23948sdkhjf

Foie gras: Europæisk forbud på vej

Europa-Parlamentet har vedtaget et forslag, der vil forbyde tvangsfodring af ænder og gæs i foie gras-produktionen, og dermed ligger en historisk sejr forude, konstaterer Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Parlamentet pålægger Europa-Kommissionen at udarbejde en lovtekst, der en gang for alle skal gøre en ende på, hvad Dyrenes Beskyttelse betegner som en unødvendig og grusom praksis. 

- Vi har kæmpet for det her i årtier, og nu ser det endelig ud til, at der sker noget. Et overbevisende flertal er klar til at sætte en stopper for tvangsfodring af ænder og gæs én gang for alle. Det er historisk, men vi kipper først endeligt med flaget, når lovteksten er udarbejdet og stemt endeligt igennem, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Hun peger på, at tvangsfodring sker ved, at et 20-30 centimeter langt rør indføres i dyrets spiserør to til tre gange om dagen i to uger, hvis det er ænder, eller i tre uger, hvis det er gæs.

På den måde tvinger man dyret til at indtage meget store mængder foder.

- Gæs og ænder, der tvangsfodres, ophober så meget fedt i leveren, at dens normale funktion forstyrres. Tilstanden kan derfor betegnes som sygelig. Det er den eneste dyreproduktion, hvor sygdom er et direkte mål med produktionen, idet den syge lever er selve den vare, der fremstilles, fremhæver Dyrenes Beskyttelse, der kalder proceduren for ren og skær dyremishandling.

Langt de fleste EU-lande har allerede indført et forbud mod tvangsfodring, heriblandt Danmark. Metoden er kun tilladt i Frankrig, Ungarn, Bulgarien, Spanien og Belgien, men på grund af reglerne for varers fri bevægelighed inden for EU’s grænser kan foie gras frit importeres og sælges i alle medlemslande. Det vil et EU-forbud de facto sætte en stopper for, fastslår organisationen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

1.174