23948sdkhjf

Ny teknologi kan give bedre holdbarhed for næsten alle fødevarer

Et håndholdt apparat, der kan afsløre uønskede bakterier i fødevareproduktionen, er ved at blive testet af Danish Meat Research Institute (DMRI) på Teknologisk Institut, og der er store forventninger til resultaterne.

Det fortæller Teknologisk Institut i en pressemeddelelse om arbejdet med dna-teknologi og såkaldt sekventering

– Vi tror på, at metoden kan bruges på stort set alle fødevarer, og resultatet bliver, at vi sikrer en bedre holdbarhed af produkterne. I projektet tester vi produkter som for eksempel saucer, dressinger, kød, pålæg og vegetariske middagsretter.

- Når det håndholdte apparat er klar til markedet, regner vi med, at en test vil koste det samme, som en mikrobiologisk analyse koster i dag. Derfor vil det være realistisk for mange virksomheder at benytte teknologien, siger faglig leder Anette Granly Koch fra DMRI på Teknologisk Institut.

Sekventering, kendt fra identifikation af for eksempel coronavarianter, kan også bruges til at forbedre holdbarheden af fødevarer og dermed mindske madspild, fremgår det.

DMRI tester metoden sammen med fire fødevareproducenter, Københavns Universitet og DTU. Ved at analysere sammensætningen af bakterie-dna i fødevareproduktionen er det målet hurtigt og præcist at identificere bakterierne i madvaren og derved afsløre uønskede bakterier, som kan fordærve maden.

- Dna-teknologien er nu så fremskreden og tilgængelig, at man ude i fødevareproduktionen hurtigt og nemt kan få svar på, hvilke mikroorganismer der er i fødevarerne. Når det kombineres med viden om, hvorvidt eller hvornår disse mikroorganismer vil begynde at fordærve – for eksempel rådne eller danne gas – den givne fødevare, bliver det lettere at sætte hurtigt ind med en målrettet indsats i produktionsprocessen, siger Anette Granly Koch.

Reduktion på 10 procent


Nyeste tal fra Miljøstyrelsen viser, at der hvert år går 815.000 ton fødevarer til spilde i Danmark på vejen fra landbruget til forbrugerne. Det er tidligere anslået, at cirka 19 procent af spildet ligger i forarbejdningsleddet, og forventningen er, at dna-teknologi kan reducere madspildet i forarbejdningsleddet med 10 procent, konstaterer DMRI.

Ved normal overvågning af mikroorganismer i fødevareproduktionen skal der udtages prøver, som efterfølgende dyrkes i et laboratorium for at få identificeret bakterietyperne.

Dette er meget tidskrævende, og det kan være svært at få en identifikation på artsniveau. I de seneste år er fødevarelaboratorierne begyndt at tilbyde dna-analyser, men teknogien har hidtil været pladskrævende og dyr. Nu er teknologien blevet håndholdt, og samtidig er den blevet hurtigere og billigere og dermed lettere at implementere i fødevarevirksomheder, hedder det også i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125