23948sdkhjf

100.000 høns skal aflives i weekenden

Omkring 100.000 høns hos en ægproducent ved Stoholm i Midtjylland skal aflives, fordi besætningen er ramt af fugleinfluenza, oplyser Fødevarestyrelsen.

De seneste dage er mere end 500 høns fra besætningen døde, og fredag viste prøver fra Statens Serum Institut, at dyrene var smittet med fugleinfluenzatypen H5N8. Af hensyn til dyrevelfærden, og for at begrænse smitterisikoen, går Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen i weekenden i gang med at aflive de mange høns.

Dermed er det tredje gang, alene i år, at myndighederne må rykke ud til en professionel farm for at aflive fjerkræ. Kort efter nytår blev 30.000 dyr på en kalkunfarm på Lolland aflivet og torsdag blev 60.000 kalkuner på en farm ved Ruds Vedby aflivet.

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket, for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Restriktionszoner ved Stoholm


Som følge af smitteudbruddet i besætningen har Fødevarestyrelsen fredag oprettet en tre- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Stoholm.

I overvågningszonen er det blandt andet  forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter at aflivning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079