23948sdkhjf

Prisstigninger får dansk eksport til at vokse

Den danske eksport voksede i marts, men det er ifølge økonomer ikke sikkert, at eksportfesten varer ved

Hverken krig i Ukraine eller flaskehalse i globale forsyningskæder har sat en kæp i hjulet for den danske eksport fra starten af 2022.

Tværtimod vokser eksporten i kroner og øre.

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal for både salg og køb af varer og tjenester til udlandet for marts - altså den første fulde måned siden Rusland invaderede Ukraine.

Og her er eksporten - altså salget til resten af verden - steget med 6,7 procent.

Importen - indkøb fra resten af verden - er steget med 2,5 procent.

Dermed vokser det danske overskud ved handlen med verdens ørige lande.

Heller ikke problemer med de globale forsyningskæder eller stigende inflation har gjort skade på den danske eksport. Snarere tværtimod.

Stigende priser på rederiernes fragt af gods til søs gennem 2021 har sat sig i et stadig stigende overskud på eksport af søtjenester.

Her var overskuddet i årets første kvartal på 52 milliarder kroner. Det er mere end dobbelt så meget som første kvartal sidste år.

De gode tider for rederierne kunne eksempelvis læses, da Mærsk kom med regnskab for første kvartal. Her kunne rederiet præsentere sit største overskud i et kvartal nogensinde på omkring 48 milliarder kroner.

Her var årsagen også høje fragtrater.

Ifølge Danmarks Statistik er priserne på fragt af gods til søs faldet en smule i 2022, men det har ikke haft den store effekt endnu.

- Dette fald afspejles ikke umiddelbart i eksporten af søtransporttjenester, hvor der typisk indgås langtidskontrakter, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge Bjørn Sillemann, der er senioranalytiker i Danske Bank, indikerer Danmarks Statistiks tal, at prisen på eksporten er steget, fremfor at der sælges flere enheder.

I en analyse peger han samtidig på, at selv om det går godt nu, kan der være sværere tider på vej.

Aktuelt ser det ikke ud til at skorte på efterspørgsel efter danske varer og tjenester i udlandet. Men det kan en række faktorer såsom krig, flaskehalse og rentestigninger i eksempelvis USA ændre på.

Den analyse deler Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen.

- Usikkerhed, højere renter og tårnhøj inflation er med til at suge både forbrugslyst og mulighed ud af mange forbrugere, skriver han i en analyse.

- Det vil også smitte af på virksomhederne. De danske eksportvirksomheder vil nok være nogle af de første, der mærker det på egen krop.

- Derfor er det vores forventning, at eksporten vil sætte tempoet gevaldigt ned over de kommende kvartaler.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11