23948sdkhjf

Stort gennembrud for genanvendt korn fra lille startup

Den lille, københavnske maskmelsproducent Agrain var ukendt, da den i 2018 rejste 75.000 kroner via Coop Crowdfunding. Året efter kom Agrains mel på Irmas hylder, og nu har Coops bagerafdeling, BrødCooperativet, også fået øjnene op for det bæredygtige maskmel.

Det betyder, at Agrains maskmel nu kommer ud i hele landet, fortæller Coop i en pressemeddelelse.

Ifølge Coop bliver der i Danmark hvert år produceret 586 millioner liter øl, som genererer 120 millioner kilo mask - et produkt, som i bedste fald bruges som foder og i værste fald kasseres.

- Det er et kæmpestort ressourcespild, da masken kan forvandles til mel, der tilmed indeholder 20 procent protein og 50 procent fiber. Maskmelet giver et saftigt brød, der mætter mere og har en dyb smag af korn, fortæller Agrain-medstifter Aviaja Riemann-Andersen.

Svært hos de store

Hun nævner, at melet samtidig er bæredygtigt og udleder 36 procent mindre CO2 end hvedemel.

- Så det burde være en smal sag at overtale brødproducenter til at hoppe med på vognen, men det har det langt fra været.

- Det har været lidt tungt at få de store brødproducenter til at bruge vores mel. Ingen har haft lyst til eller turdet være de første. Derfor er vi rigtig glade for, at BrødCooperativet nu begynder at bruge vores maskmel og på den måde validerer melets værdi, relevans og kvalitet, siger Aviaja Riemann-Andersen.

Ifølge Allan Salmi Sommer, der er produktudvikler hos BrødCooperativet og sammen med Aviaja Riemann-Andersen og Valsemøllen har udviklet den nye brødserie, var det ikke en svær beslutning at tage den nye maskmel ind.

Teksturen, smagen og den gastronomiske værdi, som melet tilfører brødet, overbeviste Coop - og så selvfølgelig bæredygtighedsvinklen, nævner han.

Den nye brødserie lanceres i denne uge i alleBrødCooperativets bagerier. Den består af tre produkter med 10-12 procent maskmel. 

Stort potentiale

Da Aviaja Riemann-Andersen i 2018 besluttede at lave en crowdfunding, var Agrain stadig en lille og ukendt startup. De var ikke på markedet endnu, men crowdfundede sig til en pakkemaskine, der ville gøre det muligt for dem at komme bredt ud med maskmelet. 

Stifteren håber nu, at maskmelet bliver en mere integreret del af fødevareproduktionen i Danmark - og i verden, for den sags skyld.

- Der er jo mel i alt fra mayonnaise til vingummi, så der er et stort uudnyttet potentiale i at udskifte almindeligt mel med dette genbrugsprodukt, fastslår hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078