23948sdkhjf

Vegetarrestauranter må ikke ansætte kokkeelever på fuld tid

Vegetarrestauranter eller veganske restauranter landet over kan ikke få lov til at ansætte kokkeelever i et fuldtids praktikforløb. 

Det skyldes praktikmålene, som siger, at elever skal lære at håndtere kød på den fireårige uddannelse, fortæller kulturmagasinet Kræs på Radio4.

Praktikmålene er bestemt af Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen med repræsentanter fra Horesta, Dansk Erhverv og 3F.

Restauranterne skal igennem en godkendelse af Det Faglige Udvalg, før de kan få kokkeelever ansat på fuldtid, og det er et problem, lyder det fra en brancheorganisation:

- Vi synes ikke, det er helt moderne, at man ikke kan få lov til at uddanne elever, når man laver vegetarmad, siger Birgitte Wad, HR- og Innovationschef for Danske Restauranter og Caféer, til kulturmagasinet.

Hun mener, at det er en gammeldags holdning, når man kigger på udviklingen på det gastronomiske område i forhold til vegetarisk og vegansk mad, og i sidste ende frygter hun et rekrutteringsproblem for vegetarrestauranterne.

- Det er rigtig vigtigt for virksomheden at have dem i alle fire år. Man vil jo gerne knytte sine elever tæt til sig, og man vil gerne være med til at udvikle dem. Udover at det er bøvlet, så er det heller ikke fedt, når man gerne vil rekruttere og fastholde medarbejdere, siger Birgitte Wad.

Daniel Møller Vakili oplever samme problem,. Han er ejer af Plant Food i Aarhus, der er en 100 procent plantebaseret restaurant. Plant Food har helt droppet ideen om at have kokkeelever, fordi restauranten ikke kan få dem i praktik i fuld tid. 

- Ingen vil ansætte

- Når man skal tænke på fremtiden med hensyn til bæredygtighed og grøn mad, er det en skam, at man ikke får nogle kokkeelever, der kan gå den fulde grønne vej. Der er ikke nogen, der vil ansætte kokkeelever, når man ikke kan få dem fuldtid i praktik, siger Daniel Møller Vakili  til Kræs på Radio4.

Formand for Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen Michael Jørgensen afviser kritikken.

Han pointerer, at det er nødvendigt, at kokkeeleverne får de kompetencer, der bliver efterspurgt.

Han peger på, at 6.500 virksomheder i Danmark er godkendt til hotel- og restaurationsuddannelsen. I 2019 var der ifølge tal fra Vegetarisk Forening 54 restauranter, der var hundrede procent vegetariske eller veganske.

- Jeg synes, at den kokkeuddannelse, vi har, er tidssvarende. Erhvervsuddannelserne i Danmark skal sikre, at de kompetencer, der efterspørges ude i virksomhederne, er dækket af uddannelserne. Så jeg kan ikke se problemet, siger Michael Jørgensen til Radio4

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109