23948sdkhjf

Grøn pasteuriseringskomet vil femdoble staben og tidoble toplinjen

Nordjyske Lyras, der har solgt sine første bæredygtige pasteuriseringsanlæg til kunder i Danmark, Sverige, USA, Australien og Spanien, er nu klar til at skrue alvorligt op for salget såvel som vækstambitionerne.

Vi regner med at tidoble omsætningen i år og går efter det globale marked, fortæller stifter og adm. direktør Rasmus Mortensen, og fortsætter:

Samtidig er vi fuld gang med at femdoble staben fra syv ansatte i 2020 til 30 plus ansatte i 22. Vi er ved at ansætte 29 gode folk og investere i laboratorier, testcenter, produktion og lager i vores nye lokaler.

Et kæmpe potentiale venter

Med virksomheden, der har til huse i Aalborg og blev grundlagt i 2017, har Rasmus Mortensen erstattet den ældgamle varmeteknologi til pasteurisering af flydende fødevarer med en mere skånsom UV-teknologi, der både sparer energi og vand.

Vores teknologi kan spare CO2 i en størrelsesorden, som svarer til mindst 40 millioner tønder råolie årligt – alene hvis den globale mejeribranche går over til den. I samme omgang kan vi spare drikkevand nok til 45 millioner menneskers behov årligt, fortæller opfinderen og iværksætteren.

På Them Andelsmejeri er man som de første i Danmark i gang med at bruge teknologien på produktion af ost, og meldingen fra adm. direktør Torben Aaris er positiv.

Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter, fortæller mejeridirektøren, der forventer at have de første klimavenlige UV-oste klar på den anden side af sommeren.

Store ambitioner

Skønt Lyras ikke har mange år på bagen, har virksomheden og dens teknologi allerede været genstand for en del opmærksomhed. Bare få måneder efter stiftelsen blev Rasmus Mortensen hædret som vinder af Green Tech Challenge 2017, og siden er fulgt en række andre priser, blandt andet prisen som Årets Klimaiværksætter 2020. 

Og for den grønne iværksætter er sorte tal på bundlinjen da heller ikke den eneste drivkraft bag vækstambitionerne.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil indtage den globale fødevareindustri med vores sikre og energibesparende teknologi. Vores ambition er at gøre en reel forskel og skabe en signifikant CO2-besparelse, forklarer han og fortsætter:

Vi er først en succes, når man kan læse I fødevarebranchens CSR-regnskaber, at deres energi-, vand- og kemikalie-forbrug er nedsat dramatisk på grund af vores teknologi. Og jo mere, vi vokser, jo større grøn omstilling kan vi være med til at skabe.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.534