23948sdkhjf

Tjener millioner på supergrise: Nu bygger familiefirma stort

De undseeligt udseende, rødmurede svinestalde hos Ornestation Mors huser nogle af Danmarks og måske verdens bedste gener.

I staldene ved hovedkontoret bor 180 orner. De er en del af flokken på i alt cirka 1800 særligt udvalgte superorner, fordelt på flere stalde i hele Danmark. De er fædre til fremtidens grise.

I alt seks millioner portioner sæd bliver der lavet i Danmark om året. Hver tredje stammer fra Mors.

Alt sæd opbevares og sælges på køl ved 18 grader hele vejen frem til kunderne. Hver af ornestationens stalde har tilknyttet sit eget laboratorium.

Far til hver tredje gris

Den senere tid har ornestationen vokset sig større og har nu en markedsandel på 35 procent i Danmark.

Ornestation Mors er dog stadig den mindste af de to leverandører, der er på det danske marked.

Det er gået godt de seneste år. Men dårlige svinenoteringer begynder at kunne aflæses.

- Vores kunders bytteforhold er megapresset lige nu, så vi kan godt mærke, at de begynder at spare på indkøbene, siger Johnny Markussen, direktør og medejer af familiefirmaet Ornestation Mors.

Ornerne er ejet af avlerne i Danbred, Danish Genetics og Topigs Norsvin, Avlerne får en afregning gennem avlsselskabet for leje af deres dyr.

Ornerne bliver slagtet efter 7-9 måneder. Så er der kommet nye og bedre orner på markedet.

Ornestation Mors er stiftet i 1974. Den er ejet af familien Markussen: Johnny (direktør), Michael (teknik), Henrik (lager/indkøb), Thomas (produktion), Maria (laboratorium) og Kenneth (lager). De har fordelt rollerne i mellem sig, så de står hver især for hver deres områder: mark, stald, laboratorium, ledelse, og sidder alle i bestyrelsen sammen, som mødes en gang om måneden for at lægge strategi.

De seneste tre regnskabsår har virksomhedens overskud ligget solidt på fem-seks millioner kroner.

På baggrund af vigende priser for svinekød forventer ornestationen, at salget af sæd måske vil gå ned med 10 procent i år.

Ornestation Mors

Har i alt 100 ansatte fordelt på afdelinger på Mors, Djursland og Sjælland. De fleste ansatte er beskæftiget med produktionen.

Hovedkontoret ligger på Mors. Her ligger også lageret, der snart bliver udvidet til 2600 m2.

Har cirka 1.800 orner, fordelt på 15 stalde. Staldene er ejet af ornestationen, dog lejes der også en del bygninger rundt omkring, især til karantænestalde.

Virksomheden har dog en plan for at sikre indtjeningen. Den vil afsøge nye markeder.

Bag kontoret ligger 1.300 kvm lagerplads. Lige ved siden af ligger et tomt fundament og gaber mod en gråklædt himmel.

Til foråret skyder endnu en lagerbygning op her. Den fordobler kapaciteten til i alt 2.600 kvm. Det sker for at samle en række mindre lagre på samme adresse.

Ornestation Mors har 4.000 varenumre på lagre med alt fra gummistøvler, kanyler, bolsjer og kaffe, som landmændene også bestiller sammen med ornesæd. 

For at kompensere for den ventede nedgang i salget af sæd er et stort fokuspunkt lige nu at øge salget af øvrige varer på Ornestation Mors. En mulighed kunne være at satse mere på udstyr til kvægstalde, fritidslandmænd og jagt.

- Når antallet af søer falder i Danmark, skal vi have fundet nogle nye indtjeningsmuligheder, så vi kigger efter, om vi kan få flere ting på hylderne, siger Johnny Markussen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078