråvarer, og derfor er prisen på en række råvarer som palmeolie og rapsfrø steget til det højeste niveau nogensinde. 

Det skriver Finans.

Mediet nævner, at stigningerne dels hænger sammen med, at Kina har øget importen af landbrugsvarer, dels er en konsekvens af den grønne omstilling.

- I Europa omlægges en stigende del af landbruget til økologi, forbruget af gødning reduceres, pesticider forbydes, og landbrugsjord omlægges til vild natur eller solcelleparker. Alt sammen reducerer det produktionen.

- Samtidig lægger den nye regering i USA op til at øge produktionen af biodiesel på basis af blandt andet sojaolie. Dermed reducerer både EU og USA eksportpotentialet i en situation, hvor Kina og resten af Asien har brug for at importere stadig større mængder landbrugsvarer, siger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, til Finans.

Han forudser, at man nu vil starte motorsavene i blandt andet Sydamerika og Asien for at fælde noget mere regnskov og dermed skabe plads til at producere landbrugsvarer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094