23948sdkhjf

Nu kan professionelle køkkener booke deres egen øko-mark

Hvis man driver en restaurant eller en kantine, kan man nu booke sin egen økologiske mark og få dyrket lige de råvarer, man har brug for, til sit professionelle køkken.

Idéen trives i et projekt med navnet Book en Mark - et projekt, der går ud på at styrke samarbejdet mellem avlere af økologisk grønt og aktører fra kantine-, hotel- og restaurationskæder og offentlige køkkener.

Kort fortalt sker samarbejdet ved, at kæderne først definerer, hvilke økologiske råvarer de har brug for, og derefter reserverer et stykke af en mark hos en økologisk producent. Derefter planlægger producenten og foodservice-aktøren sammen, hvilke afgrøder der skal dyrkes på marken og anvendes i det pågældende køkken.


Onsdag er der speeddating-arrangement for økologiske avlere og interesserede køkken-aktører. Det sker på Herslev Bryghus i Lejre Kommune, hvor omkring 50 deltagere fra både producent- og aftagerside mødes og aftaler samarbejder. Sidste års Book en Mark resulterede i 13 aftaler, og i år er forventningerne skruet yderligere op.


- 2020 var et specielt år, hvor mange kantiner, restauranter og hoteller var lukket ned. Efterspørgslen var derfor mindre end nu, hvor der er ved at være mere normale tilstande. Derfor tror vi på, at interessen for at knytte aftaler og få sin egen leverance af økologiske råvarer fra en mark, man selv har booket, er stor, siger Pelle Øby Andersen, direktør i Food, som er ansvarlig for projektet i samarbejde med Landbrug og Fødevarer.


Book en Mark er en del af projektet Fremtidens Madscene, som er støttet af EU´s socialfond og Økologisk Landbrug.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109