23948sdkhjf

De pakker en halv million potter krydderurter om ugen

Rosborg er et studie værd for alle, der interesserer sig for automatiserede processer – også dem i pakkeriet.

Her bliver der pakket 500.000 stk. krydderurter om ugen. I højtiderne over dobbelt så mange. Lastbilerne kører i et væk fra gartneriet i Bellinge ved Odense og ud til dagligvarebutikkerne. 

- Hvis ikke vi havde fået automatiseret vores pakkeri, kunne det slet ikke lade sig gøre at levere de store mængder til tiden, siger administrerende direktør Johnny Albertsen, der er meget tilfreds med samarbejdet med Egatec, som i samråd med gartneriet har konstrueret og leveret de automatiske løsninger.

Krydderurterne bliver solgt under brandet Økologihaven, der er Danmarks suverænt største på sit felt. Gennem de seneste syv år har Rosborg brugt omkring 140 millioner kroner på at opgradere virksomheden, der i den periode er gået fra at være et traditionelt gartneri til at være en topmoderne fødevarevirksomhed.

Yderligere 100 millioner skal der efter planen investeres i nye væksthuse og teknologi de næste fem-seks år.  

Tilbage til pakkeriet, der er konstrueret med to linjer – det ligner spor på en banegård – som hver er forsynet med en kasserejser. De rejser kasserne i forskellige størrelser og lukker bunden med lim. Herefter kører de hen til pakkeområdet, hvor de på vejen får en label påsat.

Via et sindrigt system af transportbånd kommer krydderurterne (hver plante er i pose printet med de nødvendige produktdata) kørende ude fra vækstområdet ind i pakkeriet og stopper på et spor, der kører parallelt med de rejste kasser.

Her fylder operatøren manuelt seks styk krydderurter i kasserne, som kører videre til automatisk lukning med lim, og herefter kører hen til palleteringsrobotten.

Overkapacitet

Robotten snupper selv en palle fra pallestakken og placerer fire kasser ad gangen på pallen via en luftdrevet sugeplade, mens robotten på den anden linje tager otte kasser ad gangen. Herefter kører de fyldte paller ud af cellen via de to ”blinde” kædebaner.

- Automation giver potentiale, men automation giver også begrænsninger. Hvis ikke krydderurterne kommer frem til robotten, går flowet jo i stå. Bliver rytmen brudt, så går det galt. Vi er nødt til at køre med overkapacitet for at få det hele til at spille sammen, erfarer Johnny Albertsen.

Blandt andet har gartneriet fået anlagt flere spor til de samlede og rejste kasser.

- Kasserejseren var en flaskehals for os i starten, men efter at vi har fået flere bufferspor med kasser, kører vi igen med et godt flow, siger han.

For Rosborg handler automation ikke om at rationalisere, om at fyre folk eller om profit.

- Vi tænker automation på en helt anden måde. Vi arbejder målrettet på at udvikle vores medarbejderes kompetencer, og det er forklaringen på, at vi kan blive ved med at udvikle virksomheden. Automation er i den forbindelse bare et vigtigt værktøj, forklarer Johnny Albertsen.

Gartneriet beskæftiger 150 medarbejdere, hvoraf emballeringsteamet i EOL-afsnittet arbejder i toholdsskift. Og det er stort set det samme antal medarbejdere, gartneriet kører videre med, selv om der automatiseret, og outputtet er steget støt og roligt.

Leveringssikkerhed og værdien af at have en god arbejdsplads kommer før noget andet i virksomheden, som hovedsageligt ejes af 22 medarbejdere.

50 procent bedre effektivitet

Med det nye pakkeri kører gartneriet 30 procent flere krydderurter gennem produktionen. Totalregnestykket for pakkeriet viser, at effektiviteten er øget med 50 procent, og samtidig er energiforbruget skåret ned med 40 procent i pakkeriet.

- Hvis vi skulle køre den samme mængde krydderurter gennem vores gamle pakkeri, ville det kræve 15 mand ekstra i afdelingen, siger Johnny Albertsen.

Et af de næste investeringsprojekter gælder det stykke vej fra palleteringsrobotten og ud til lastbilerne, hvor gartneriet har planer om at anlægge to spor til automatisk palletransport. Løsningen skal sikre øget leveringssikkerhed, og at de fyldte paller ikke bliver nogen flaskehals pladsmæssigt.  

- Vi er kommet rigtig langt med vores automatiserede processer, vi bliver jo aldrig færdige. I starten kostede automationen mange penge, fordi vi ikke havde kapital, men i dag kan vi se, at investeringerne har været pengene værd, for vi er blevet langt mere konkurrencedygtige, pointerer Johnny Albertsen og slår fast:

- Selv om vi investerer benhårdt, tjener vi penge, og vores arbejdsplads bliver bedre og bedre.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094