23948sdkhjf

Guide: Sådan forbedrer du dine lånemuligheder

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Kreditvilkårene er fortsat dårlige, men ved at følge fem simple trin øger du din virksomheds muligheder for at låne penge til mere vækst.

Bankerne er nervøse og lånemulighederne i dag er langt dårligere end for fire-fem år siden.

Som virksomhed er det dog også muligt selv at gøre noget aktivt for at forbedre sine muligheder for at låne penge til mere vækst.

Det siger Kent Damsgaard, underdirektør DI:

- Der findes fem grundprincipper, og lever man som virksomhed op til dem, er man ikke bare godt stillet i forhold til banken men også generelt. Der gælder nogle nye spilleregler i dag, men mange af dem er faktisk rigtigt sunde, når man først lærer dem at kende.

Læs også: DI: Udflytninger pynter på konkurrenceevnen

Han opridser her de fem simple trin, enhver virksomhed bør følge for at optimere sin lånemuligheder.

Trin 1: Forretningsplan
- Virksomheden skal have en klar forretningsplan, som er nedfældet på papir. Det lyder måske banalt, men hos alt for mange små og mellemstore virksomheder er det aldrig blevet skrevet ned. Det handler sådan set bare om at spørge sig selv: ”Hvad vil jeg med min virksomhed?” og så tvinge sig selv til at være klar i spyttet. Kort fortalt skal virksomheden sørge for at rydde op hos sig selv, inden den går ud for at låne penge til ny vækst, siger Kent Damsgaard.

Trin 2: Risikoanalyse
- Nogle kalder det også for en ”scenarieanalyse”, men det vigtigste er, at man ser på, hvad der kan ske for min virksomhed. På i værste og bedste tilfælde: Hvad gør jeg, hvis mine to største kunder forlader mig og tager 40 procent af min omsætning med sig? Og hvad vil der ske, hvis jeg får et gennembrud på det svenske marked?

Trin 3: Fleksibilitet
- Her skal virksomheden se på, hvordan hele finansieringen er sat sammen. Hvor meget kapital er bundet i faste omkostninger og hvor meget i variable? Det gælder sådan set både i forhold til de risici, der vedrører virksomheden selv, men også i forhold til, hvis Grækenland skulle krakelere eller de spanske banker gå konkurs. Idéen er, at man selv identificerer de udfordringer, der findes, så man kan reagere på dem. Hvad kan jeg holde til? Hvad sker der, hvis min største kunder smutter: bør jeg så lease eller leje mine maskiner i stedet? Kort sagt skal man spørge sig selv, hvad virksomheden kan holde til, siger Kent Damsgaard.

Trin 4: Finansieringsstruktur
- Med de første tre trin på plads er man klar til det, som det egentlig handler om – nemlig at tage et lån. Men der er stor forskel på, hvordan man som virksomhed agerer. Det er både vigtigt samt et godt signal, der virker stærkt over for banken, hvis man selv har tænkt over, hvilken type lån, der passer til virksomheden lige nu. Har du eksempelvis købt en maskine, du afskriver over syv år, så skal lånet også strække sig syv år. Så kan det ikke nytte, at du tager den på kassekreditten, så banken kan opsige det med dags varsel, siger Kent Damsgaard.

Trin 5: Dialog
- Endelig skal man altid have en tæt og ærlig dialog med banken. I forlængelse af det ovenstående blev mange måske overrasket over, at deres ”husbank” gennem 30 år pludselig kunne finde på at opsige kassekreditten. Derfor handler det om at læse det med småt og være sikker på, at man som virksomhed kan leve op til det, siger Kent Damsgaard og fortsætter:

Læs også: DI: 230.000 virksomheder mangler registrering

- Hvis du mister din store kunder, der står for 25 procent af omsætningen, så henvend dig til banken så hurtigt som muligt. Så kan I sammen lægge en plan B, der kan hjælpe virksomheden videre. Det handler om tillid og troværdighed, og lever man ikke op til den, så trækker bankerne sig. Før 2008 var bankerne alt for rolige, men i dag er pendulet svinget i den modsatte grøft, så bankerne dårligt tør tage en risiko. Derfor er det alfa omega at være troværdig, for det beroliger bankerne, understreger Kent Damsgaard.

Konklusion:
Følger man alle fem råd fra starten, kan der i sidste ende være en ekstra bonus at hente.

- Én ting er jo at få lånet, noget andet er at få det til en attraktiv rente. En åben dialog gør, at banken opfatter mindre risiko, og det fører i sidste ende til, at du får en lavere rente. Derfor kan åbenheden også bruges som et forhandlingsredskab, hvor man som virksomhed siger: ”Jeg har en klar plan. Mine risici er små. Der er meget potentiale. Jeg har et fleksibelt budget. Hvorfor skal jeg så betale X procent i rente?”. Det kan i sidste ende føre til en bedre aftale, pointerer Kent Damsgaard.
Mere om: DI


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Så er øl-is fra Thy klar

Nyhedsbrev

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Kæden har for længst forgyldt sine norske ejere

Online Avis Arkiv

Skare vil udvide sin kødfabrik

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

I år konkurrerer syv innovative produkter om at modtage prisen

2

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Dollarkursen driller ingredienskoncernen Chr. Hansen

Ugens grin: Rod i regnskabet

Klingenberg Ost modtager pop op-pris

Carlsberg-kontor ransaget

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Flyvende start for øbaseret blomstervin

Øko-pris til Byens Køkken

Mette Munks pengepil peger atter opad

Brødfabrikken eksporterer nu til over 25 lande

Uheld kostede Danforel millioner

Ørredproducenten mistede flere ton fisk

Vega Sea buldrer frem på laksefronten

Feldt igen eneejer af juicefabrikken Seimei

Han har købt alle aktier tilbage

Slagteri inviterer indenfor

En automatiseret pizza, tak

To robotter har lært at slynge pizzadej

700 æsker romkugler på en måned

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Konference stiller skarpt på Ernærings- og sundhedsanprisninger

IPW Systems får endnu en ny udvikler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Innovationskonkurrence høster ansøgninger fra 45 lande

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent.

Bideskinner – et specialprodukt fra Gravlund Industrigummi

Hør om virksomheders erfaringer med at håndtere udfordringer for materialer i barske miljøer

Next Step kompetenceudvikling

RGTS 1-faset softstarter: let konfiguration og op til 40% reduceret startstrøm

Logistik for e-handlere

Nyt spiralbånd giver en skånsom og nem måde at flytte et produkt ned til et lavere niveau

Komplette løsninger inden for intern logistik

Berendsens industrivask er langt mere miljøvenlig end hjemmevask af arbejdstøj

Elektronikken erstatter hydraulikken - effektivitet og minimal vedligeholdelse!

Bliv godt klædt på: ERFA-møde om fødevarekontaktmaterialer

Få dit eget trykluftkompendium hos Granzow!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny fødevarepumpe forhindrer at pumpens mineralske olier lækkes i chokoladen

Dansk Procesventilation har færdiggjort projekt med olietågeudsugning fra CNC-maskine

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

Ses vi på Scanpack 2018?

Aunsbjerg viser vejen med lagerrobotter

Trykluft bruges mange steder i fødevareindustrien

Siemens Scalance SC600

Send til en kollega

0.327